BTCC objavio kalendar za sezonu 2022.

Organizator Britanskog šampionata turing automobila objavio je kalendar takmičenja za sezonu 2022, prvu u kojoj će nastupiti automobili sa hibridnim pogonom.

Program se sastoji od standardnih deset rundi, a startuje nešto kasnije nego što je uobičajeno, krajem aprila na Donington parku.

Ovo pomeranje biće izvedeno da bi timovi imali što više vremena da isprobaju hibridne sisteme. Tako su umesto jednog tradicionalnog medija i test dana predviđena čak tri zvanična predsezonska testa na različitim stazama.

Organizator TOCA i njegovi partneri već izvode opsežna testiranja Kosvortovog hibridnog sistema pre njegovog definitivnog uvođenja u šampionat 2022.

Na kalendaru nema novih staza. Posle starta hibridne ere na Doningtonu, karavan će otići na Brends Heč Indi stazu, koja će početkom oktobra, u svojoj dugačkoj GP verziji staviti tačku na sezonu.

Treća runda je Trakston, koji je, kao i 2021, jedina staza osim Brends Heča na kojoj će se voziti dve BTCC runde – krajem maja i krajem avgusta.

Junske stanice su Olton park i Kroft, posle kog sledi uobičajena jednomesečna letnja pauza.

Druga polusezona šampionata počinje krajem jula na Nokhilu, za kojim dolaze Sneterton, (drugi) Trakston, Silverston, te veliko finale prilikom druge posete Brends Heču.

Direktor serije Alan Gau kazao je: “Drago mi je što potvrđujemo naš kalendar za BTCC 2022. Kao najveća serija u Velikoj Britaniji, ključno je da naš raspored bude objavljen ovako rano, da bismo omogućili ostatku britanskog motornog sporta da planira svoje kalendare.”

Odluka da se počne na Doningtonu predstavlja raskid sa skorašnjom praksom, mada je ova staza bila prva na kalendaru u kampanji 2020, čiji je početak zbog korona virusa bio odložen za avgust.

Brends Heč Indi bio je tradicionalno mesto otvaranja šampionata od 2011. do 2019, a ove godine ga je u toj ulozi odmenio Trakston, takođe zbog problema izazvanih pandemijom.

Staza u Kentu takođe je domaćin i svakog finala od 2012, obično u svojoj GP verziji, premda i tu postoji izuzetak. Finale 2020. voženo je na Indi konfiguraciji Brends Heča jer je tako bilo lakše organizovati ga sredinom novembra, u vreme kada se izuzetno rano smrkava.

BTCC kalendar 2022.
23-24. april: Donington park
14-15. maj: Brends Heč Indi
28-29. maj: Trakston
11-12. jun: Olton park
25-26. jun: Kroft
30-31. jul: Nokhil
13-14. avgust: Sneterton
27-28. avgust: Trakston
24-25. septembar: Silverston
8-9. oktobar: Brends Heč GP