Proktor vozi BTC “hondu” do kraja sezone

Upražnjeno sedište “honde sivik” BTC rejsinga u Britanskom turing šampionatu pripašće 22-godišnjem Seni Proktoru.

On je s ekipom iz Breklija sklopio ugovor koji važi do kraja 2021. i tako se vratio u BTCC, u kom ima pune četiri sezone iskustva.

Njegov sportski put vodio je od Đineta junior šampionata, preko nacionalnog Klio kupa, do BTCC sedišta u 2017. godini.

Počeo je u fabričkoj “voksol astri” i osvojio Džek Sirs trofej kao debitant, dok je u drugoj sezoni na Brends Heču zabeležio i prvu pobedu, a zatim još dva podijuma.

U 2019. je vozio “subaru levorg”, a prošle godine “hjundai i30 fastbek”. Tim je napustio krajem 2020, ali je ostao bez BMW kokpita Sisli motorsporta, koji je prednost dao Tomu Čiltonu.

Zato Proktora nije bilo na spisku ovogodišnjih BTCC učesnika, ali su samo nedelju dana pre starta sezone turbulencije u BTC rejsingu izazvale rastanak s Majklom Krisom.

Kris je prešao u Porše superkup, a na prvoj BTCC rundi na Trakstonu odmenio ga je Den Kamiš. Svoju gostujuću ulogu Kamiš je odigrao odlično, upisavši jedno četvrto i jedno drugo mesto, doprinevši dvostrukoj pobedi BTC rejsinga u trci 2.

Međutim, Kamiš ima obaveze u Porše karera kupu Velika Britanija, pa je za ostatak BTCC sezone moralo da bude pronađeno trajno rešenje za kokpit treće BTC “honde”, a to je Proktor.

On će se u ekipi priključiti Džošu Kuku i debitantkinji Džejn Edvards, a prvi nastup imaće na Snetertonu 12. i 13. juna.

“Presrećan sam što se priključujem BTC rejsingu,” kazao je Proktor. “Honda sivik tajp R FK8″ je dokazani osvajač trka i ovo je fantastična prilika da pokažem šta mogu.”

“Automobil ću prvi put voziti na treningu na Snetertonu, ulazim u duboku vodu, ali je to izazov kojem se radujem.”

Proktor i Kuk su 2018. već bili timske kolege u PMR “astrama”.

“Džoš i ja smo ranije sarađivali, dobro se poznajemo i to može samo da doprinese razvoju u BTC rejsingu. U timu je i Džejd i imamo jaku tročlanu postavu. Ne vidim nijedan razlog zašto ne možemo da se od prvog trenutka borimo za vrh.”

Kuk je na Trakstonu osvojio dve trke u “hondi” koja ove godine koristi generičke TOCA Svindon motore. BTC je 2019. i 2020. imao ugovor o saradnji s Timom Dajnemiks i u tom periodu je u svojim “hondama” imao namenski izrađene Nil Braun agregate