Silverston finale: Džekson pobedio, Saton senzacionalno stigao sa 26. mesta na treće!

Treća trka BTCC vikenda na Silverstonu pamtiće se po prvoj pobedi Olija Džeksona, horor udesu njegovog timskog kolege Rorija Bučera i senzacionalnom proboju Ešlija Satona sa 26. startnog mesta.

Veteran šampionata Džekson slavio je u svom 224. nastupu u seriji. On je s Motorbejs “fordom” startovao drugi i odmah je poveo ispred vlasnka inverzne pol-pozicije, Toma Olifanta u “BMW-u”.

Zbog incidenta sa Satonom u trci 2, Bučer je krenuo sa 14. mesta. Nastojeći da se što pre popne u plasmanu, u šestom krugu je pokušao da napadne sedmoplasiranog Meta Nila sa spoljne strane superbrze leve krivine Megots.

Došlo je do kontakta, Bučer je odleteo preko trave i udario u ogradu zadnjim krajem “fokusa”. Odatle se odbio, isprevrtao i završio nasred staze na krivini Bekets. Za divno čudo, niko od konkurenata nije naleteo na njegov polupani automobil, iz čijeg je kokpita izašao sam.

Trka je prekinuta, a kada je nastavljena, pretvorena je u sprint od 12 krugova. Vodeći Džekson je nastavio da se brani od Olifanta, a otpozadi je pristizao senzacionalni Saton.

Njega je eksplozija pneumatika u trci 2 osudila na start sa 26. pozicije u trećem sprintu. Već do momenta prekida zabeležio je značajan napredak, pa je restart dočekao kao četrnaesti.

U nastavku je Saton nanizao još konkurenata, između ostalih i BTC “honde” Džoša Kuka i Toma Čiltona, kao i “mercedes” Adama Morgana.

Uskoro se dvoboj za vrh pretvorio u tromeč. Saton je dugo lomio Olifantov otpor i krug i po pre karirane preoteo mu je drugo mesto. Na cilj je stigao samo 0.312 sekundi iza Džeksonovog pobedničkog “fokusa”.

Olifant je kompletirao provizorni podijum, ali taj rezultat ipak nije ostao važeći. Satonu je zbog “sticanja nefer prednosti” u incidentu s Olifantom određena vremenska kazna od 3 desetinke. Time se htelo da na mestima 2 i 3 dođe do inverzije i da Saton bude rangiran kao treći, iza Olifanta.

Kamiš je u Halfords Juasa “hondi” završio četvrti, čime je zaključio veoma uspešan dan u Northemptonširu, uknjiživši ukupno 53 poena.

Jakob Ebrey Photography

Peto mesto pripalo je Morganu, za šesto se izborio Sena Proktor u “hjundaiju”. Iza njega su se poređali Kuk, Ejden Mofat u drugom “infinitiju”, Čilton i desetoplasirani Kolin Turkington, koji je izgubio dve pozicije u odnosu na startnu.

Tom Ingram je zajedno sa Satonom krenuo iz pretposlednjeg, trinaestog reda, ali je u trci imao sasvim drugačiju sudbinu. Već u prvom krugu njegovu “tojotu” je u ogradu poslao Tom Onslou-Kol, čiji je “folksvagen” prethodno destabilizovao Karl Bordli u “BMW-u 125i”.

Posle 18 od 27 trka koliko će imati prvenstvo 2020, Saton se vratio na čelo poretka sa 237 poena, 4 više od Turkingtona. Daljih 13 bodova zaostaje trećeplasirani Kamiš. Ingram je na četvrtom mestu sa 195 poena, Bučer je peti sa 192.

Sledeća runda prvenstva vozi se 10. i 11. oktobra na Kroftu.