Šedenu prva pol-pozicija od povratka u BTCC

Vozač Dajnemiksove “honde“ Gordon Šeden osvajač je pol-pozicije za drugi trkački vikend Britanskog šampionata turing automobila, koji se vozi na stazi Sneterton.

Kvalifikacije su vožene u dve faze, a najveća iznenađenja njihovog prvog dela bile su eliminacije aktuelnog šampiona Ešlija Satona u “infinitju“, Džoša Kuka u “hondi“ i Džejsona Plejta u PMR “voksolu“.

Automobili ove trojice opterećeni su značajnim balastom uspešnosti: Saton nosi 48 kilograma viška, Kuk 66, a Plejto 57 kg.

Satonu je zbog nepoštovanja granica staze brisan krug koji bi mu doneo 11. mesto. On nije uspeo da započne novi krug pre isteka predviđenih 25 minuta, tako da prvu sutrašnju trku startuje sa pozicije 16, dok se odmah iz njega nalazi Kuk. Veteran Plejto nije mogao bolje od 19. mesta.

U završni, top 10 deo kvalifikacija, prošli su: Kolin Turkington (kao najbrži), Tom Olifant, Stiven Dželi i Adam Morgan – svi u “BMW-ima“, Tom Ingram u “hjundaiju“, Šeden u “siviku“, Rori Bučer u “tojoti“, Danijel Lojd u “voksolu“, kao i Oli Džekson i Džejk Hil u dva Motorbejsova “ford fokusa“.

Na početku drugog dela kvalifikacija, Turkington je postavio najbrže vreme, ali ga je krugom bržim za 0.163 sekunde, izvezenim u poslednjim trenucima top 10 superpola Šeden potisnuo na drugo mesto.

Trostrukom šampionu Šedenu ovo je prva pol-pozicija otkako se u 2021. u BTCC.

Posle neuspešnog vikenda na otvaranju šampionata na Trakstonu, njegov “sivik” nije opterećen balastom, što je uticalo na današnji rezultat. Takođe, Škot je vozio malo krugova na drugom treningu kako bi sačuvao gume i obezbedio sebi što bolju šansu u kvalifikacijama.

Kao treći se kvalifikovao Tom Ingram, Bučer je bio četvrti. Turkington vozi sa 27 kilograma balasta, Ingram sa 33 kg, Bučerova “korola” nema težinski hendikep.

Dva “BMW-a” popuniće treći startni red – Dželi je bio peti za Vest Sari rejsing, dok sa šeste pozicije startuje Adam Morgan u privatnom automobilu Sisli motorsporta.

U četvrtom redu su dva “fokusa”: sedmoplasirani Oli Džekson je bio prvi vozač koji je za Šedenom kasnio više od jedne sekunde, lider serije Hil vozi sa maksimalnim balastom od 75 kg i u prvoj trci startuje osmi.

Prvih 10 kompletirali su Lojd i Olifant. I Olifantu je zbog prekoračenja granica staze brisan krug koji bi ga smestio na 6. poziciju.

Trka 1 je na programu sutra od 12:35, a vozači na raspolaganju imaju medijum kao primarne i meke gume kao opcione. Meke gume će morati da iskoriste u jednom od tri nedeljna sprinta.