Valensija: kadrovi s predsezonskog testa

Fabrički WTCC timovi Sitroena i Honde nalaze se na pisti Rikardo Tormo, kraj Valensije, gde učestvuju na predsezonskom testu. Njima su se na španskoj stazi priključili privatni „ševroleti“, jedan ekipe Kampos, drugi ROAL motorsporta. Testira i novi Kamposov trkač, Korzikanac Džon Filipi, naravno u „seat leonu WTCC“ TC2 specifikacija.

Valencia_21 (1)
I Francuzi i Japanci odbacili su kamuflažni dizajn – uostalom, završili su proces homologacije. Sitroen se pojavio u beloj boji za koju može da se ispostavi da nije i konačna sezonska varijanta. Monteirova „honda“ takođe nije u finalnom ratničkom izdanju – i ona je bela – a jedini auto čiji se izgled dalje neće menjati treba da je „sivik“ koji pripada Tarkviniju.

„Ševroleti“ su i dalje mat crni, onakvi kakvi su rođeni, i predstavljaju čistu manifestaciju karbonfibera.

Valencia_21 (12)Inače, prema saopštenju Kampos rejsinga, Dušan Borković je ponovo otputovao u Englesku, gde tehničari RML-a treba da mu konačno podese položaj sedišta i vanserijski visokom srpskom trkaču pronađu komfornu (a propisima dozvoljenu) poziciju u automobilu.

Prvog dana (sreda, 19. mart) testirali su samo Hondini trkači Tarkvini i Monteiro i prešli su dobrih stotinak krugova. Drugog dana (četvrtak) najbrži je bio Tarkvini u Hondi, ali je za Sitroen vozio samo Ma Ćinghua. Ševrolet je na prvom pravom izlasku na asfalt (ne računamo probu u režiji RML-a) zaostajao od 1,2 sekunde (Valente) do 2 sekunde (Čilton). Engleski vozač prešao je samo desetak krugova i za njega je to pojavljivanje na pisti bilo više proba tek preuzetog automobila, nego pravi test. U tom kontekstu treba shvatiti i podatak o postignutom vremenu i zaostatku.

Novinari na licu mesta izvestili su i da je „kruz“ doživeo kolaps zadnjeg krila, pa je Valente neko vreme vozio bez poklopca prtljažnika.
Valencia_21 (4)
Koliko su vremena reprezentativna, ne možemo znati, ali vredi kazati ovo. Najbrži Tarkvinijev krug u četvrtak iznosio je 1:37.347, dok je Milerova pol pozicija iz 2012. „vredela“ 1:42.228. Razlika od skoro 5 sekundi na stazi dužine 4.005 metara nije baš obećanih „sekund i po po kilometru“ brže od prethodne generacije WTCC automobila, ali jeste brže dobrih sekundu i četvrt. I brzina će, a samim tim i razlika, verovatno samo rasti u odnosu na ovo što sada vidimo.

Povećanje performansi TC1 automobila plod je najopsežnijih izmena tehničkog pravilinika WTCC otkako je takmičenje ponovo pokrenuto 2005. godine. Porast snage motora stiže najviše zahvaljujući većem prečniku restriktora (porastao sa 33mm na 36mm).

Valencia_21 (3)Daisuke Horiuči, rukovodilac razvoja WTCC agregata u Hondinom odseku za istraživanje i razvoj, istakao je da su Japanci, pored toga što su nanovo izlili blok motorta, na tom planu zabeležili i veliki napredak u procesu uvođenja vazduha i sagorevanja smeše. „Zadovoljan sam što su simulacije na probnom stolu potvrđene u stvarnom životu na stazi. Sada nam je jedini posao fino podešavanje upravljačke jedinice motora.“

Priču o performansama upotpunio je Andrea Adamo, glavni dizajner JAS motorsporta. „Novi „sivik“ nema mnogo zajedničkog sa prošlogodišnjim. Sve je novo: šasija, motor, oslanjanje, elementi aerodinamike, čak je promenjena i veličina guma. Uzevši u obzir da smo projekat započeli u septembru 2013, a da smo mogli da prvi put izvezemo novi „sivik WTCC“ na stazu u januaru 2014, naša ekipa izvela je neverovatan posao za kratko vreme,“ pohvalio se Italijan.

Nadamo se da će fotografije iz Valensije preneti barem deo atmosfere sa ovog testa. Njihovi izvori su zvanični sajtovi FIA WTCC, Honde i Sitroena, ekipe Kampos rejsing, kao i WTCC blog i touringcars.ru.

Valencia_21 (6)Valencia_21 (5)Valencia_21 (8)Valencia_21 (9) Valencia_21 (10) Valencia_21 (11) Valencia_21 (13) Valencia_21 (14) Valencia_21 (15) Valencia_21 (16) Valencia_21 (18) Valencia_21 (17) Valencia_21 (19) Valencia_21 (20) Valencia_21