“Audi RS 5 DTM” kao da je rođen za Spa, BMW upozorava na potrošnju guma

Pripremajući se za izlazak na Spa-Frankoršamp, Audi i BMW DTM ekipe izvele su početkom jula jednodnevni proizvođački test na slavnoj stazi, kako bi skupile barem osnovne informacije o onome što ih čeka u Ardenima i spremile osnovni setap.

Taj dan su u duhu dogovorenog fer-pleja izvezli trkači bez DTM angažmana, Augusto Farfus za BMW i Benoa Treluje za Audi.

Ovog vikenda na Spa startuje 16 automobila. Audi ima šestočlanu fabričku postavu i tri klijentska “RS 5 DTM”, u BMW redovima taj odnos je 6 fabričkih i jedan klijentski “M4 DTM”.

Osim Spa, DTM karavan će tokom sezone obići i Lauzicring, Asen, Nirburgring, Zolder i Hokehnajmring. Lauzicring, Nirburgring i Zolder biće domaćini “duplih programa”, na njima će se voziti po četiri trke u dva uzastopna vikenda. Kad se cela takmičarska godina od devet rundi i 18 trka spakuje u stotinak dana, jasno je da će tempo biti žestok.

Ceo belgijski vikend ima samo jedan trening od 45 minuta, on se vozi u subotu. Sve ostalo su isključivo kvalifikacije i trke, što znači da se greške ispravljaju u hodu. Čitav program odvija se u dva dana – što za timove jeste izazov – a u skladu s protivpandemijskim merama, na licu mesta neće biti publike. Organizator serije nada se da će se situacija u tom smislu promeniti što brže.

Spa je za DTM relativno nova teritorija. Serija je tu bila samo 2005. godine, kada su učesnici bili Audi, Mercedes i Opel. Nijedan BMW DTM specifikacije tamo nikada nije vozio trke. Pre 15 godina DTM automobili imali su V8 motore i 460 KS. Danas se iz efikasnih kompaktnih dvolitarskih četvorocilindraša izvlači preko 610 KS. To predstavlja skok od 30%, uz značajno smanjenje potrošnje.

Ako ga nema s DTM tehnikom, BMW ima obilje iskustva sa Spa iz drugih kategorija, uz rekordne 24 pobede na tamošnjoj endurans trci od 24 sata. Bavarci su izveli dodatna poboljšanja svog “M4 DTM” automobila Klase 1, sezona treba da pokaže da li je i u kojoj meri uhvaćen priključak sa 2019. godine dominantnim suparnikom iz Ingolštata. Razume se da su svi u BMW taboru zainteresovani da vide koliko su napredovali.

U BMW krugovima Spa opisuju kao “fantastičnu stazu jedinstvenog karaktera zbog visinskih razlika i brzih krivina”. Nijedan vozač Bavarskih motornih radionica nije nastupao na Spa u DTM automobilu, ali su zato mnogi od njih vozili automobile GT3 specifikacije na 24 sata Spa, a Eng je u takvom trkanju dva puta bio među pobednicima.

Za Tima Gloka i Lukasa Auera Spa je “već jedan od vrhunaca godine”. Auer ushićeno priča da je “fantastično kad na Spa izvezete brz krug, pogotovu na novim gumama.”

Šeldon van der Linde je opširniji: “Spa-Frankoršamp je jedna od moje tri omiljene staze. Mislim da će biti mnogo mogućnosti za preticanja, zahvaljujući dugim pravcima i DRS aktivaciji. Ipak, dobre kvalifikacije su i dalje bitne jer morate da vozite s momcima s čela ako želite dobar rezultat na kraju. Mislim da imamo moćan auto i da smo mnogo napredovali preko zime. Farfus je izvezao vrlo dobar test i zato smo optimisti.”

Kao Belgijanac, šef BMW tima RBM Bart Mampaj ima mnogo lokalnog znanja o stazi iz kategorija u kojima je njegova ekipa ranije nastupala. On kaže: “Mislim da ćemo biti svedoci fantastičnog trkanja zahvaljujući snazi DTM automobila i njihovom moćnom aeropotisku na ovoj brzoj i tečnoj “tobogan” stazi.”

Mampaj se osvrnuo i na glavna saznanja s julskog proizvođačkog testa: “Staza je na početku bila vlažna, ali kad je bilo moguće montirati slikove, otišao sam na O ruž i snimao automobile kako tamo prolaze punim gasom, mislim već od trećeg kruga. To je bilo spektakularno. Mislim i da će vožnja u zavetrini, kao i DRS i P2P imati veliki uticaj, zato smo na testu sve to pripremali. Oba sistema moramo da optimizjemo i za kvalifikacije i za trke.”

Belgijanac zna i šta će biti najveći izazov za DTM auto na Spa: “Na testu smo to videli: pošto auto ima toliko snage i aeropotiska, on je fantastična zver za vožnju na Spa, ali vrlo brzo potroši gume. To će biti najveći izazov na trkačku distancu i na to ćemo se usredsrediti.”

I u Audi redovima smatraju dolazeći vikend posebnim, počev od šefa sportskog odseka Ditera Gasa: “Iako DTM sezona počinje na Spa, on je već vrhunac ovogodišnjeg kalendara. To je klasična vozačka staza koju svi vole. Očekujem masovno korišćenje zavetrine na pravcima i dve triler trke. Dodatno, uvek morate da bude spremni za sve što vreme može da napravi u Ardenima.”

Benoa Treluje je prvi i zasad jedini vozio “audi RS 5 DTM” na pisti u Ardenima i ovo su njegovi utisci: “RS 5″ kao da je napravljen za Spa. Izgleda kao san kada tim autom prođete punim gasom kroz O ruž. Zabavne su i brojne promene pravaca, vozači će voleti Spa, kao i gledaoci pred TV ekranima. Očekujem uzbudljive trke..”

Mnogi fabrički Audi piloti imaju lepe uspomene na belgijsku stazu iz prethodnih kategorija. DTM viceprvak Niko Miler je 2008. tu prvi put osvojio trku u nacionalnoj Formuli Reno, na svom četvrtom trkačkom vikendu u životu. Robin Frajns je u istom periodu trijumfovao u Formuli BMW. A Loik Dival je na Spa zabeležio prvu pobedu u svojstvu fabričkog Audi vozača.

“Bilo je to u Svetskom endurans prvenstvu 2012”, priča Francuz. “Moja tek druga trka za Audi i odmah pobeda, zajedno sa Markom Ženeom i Romanom Dimom. Bila je to tipična Spa trka po promenljivom vremenu – čas je bilo suvo, čas vlažno. Nadam se da će nas sada, početkom avgusta vreme malo bolje poslužiti.”

Audijev Džejmi Grin jedini je aktivni pilot koji je DTM trku na Spa-Frankoršampu vozio i pre 15 godina.

“Naravno da još pamtim trku na Spa 2005″, govori Englez. “Međutim, stvari su se otad dramatično promenile. DTM turing automobili su se značajno promenili, danas imamo značajno više snage, jače prianjanje, automobili su širi i sigurniji. Još u ono vreme, DTM automobili bili su najbrži turing automobili na svetu, kao što su i danas.”

“Spa je drugačiji od većine DTM staza. Ima sedam kilometara, izuzetno je dugačak i uključuje mnogo brzih krivina, među kojima je zaista poseban O ruž. Veliki je izazov za svakog vozača da izveze savršen krug na Spa.”

Opisujući izazov O ruž, Grin ide u detalje: “Vozio sam GT automobile na Spa protekle tri godine, O ruž je i dalje ogroman izazov u GT automobilu, a to će biti i u DTM automobilu, pogotovu u trci, kada prianjanje opadne, a goriva u automobilu bude još prilično. To svakako neće biti krivina koja se lako i jednom rukom vozi punim gasom. Naši automobili nemaju prianjanje poput savremene Formule 1. Zato mislim da će O ruž i dalje biti izazov, verovatno najizazovnija od svih brzih krivina na Spa.”