“Aston martin vantidž DTM” na prvom testu: Javile se prve dečje bolesti

Na španskom autodromu Heres počeo je prvi zajednički test tri konkurentska DTM brenda, Audija, BMW-a i Aston Martina.

Tom prilikom je i švajcarski R-Motorsport, koji izvodi DTM operaciju za engleski premijum luksuzni brend otvorio svoj intenzivni razvojni program modela “aston martin vantidž DTM”.

Švajcarcima je glavni cilj prvog dana na Heresu bilo sakupljanje podataka o automobilu, naročito onih koji se tiču povoznosti novog turbo motora i stvaranja toplote oko turbopunjača.

Poklopac motora na trkačkom modelu ima četiri proreza koji odvode vreli vazduh od hladnjaka i interkulera. Budući da su DTM motori sada redni četvorocilindraši, samo jedna izduvna cev izlazi sa desne strane automobila. Garet turbopunjač ima maksimalni pritisak od 3,5 bara.

Zahvaljujući turbopunjaču, nova generacija DTM motora značajno je moćnija od prethodne, a moguće ih je i pojačati posredstvom aktivacije dodatne snage od 30 KS, i to 12 puta u toku svake trke.

U R-Motorsportu priznaju da im je test program bio poremećen tokom većeg dela popodneva, zbog dodatnih prilagođavanja i rešavanja određenih dečjih problema. Ekipa nije navela o čemu se tačno radilo, mada se može pretpostaviti da je nevolje izazvao motor.


U ovoj ranoj fazi našeg test i razvojnog programa, tim želi da nauči što je moguće više o motoru”, objasnio je Pol di Resta, koji vozi “aston” tokom prva dva dana testa.

“Današnji dan pružio nam je mnogo značajnih uvida i sakupili smo dragocene podatke o novoj pogonskoj jedinici i turbopunjaču, uprkos potrebi da napravimo dužu pauzu radi prilagođavanja i rešavanja problema. Naš potpuno novi turbo motor još mora mnogo da se vozi kako bismo utvrdili kako dodatno da mu poboljšamo povoznost i hlađenje.”


Komentar je imao i direktor tima dr Florijan Kamelger: Ostalo je još mnogo razvojnog posla, jer je “aston martin vantidž DTM” razvijen i izrađen za rekordno kratkih 90 dana. Samim tim, glavni cilj našeg testa u utorak bio je da naučimo više o automobilu, pogotovu o ponašanju njegovog turbo motora.” 

Kokpit “astona” i sutra pripada Di Resti, Džejk Denis preuzima dužnost u četvrtak, a Ferdinand fon Habsburg voziće u petak.

R-Motorsport je otkrio i osnovne tehničke podatke o svom takmičarskom automobilu.

Šasiju čine monokok od karbonfibera sa čeličnim zaštitnim kavezom, auto poseduje prednje, bočne i zadnje strukture za upijanje energije udara. Hauba, vrata, bočni paneli i krila izrađeni su takođe od ugljeničnih vlakana.

Prema DTM propisima, “aston” je dugačak 4,73 metra, visok 1,95, a visok 1,25 m. Minimalna težina iznosi 981 kg.

Dvolitarski četvorocilindarski turboprehranjivani motor vrti se do najviše 9.500 o/min, a maksimalni protok goriva iznosi 95 kilograma na sat (i jedan i drugi parametar regulisani su pravilima).

Menjač je standardni šestotepeni sekvencijalni, montiran poprečno. Pogon je na zadnjim točkovima. Kardansko vratilo izrađeno je od karbonfibera, kao i kvačilo koje se aktivira nožnom pedalom. Blokada diferencijala je mehanička i nema kontrole proklizavanja pogonskih točkova.


Sistem vešanja čine standardna dvostruka poprečna, kočnice su od karbonfibera, bez ABS-a. Točkovi su standardni aluminijumski, a kontrolisane gume isporučuje Hankuk.