Daren Tarner razvija BTCC hibridni sistem na “tojoti koroli”

Poznati engleski automobilista Daren Tarner imenovan je za zvaničnog razvojnog vozača hibridnog sistema za Britanski turing šampionat.

Tarneru su to zaduženje poverili i Kosvort kao ekskluzivni tvorac i isporučilac BTCC hibridnog sklopa i TOCA kao organizator serije.

On će obaviti najveći deo testiranja na stazi s prvim BTCC automobilom opremljenim hibridnim sistemom. Kao test vozilo još ranije je odabrana “tojota korola” ekipe Spidvorks motorsport.

Kako je završene izrada “korole” nove specifikacije, sa integrisanim hibridnim sistemom, sledi period intenzivnih testiranja, razvoja i provera pre nego što hibridi budu uvedeni u šampionat, što je planirano za sezonu 2022.

Tarner je u karijeri startovao na sedamdesetak BTCC trka u razdoblju od 2006. do 2008. i osvojio njih pet, sve za volanom “seat leona”. Ime je stekao u endurans kategoriji: u tri navrata nalazio se u pobedničkoj postavi Aston Martina na 24 časa Le Mana.

Njegov prvi izlazak na stazu s hibridnom “korolom” predviđen je na dvodnevnom testu Gudjir pneumatika na Snetertonu, 7. i 8. jula.

“To je zaista zanimljiv projekat”, komentarisao je 46-godišnji Tarner. “Uživao sam kada sam se trkao u Britanskom turing prvenstvu i ovo je briljantna prilika da se vratim u turing automobil i izvedem nešto malo drugačije. Ni u jednom trkačkom automobilu koji sam ranije vozio nisam imao priliku da koristim hibrid.”

“Želim da svež uđem u sve ovo. Upoznaću ekipu i ljude koji se bave razvojem i tačno ćemo definisati šta je cilj. Jer, ovde se ne radi samo o krajnjim performansama automobila, već o tome da se postaramo da sistem dodatno poboljša sadašnje BTCC trkanje i da dodatnu vrednost suštini šampionata. Naravno, drugi važan aspekt je testiranje izdržljvivosti: izložićemo sistem ciklusima zahtevnih testova.”

“Kako će aktivacija hibrida služiti i za odbranu i za napad, moraćemo da utvrdimo kako je najbolje konfigurisati ga da bude lak za razumevanje i jednostavan za upotrebu. Takođe je važno da navijači mogu to da vide i da razumeju šta se dešava. Svi mi koji smo uključeni proći ćemo kroz proces učenja, ali tačno tome i služi ovaj test program. Želimo da vidimo za šta je sistem sposoban, a da onda razradimo najbolje strategije njegovog korišćenja.”