Uspešan prvi test „lade grante“ TC1

Odmah po premijernom prikazivanju nove „grante“, tim Lada sport Lukoil pristupio je testiranju svog prvog auta izrađenog po TC1 specifikacijama. „Granta“ je vožena 13. i 14. marta na stazi Manji-Kur, koja je francuska baza ruske ekipe i sedište Oreke, Ladinog partnera u WTCC poduhvatu. Za volanom su bili Englezi Rob Haf i Džejms Tompson.

Odlični vremenski uslovi omovućili su ruskom timu da u potpunosti sprovede svoj program testiranja i razvoja. Rob Haf i Džejms Tompson pohvalili su nivo pripremljenosti „grante“,  njenu povećanu brzinu, snagu i performanse na pravcu, kao i sposobnosti auta u krivinama.


Viktor Šapovalov
, prvi čovek Ladinog tima, bio je zadovoljan postignutim: „Tim je obavio odličan posao praveći automobil u skladu sa novim tehničkim propisima. Nova „granta“ TC1 potpuno je drugačija u odnosu na prethodnu, kako u pogledu novih delova i elemenata, tako i u pogledu celog pristupa izradi auta počev od njegove geometrije. U potpunosti smo iskoristili iskustva stečena tokom predhodne sezone, a fleksibilnija tehnička pravila omogućila su nam da stvorimo konkurentniji automobil, zahvaljujući inovativnim rešenjima u razvoju oslanjanja.“

Šapovalov ističe da nova „granta“ i dalje uživa sve prednosti kratkog međuosovinskog rastojanja, koje joj daje dobre manevarske sposobnosti: „Primenom novih pravila uspeli smo da rešimo neke probleme koje smo imali tokom 2013. godine, a zadržali smo suštinske prednosti osnovnog modela. Novi motor napravila je Oreka, partner Lada sporta, i on automobilu daje još veći potencijal. Posebno je poboljšano ubrzanje na izlasku iz krivina.“

„Sve u svemu, tim je zadovoljan prvom probnom vožnjom. Primarni cilj bio nam je da obezbedimo da svi sistemi skladno rade, što je važno kad se uzmu u obzir ogromno povećane performanse motora i kočnica. Prve vožnje potvrdile su da je ekipa uspela da pronađe najbolji balans automobila,“ kazao je direktor ruske ekipe.

Lada sport sprovešće još jedan test pre starta novog šampionata i na njemu će učestvovati svi vozači – Rob Haf, Džejms Tompson i Mihail Kozlovski. Ekipa se neće pojaviti na zajedničkim probama u Valensiji, već će organizovati privatnu sesiju, verovatno ponovo na Manji-Kuru. Da bi dobila FIA homologaciju, Lada će, po nalogu inspektora Federacije, morati da izmeni  neke pozicije na novoj “granti” i to je uzrok ovakvog rasporeda predsezonskih aktivnosti. O kakvom god detalju da je reč, zaključujemo da “lada” sa testa nije apsolutno ista ona koja će se pojaviti na WTCC trkama.

Ekipa je objavila i startne brojeve svojih trkača za 2014: Tompson će nositi #11, Haf je zadužio #12 a Kozlovskom je pripao #14.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*