Aston Martin ne učestvuje na zajedničkoj DTM/Super GT trci na Fudžiju

Copy: R-Motorsport

Tim R-Motorsport Aston Martin neće poslati nijedan automobil na zajedničku DTM i Super GT trku koja će u novembru biti održana na Fudži spidveju.

Švajcarskoj ekipi je važnije da se posveti razvoju svog modela “vantidž DTM” za nastupajuću DTM sezonu, jer je ipak nedovoljno pripremljena ušla u tekući šampionat.

Predstojeća poboljšanja odnose se na motor, koji je izradio partner HWA i koji je nosi Astovu oznaku, a smatra se slabom tačkom trkačkog automobila.

Nemačku premijum turing seriju će na gostovanju u Japanu predstavljati samo BMW i Audi.

Namere R-Motorsporta i zvanično je otkrio njegov direktor dr Florijan Kamelger: Žao mi je što moram da kažem da nećemo biti na Fudžiju jer želimo da se stoprocentno usredsredimo na sezonu 2020. Ovu odluku smo doneli zajedno s generalnim direktorom Aston Martina i Astonom. Znam da će ona frustrirati javnost.”

Međutim, znam da je ta trka prva od mnogih i apsolutno smo posvećeniji nego stvaranju svetske serije koja bi uključila DTM i Super GT, kao i budućem ulasku u Super GT.

Nasuprot proizvođačima poput BMW-a i Audija, R-Motorsport ima najmanji budžet u DTM-u – tvrdi se da iznosi 20 miliona evra – kao i manji broj angažovanih ljudi. Kamelger je kazao da su troškovi trke na Fudžiju i prateća logistika igrali značajnu ulogu u navedenoj odluci.

DTM će na zajedničku trku u Japanu poslati “između šest i deset automobila”, ali bi tamošnji start značio da bi “astoni” švajcarske ekipe bili van svoje baze tokom mesec dana. U R-Motorsportu veruju da bi to značajno omelo razvojne planove za iduću godinu.

Japan je drugo po veličini tržište za luksuzne automobile, samim tim veoma značajno i za Aston Martin. Međutim, čelnici kompanije smatraju da je još prerano da se tamo pojavljuju i da je najvažnije da u DTM sezonu 2020. uđu potpuno spremni i kao konkurentan treći proizvođač.

Uvod u zajedničku DTM/Super GT trku na Fudži spidveju predstavljaće pojavljivanje tri japanska proizvođača na oktobarskoj finalnoj DTM rundi na Hokenhajmringu.

Samo Honda u Nemačku šalje jednog vozača koji će voziti obe trke vikenda, u pitanju je bivši F1 šampion Dženson Baton. Leksus i Nisan u Baden-Virtemberg dovode tandeme pilota koji će podeliti takmičarske dužnosti u subotu i nedelju.

Super GT automobili imaće dva dodatna jednočasovna treninga u Hokenhajmu, što treba da pomogne u ujednačenju snaga pred trkački nastup.

S druge strane, BMW i Audi tek treba da otkriju koga će od vozača slati na Fudži. Kako se saznaje, Audi je voljan da u ceo poduhvat uključi i svoj klijentski tim WRT.