Vihers-sport „preskače“ WTCC 2014.

Ipak se nije moglo! Ekipa Vihers sport neće se takmičiti u Svetskom prvenstvu turističkih automobila 2014. Nemci su rešili da preskoče ovu godinu i da se posvete pronalaženju načina da se u prvenstvo vrate 2015.

Tim Vihers-sport bio je učesnik WTCC-a od prve sezone, 2005, sve vreme kao privatnik i klijent BMW-a. U dva navrata dovodio je svoje vozače do Jokohama trofeja: Marka Henericija u inauguralnom šampionatu, a Stefana D’Astea 2007.

Jedan od najuspešnijih WTCC privatnika, Vihers-sport je tokom proteklih devet godina osvojio i tri trke u apsolutnoj konkurenciji. Dve pobede izborio je D’Aste (Salcburgring i Suzuka 2012), dok je treću izvojevao Hose Marija Lopes na prošlogodišnjoj rundi u Argentini.

Po svemu sudeći, budžet potreban za eventualnu nabavku TC1 automobila i takmičenje u WTCC eliti bio je van domašaja ekipe. S druge strane, nastupi u TC2 klasi izgleda nisu delovali posebno privlačno potencijalnim vozačima Vihers-sporta.

„Do poslednjeg mogućeg dana i do zaključenja prijava za 2014, analizirali smo sve mogućnosti da startujemo u ovogodišnjem šampionatu. Prošao je rok za prijave i nismo pronašli rešenje. Nažalost, za TC2 klasu jedva da postoji interesovanje, tako da nismo uspeli da obezbedimo čvrstu finansijsku osnovu za celosezonski program. Teška srca objavljujem da nećemo biti na WTCC startnoj listi, prvi put posle devet godina. Naš cilj je međutim potpuno jasan: da se 2015. pojavimo na startu s TC1 automobilom,“ objasnio je tim menadžer Dominik Grajner.