Saton i “infiniti” na pol-poziciji na Nokhilu, 24 vozača u jednoj sekundi!

Bivši BTCC šampion Ešli Saton izvezao je najbrži krug na kvalifikacijama na Nokhilu i obezbedio je pol-poziciju za start prve nedeljne trke.

Na kratkoj škotskoj pisti od 1,2669 milja, Saton je s “infinitijem Q50” zaustavio štopericu na 50.535, postigavši prosečnu brzinu od 90,25 mph i donevši prvu BTCC pol-poziciju japanskom premijum brendu.

Tom vremenu izvezenom na sredini sesije približio se Džejk Hil u staroj “hondi sivik”. Njemu je do vrha nedostajalo svega 53 hiljadita dela sekunde, pa je rangiran kao drugi. Inače, Saton je postigao i drugi najbrži krug kvalifikacija, što jasno prikazuje njegovu današnju snagu.

Uprkos maksimalnom balastu od 60 kilograma, treći je završio branilac titule Kolin Turkington. Četvorostruki BCC prvak i superstar oficijelnog BMW tima bio je sporiji od Satona za 83 hiljadite.

Drugi startni red će s vozačem iz Alstera podeliti Den Kamiš u takođe fabričkoj “hondi sivik” (+0.181).

Petu startnu poziciju obezbedio je Tom Ingram s fabričkom “tojotom korolom” (+0.200), koji je kombinacijom veštine i sreće sebe i auto spasao udarca u zaštitnu ogradu.

Sedam stotih sporiji od njega bio je šestoplasirani Škot Rori Bučer u “ford fokusu ST”.

Gostujući u PMR “voksol astri”, Majk Bušel je postigao sedmo vreme sesije (+0.307), a jedan krug mu je obrisan zbog vožnje preko granica staze. Zajedno s njim u četvrtom redu biće Ejden Mofat u drugom “infinitiju”.

Veteran Met Nil je u težem udesu polupao svoju “hondu” nekih sedam minuta pre karirane zastave, i to na istom mestu na kom je Ingram ranije uspeo da se spase. Prethodno postignuto vreme Nilu je dovoljno za deveto mesto. Poredak prvih deset kompletirao je Tom Olifant u drugom fabričkom “BMW-u”.

Džoš Kuk, osvajač pol-pozicije na Olton parku, s BTC rejsing “sivikom” nije mogao bolje od jedanaeste pozicije. Podbacio je i njegov timski kolega Tom Čilton, klasifikovan kao trinaesti.

Razočarao je i pobednik trke 3 prethodne runde Adam Morgan, koji je s “mercedesom A-klase” postavio 14. vreme. Bilo je to samo 9 hiljaditih bolje od rezultata 15-plasiranog Sene Proktora u bolje rangiranom od dva “hjundaija i30 fastbek”.

Britanski turing šampionat tradicionalno krase minimalne razlike između takmičara u kvalifikacijama, a Nokhil je kao kratka staza tome samo doprineo. Čak su 24 od ukupno 25 takmičara stala u isti sekund s osnivačem pol-pozicije!