Vuković motorsport prodao još dva “megana TCR” za kampanju u TCR Nemačka

Švajcarski tjuner Vuković motorsport prodao je još dva “reno megana TCR”, koje je izradio i razvio po ovlašćenju francuskog proizvođača.

 Ovoga puta kupac je švajcarski tim Volf pauer rejsing, koji će se s tim automobilima trkati u TCR Nemačka.

Ekipa je kampanju u najjačem nacionalnom TCR šamponatu 2017. sprovela sa “seatima” i završila je na trećem mestu u timskoj kategoriji, a njen vozač Majk Halder bio je viceprvak serije u vozačkoj konkurenciji.

Volf-pauer rejsing vode braća Adrijan i Rafael Volf, koji su na sledeći način ocenili proizvod tjunera iz Sankt-Margretena: “Kvalitet rada Vuković motorsporta na nas je ostavio izuzetan utisak. Naš cilj za 2018. je jasan – želimo da se borimo za titule u TCR Nemačka i zato je naš izbor pao na “megan TCR”, koji je vrlo performantan paket i za taj cilj predstavlja najbolje oružje.”

“Isplaćuje se brižljiv izbor partnera, koji slede istu filozofiju kao i mi kada se radi o koncepciji “megana TCR”, izjavio je Milenko Vuković i potom pobrojao neke od njih: “Zadovoljan sam saradnjom sa kućama kao što su 3MO, koja je izradila transmisiju, Leman motorentehnik, zadužen za motor, Boš motorsport, čija je elektronika, OZ rejsing, koji je isporučio točkove i firmom Panolin, od koje dobavljamo maziva.”

Dva Vukovićeva “renoa” bila su izložena na Auto salonu u Esenu, na štandu BESA grupe, koja je prošlog meseca naručila prvi par ovih trkačkih automobila.

Sledeće stanica “renoa” TCR specifikacije jeste KW, partner zadužen za vešanje, koji će izvesti optimizaciju tog aspekta automobila. Zatim im sledi intenzivan zimski razvojni program na stazi Manji-Kur u Francuskoj.

Cilj te, sledeće faze projekta “megan TCR”, biće da se ustanove performanse automobila, koji u sprint specifikaciji košta 130.000 evra bez poreza. Iz Vuković motorsporta obaveštavaju da vreme isporuke traje od šest do osam nedelja, zavisno od raspoloživosti delova na koje se duže čeka.