M-Sport od 2022. godine snabdeva BTCC TOCA motorima

Kompaniji M-Sport poveren je ugovor o snabdevanju Britanskog turing šampionata “generičkim” TOCA motorima za petogodišnje razdoblje od 2022. nadalje.

TOCA agregati ušli su u igru zajedno s NGTC tehničkim pravilima i u upotrebi su od 2012. godine. Izrađeni su u skladu s BTCC tehničkim propisima uz kontrolisane troškove i kompatibilni su sa svakim modelom automobila u šampionatu. Može da ih nabavi svaka ekipa koja ne želi da se upušta sopstveni program s motorima, ili nije vezana za tjunera ili proizvođača.

U prethodna dva petogodišnja ciklusa (drugi još traje) isporučilac TOCA motora bio je Svindon. Od 2022. će ga u toj roli naslediti M-Sport, najpoznatiji po svojim uspesima i titulama u reliju u saradnji s Fordom. Osnovana 1997. godine, kuća iz Dovenbi Hola takođe je zadužena za fabrički GT3 program Bentlija s modelom “kontinental”.

Interesovanje za izradu buduće generacije TOCA motora izrazilo je devet firmi, sedam ih je poslalo zvaničnu ponudu, a u uži izbor ušle su četiri. Konačna odluka doneta je u sredu, tokom sastanka BTCC timova, kada je većinom glasova rešeno da poverenje bude ukazano kući kojom rukovodi Malkolm Vilson.

Dokazano pouzdani i konkurentni, TOCA motori nisu osvojili nijednu BTCC titulu u apsolutnoj konkurenciji, ali su pobeđivali na trkama. Njima će u 2020. biti opremljeno nekih 55% startne rešetke najprestižnijeg šampionata na Ostrvu, između ostalih i automobili zvaničnih timova Voksola i Tojote, oba “infinitija Q50” ekipe Lejzer tuls i oba “hjundaija i30” Excelr8 motorsporta.

Po dobijanju posla, M-Sport kreće u projektovanje TOCA motora. Program predviđa dvanaest meseci testiranja i razvoja, kao i tesnu saradnju s Kosvortom, još jednim zvaničnim BTCC dobavljačem, zaduženim za izradu, isporuku i održavanje BTCC hibridnog sistema koji će u upotrebi takođe biti od 2022. godine.

Motori M-Sporta moći će da se kupe ili da se iznajme, uz obezbeđeno održavanje i sveobuhvatnu inženjersku i tehničku podršku na BTCC trkačkim vikendima i TOCA test danima.

“BTCC je već dugo popularan i prestižan deo britanske trkačke scene i radujemo se što ćemo sarađivati s organizatorom serije i timovima na ovom novom uzbudljivom projektu”, rekao je direktor M-Sporta Malkolm Vilson. “Čvrsto verujemo da imamo inženjersko iskustvo koje spada u najbolja u zemlji i da će se naše sposobnosti tokom ovog razvoja samo povećavati.”

Prvi čovek šampionata Alan Gau poželeo je firmi iz Kambrije dobrodošlicu u BTCC porodicu i dodao: “Čestitam im na uspehu na tenderu. Ova prilika je razumljivo izazvala veliko interesovanje ponuđača izuzetno visokog kalibra i to što se M-Sport našao na vrhu posle jednog tako sveobuhvatnog procesa predstavlja priznanje njihovom profesionalizmu i stručnosti. Zahvalio bih se i izrazio bih poštovanje kompaniji Svindon pogonske jedinice, ona je integralni deo uspeha BTCC pravila koja se tiču motora. Radujemo se što ćemo blisko sarađivati tokom preostale dve godine našeg ugovora.”