Evo ih najzad: Predstavljeni “kupra leon kompetision” i “kupra e-rejser”

Španski brend Kupra danas je prikazao čak dve premijere, “kupru leon kompetision” i električni “kupra e-rejser”.

Svaki auto namenjen je specifičnoj vrsti turing trkanja: prvi stupa u klasičnu arenu auto-sporta, onu u kojoj su vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, a drugi će svoju pozornicu pronaći u sveelektričnoj PURE ETCR seriji.

“Kupra leon kompetision” zasnovana je na performantnoj “kupri leon”, baziranoj na putničkom “seat leonu” najnovije, četvrte generacije. Namenjena je takmičenju u TCR serijama sprint i endurans formata.

Njena karoserija donosi značajna poboljšanja u aerodinamičkoj efikasnosti – manji otpor vazduha za veći aerodinamički potisak. Vešanje na obema osovinama načinjeno je od lakših materijala radi bolje distribucije masa, a tom cilju je podređena i arhitektonika specifično trkačke elektronike. Novi automobil je robustniji, prilagodljiviji i modularniji od prethodnika, “kupre TCR”.

Srce “leona kompetision” predstavlja dvolitarski turboprehranjivani benzinski motor koji, prema deklaraciji, oslobađa 340 KS pri 6.800 o/min i 410 Nm obrtnog momenta u širokom rasponu obrtaja. Povezan sa Hjuland šestostepenim sekvencijalnim trkačkim menjačačem, dostiže 100km/h za 4,5 sekunde i ima maksimalnu brzinu od 260 km/h.

Oslanjanje napred je tipa Makferson, s podesivom visinom, nagibom, zaturom, rasponom i tragom točkova. Pozadi je multilink, a prednji i zadnji stabilizatori su podesivi i promenljivi.

Za ovaj automobil je još krajem 2019. otvorena lista preliminarnih narudžbi, a isporuka počinje od aprila meseca i biće vršena u sedištu Kupre u Martorelu.

“E-rejser” je model koji integriše pogonsku tehnologiju budućnosti, a Španci kažu da je to prvi potpuno električni turing automobil, “spreman da redefiniše automobilski sport”.

Pokreću ga četiri elektromotora i ima tečnošću hlađeni paket baterija od 65kWh. Kombinovana maksimalna snaga iznosi 680 KS, a maksimalni obrtni moment je 680 Nm.

Auto od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,2 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 270 km/h.

Oblik “e-rejsera” definisan je zahtevima aerodinamike i performansi, auto je spušten i širok, sa specifično izrađenim prednjim branikom i haubom. Njima je zadatak da optimizuju cirkulaciju vazduha preko i sa strana automobila.

Kako nema motor s unutrašnjim sagorevajnem, “e-rejser” nema klasičnu masku, već su svi elementi prednje strane podređeni aero performansama.

Ista filozofija primenjena je i kod izrade krila, koja doprinose boljem odvođenju vazduha i povećavaju aeropotisak. Slična je i funkcija ravnog poda automobila.

Svoje prve takmičarske korake “e-rejser” će izvesti u 2020, u “pokaznoj” sezoni nove PURE ETCR serije, namenjene isključivo vozilima s električnim pogonom. Voziće je Đordi Žene i Matijas Ekstrem.

“Kupra je oduvek imala pionirsku ulogu u auto-sportu i razvila je prvu TCR platformu. Modelima “kupra leon kompetision” i “kupra e-rejser” nastavljamo da pomeramo granice. Oba vozila projektovana su za takmičenja na najvišem nivou i doneće prednost ekipama koje ih koriste, jer su specifično razvijena u skladu sa TCR i ETCR tehničkim propisima i zahtevima”, istakao je Haime Puđ, direktor trkačkog odeljenja Kupre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − twelve =