Blandel: Prošla sezona bila mi je neverovatno teška i bolna, vreme je za penziju

Posle katastrofalne debitantske sezone u Britanskom šampionatu turing automobila, veteran Mark Blandel odlučio je da stavi tačku na aktivan takmičarski život.

Blandel za sobom ima lepu karijeru. U Formuli 1 zabeležio je 61 start za timove Brebem, Tirel, Ližije i Meklaren i tri puta je izlazio na podijum.

U američkoj Kart seriji osvojio je tri trke za ekipu PakVest i u šampionatu 1997. završio kao šesti u generalnom, što mu je tamošnji lični najbolji plasman.

Bio je zapažen i u trkama izdržljivosti, pa se 1992. kao član fabričke posade Pežoa upisao u osvajače 24 časa Le Mana.

Prošle godine izveo je turing eksperiment sa ekipom AmD tjuning, čiji je “audi S3” vozio tokom cele BTCC sezone.

Najblaže rečeno, 53-godišnjak se nije snašao u automobilu s prednjim pogonom, u trideset trka stekao je samo 2 boda i zauzeo je 28. poziciju u konačnom poretku šampionata, a pojedine kolege čak su smatrale da mu za ovu vrstu trkanja nedostaju veština i znanje.

S druge strane, njegov timski kolega Džejk Hil je za volanom identičnog automobila stigao do prve BTCC pobede.

Svoj silazak sa scene Blandel je početkom januara objavio na društvenim mrežama, napisavši: “Vreme je da se oprostim od svoje trkačke karijere.”

“Trideset godina sam davao sve od sebe za volanom, upoznavao sam najneverovatnije ljude i uživao sam u trenucima koje nikada neću zaboraviti.”

“Prošlogodišnja BTCC avantura bila je upravo to – avantura. Dopao mi se izazov povratka za volan, nema mnogo ljudi koji su istovremeno i dede i BTCC takmičari!”

“Ipak, možda ćete me u 2020. i dalje viđati u BTCC padoku u ovoj ili onoj ulozi.”

Blandel je ranije u 2019. bez oklevanja priznao da mu je celosezonska BTCC kampanja bila najteži poduhvat u višedecenijskoj karijeri.

“Ako se osvrnem na početak svog života u automobilskom sportu 1984. godine, ovo je bez dileme najgora sezona u mojoj karijeri. Bukvalno najgora ikada. Nikada nisam bio toliko daleko tokom toliko dugačkog perioda u sezoni. To mi je palo neverovatno teško i bilo je bolno.”

Njegov naslednik u sedištu “audija S3” 2020. biće Bobi Tompson.