DTM finale u Baden-Virtembergu: Trećina učesnika može do naslova, Ekstrem prvi favorit

Vreme je za triler u Hokenhajmu.

U finalu DTM sezone, koje će se održati od 13. do 15. oktobra na stazi u Baden-Virtembergu, akcija je zagarantovana.

Šestorica od 18 vozača još uvek mogu da se nadaju tituli u popularnoj turing seriji, to je situacija u kakvoj se DTM nije nalazio već godinama.

Mora se priznati da pozicije Audija najviše obećavaju pred poslednje dve trke sezone. Na kraju krajeva, “Ingloštateri” drže liderske pozicije u vozačkom, timskom i generalnom plasmanu proizvođača.

U borbi za vozačku titulu, četiri vozača Audija su na čelu: Matijas Ekstrem (172 poena), Rene Rast (151), Džejmi Grin (137) i Majk Rokenfeler (134). Najbolji pilot BMW-a, Marko Vitman, takođe ima 134 poena na talonu, dok je najbolji trkač Mercedes-AMG-a Lukas Auer (131) tri boda iza.

Matijas Ekstrem ima najbolje šanse da nadjača protivnike i podigne DTM trofej i jedini je vozač koji bi to mogao da učini već u subotu. Ako bi to uradio, bio bi to fantastičan trenutak jer je svoju drugu i (zasad) poslednju DTM titulu osvojio na isti dan pre tačno deset godina, 14. oktobra 2007.

Šveđanin bi poneo krunu u subotu ako posle prve trke poveća prednost u odnosu na Rasta sa 21 na 28 poena. Tako bi postao treći vozač koji je uspeo da osvoji više od dva DTM naslova, prateći Bernda Šnajdera (pet titula) i Klausa Ludviga (tri).

Dvadeset i jedan poen izgleda kao komforna prednost ali znam koliko brzo ta prednost može da se izgubi, pogotovo u DTM-u, rekao je Eki. Potrebna je samo jedna trka u kojoj se stvari odvijaju onako kako se ne nadate i vaša naizgled komforna prednost postaje prošlost.”

Tridesetogodišnji Rene Rast u prilici je da osvoji titulu kao novajlija. Poslednji vozač kome je to pošlo za rukom bio je Nikola Larini 1993. Biću pobednik u svakom slučaju,” kazao je Rast. Ko je pre ove sezone očekivao da ću biti konkurent za titulu i u vreme njenog finala ? Šanse još postoje i perfektan trkački vikend bi skoro mogao biti dovoljan za osvajanje titule.”

Sa zaostatkom od 35 i 38 poena u odnosu na Ekstrema, a uoči vikenda koji donosi maksimalno 56 bodova, vozači Audija Grin i Rokenfeler još mogu da se nadaju naslovu najboljeg. Svesni su da je taj cilj vrlo teško ostvarljiv, a stvar je po njih još nepovoljnija kada se pogleda statistika sezone. Najveći broj poena osvojen tokom vikenda je 42 – u čemu je uspeo Mercedesov Robert Vikens na Nirburgringu, dok su Lukas Auer (na Hokenhajmu) i Rast (u Moskvi) uspeli da osvoje 40 poena tokom jednog vikenda.

Aktuelni šampion Marko Vitman, jedini kandidat za titulu bez pobede ove godine, moraće da se nada greškama svojih bolje plasiranih rivala. “Želeo bih da odvezem dve dobre trke na Hokenhajmu i da nastavim uzlazni trend koji sam pokazao u prošlim nedeljama. Svi mogu da kalkulišu. Očigledno je da mi treba da moji rivali prave greške ako želim da osiguram krunu. Naravno, potrebno je da se desi čudo ne bih li nadoknadio razliku od 38 poena,” priznao je vozač BMW-a.

Nakon razočaravajućeg izdanja na svojoj domaćoj trci u Špilbergu, Lukas Auer sada želi da dokaže da može bolje. A da to svakako može, i to baš na Hokenhajmringu pokazao je na samom početku sezone, kada je osvojio pol-poziciju, pobedio u trci a u drugoj bio četvrti. U mojoj situaciji, ne treba da gledam ni levo ni desno. moram da izvučem maksimum iz automobila i sebe da se trkam rizičnije,” objasnio je as Mercedes-AMG-a. Moto je: Sve ili ništa!”

Prateći program na Hokenhajmu je tačno ono što DTM finale zaslužuje: na stazi će biti i FIA evropski šampionat Formule 3, Audi sport TT kup i nemački Porše karera kup, koji će takodje zabavljati publiku jer će u sve tri pobrojane serije o titulama biti odlučivano u Hokenhajmu.

Specijalan događaj će biti pojavljivanje automobila iz japanske Super GT serije. Tokom oba trkačka dana, “leksus LC500” i “nisan GT-R” predstaviće se publici petnaestominutnim demonstracionim izlascima na stazu u punom trkačkom tempu, a za njihovim volanima naći će se renomirani trkači i Super GT šampioni Heiki Kovalainen i Roni Kvintareli.

Osvajači DTM trka na Hokenhajmringu od 2013:
2016: Migel Molina (audi); Edoardo Mortara (audi);
2015: Timo Šajder (audi); Džejmi Grin (audi);
2014: Matijas Ekstrem (audi);
2013: Timo Glok (BMW).

DTM na Hokenhajmringu – osnovni podaci
dužina kruga: 4,574 m
rekord kruga: Martin Tomčik (BMW, 2014): 1:32.532

DTM na Red bul ringu, satnica
petak, 16:15-16:45 – trening 1 (30′)

subota, 9:55-10:25 – trening 2 (30′)

subota, 11:45-12:05 – kvalifikacije za trku 1 (20′)

subota, 14:45 – trka 1 (55′ + 1 krug)

nedelja, 9:00-9:30 – trening 3 (30′)

nedelja, 12:00-12:20 kvalifikacije za trku 2 (20′)

nedelja, 15:10 – trka 2 (55′ + 1 krug)