Iznenađenje: Mark Blandel iz trkačke penzije u punu BTCC kampanju

Bivši vozač Formule 1 Mark Blandel najnoviji je potvrđeni takmičar za ovu sezonu Britanskog šampionata turing automobila.

Pedesetdvogodišnji automobilista voziće “audi S3” u svojoj prvoj kompletnoj turing kampanji u životu. On će nastupati za tim Trejd prajs rejsing, iza kojeg stoji ekipa AMDtjuning.

Tokom svoje F1 karijere, Blandel je vozio za Brebem, Ližije, Tirel i Meklaren i tri puta se peo na pobedničko postolje. Uspešan je bio i u Americi, gde je u KART šampionatu ubeležio tri pobede.

Blandel je osvojio i trku 24 Sata Le Mana 1992, vozeći “pežo 905“ zajedno sa Derekom Vorikom i Janikom Dalmasom, a 2003. je u posadi “bentlija“ završio na drugom mestu.

Najbliže turing takmičenjima primakao se u dva gostovanja u VW široko R-kupu 2010. i 2012. Poslednji put se trkao u Britanskom GT prvenstvu 2013, i to u parcijalnom programu.

“Kada se pojavila mogućnost da se vratim za volan, to sam želeo svim srcem. BTCC je fantastična serija i uvek sam želeo da se tu oprobam, ali to nije bilo moguće do sada“, rekao je Blandel, čiji test program počinje krajem februara.

“Znam da ću morati mnogo da učim, za mene će ovo biti novi izazov, ali izazov zbog kog sam stvarno uzbuđen. BTCC direktor Alan Gau i ja smo bezbroj puta pričali o mom BTCC angažmanu i presrećan sam što je to vreme stiglo, pogotovo zbog mojih godina, a ja želim da se trkam dok sam konkurentan. Da se nisam uključio sada, verovatno ne bih nikad.”

“Od kraja prošle godine pregovaram s timovima, ali bio mi je potreban dogovor koji odgovara i meni i mojim sponzorima. Takav dogovor sam pronašao s timom Trejd prajs rejsing/AmDTuning.com. Nivo ujednačenosti među BTCC automobilima je visok, a mislim da je “audi” solidna osnova.”

“Srećan sam što sam imao fantastičnu karijeru u motorsportu. Sport je u Britaniji tradicija, a BTCC i TOCA su njen veliki deo. Jasno mi je da ću morati mnogo čime da ovladam, ali kada stavim kacigu, daću sve od sebe, kao što uvek i činim”, poručio je trkač iz predgrađa Londona.

Blandelov timski kolega biće Džejk Hil. I on će voziti troprostorni “audi S3”, model koji tim AmDTjuning od 2015. servisira i prijavljuje za najvažniju ostrvsku seriju.

“Mark je u potpunosti posvećen BTCC programu i njegova predanost me je zadivila.”, ispričao je šef ekipe Šon Holambi. “Posle potpisivanja Džejka Hila, dali smo se u potragu za drugim vozačem koji će kompletirati našu postavu i presrećni smo što je to Blandel. Privući vozača koji je bio na podijumu u F1, koji je pobeđivao u Le Manu i Indikaru, veliki je uspeh za tim i presrećni smo što smo ga doveli.“

“Za AMDtjuning ovo je ključni korak, da pomažemo vozaču Markovog kalibra. On zna da ga očekuje veliki posao, ali uvereni smo da će biti veoma brz kada budemo stigli na Brends Heč. On je kvalitetan vozač i siguran sam da će sa Džejkom činiti sjajnu kombinaciju.”

“To je i priznanje ulaganjima koja smo izveli iza scene i radu koji ulažemo u automobile. Dolazeću sezonu očekujemo puni optimizma i jedva čekamo da se bacimo na testiranja.”

Britansko prvenstvo turing automobila 2019. počinje na Brends Heču 6. i 7. aprila.