BMW priznaje: Na Spa smo bili isuviše oprezni, na Lauzicringu smo bili blizu punog potencijala

BMW se na drugoj DTM rundi na Lauzicringu bar delimično oporavio od šoka sa otvaranja prvenstva na Spa-Frankoršampu.

U Belgiji je bavarski brend bespomoćno posmatrao kako Audi beleži dve petostruke pobede i kasnije se žalio kako zaostaje pola sekunde u kvalifikacionom, a skoro sekund po krugu u trkačkom tempu.

Nije bila reč samo o manjku snage motora, toliko važnom na Spa-Frankoršampu, već i o trošenju guma. Recept začaranog kruga bio je sledeći: BMW je sporiji od Audija i lošije čuva gume. Zato njegovi vozači moraju jače da forsiraju, čime dodatno upropašćuju gume i postaju još sporiji.

Dve nedelje kasnije, na istočnonemačkom trkačkom vikendu, BMW se pokazao u daleko boljem svetlu i izborio je dva podijuma. U subotu se za volanom “M4 DTM” do drugog mesta dovezao Šeldon van der Linde, u nedelju je na treći stepenik pobedničkog postolja izašao Marko Vitman.

Ti podijumi osvojeni su na osnovu sopstvene snage i konkurentnosti u borbi s “audijem”, ne zahvaljujući srećnom slučaju ili višoj sili.

Treba uporediti dve situacije: BMW na Spa uopšte nije mogao da se umeša u prvih pet, a trenutno mu je problem što još ne može da reflektuje na pobede. Ta dva slučaja se mnogo razlikuju i napredak jeste opipljiv.

Posle Belgije, rivali iz Audija govorili su da su BMW problemi povezani sa specifičnostima staze i da će razlike između dva proizvođača na Lauzicringu biti manje.

Osim što se ta procena bar jednim delom pokazala potpuno tačnom, šef sportskog odeljenja kuće iz Minhena Jens Markvart priznao je da su njegovi timovi bili isuviše oprezni u pripremi za Spa.

Objašnjavajući šta se promenilo između Spa i Lauzicringa, on je kazao: “Pa, očigledno su u pitanju dve različite staze. Lauzicring poznajemo, iako je u pitanju kraća konfiguracija, poznajemo ga mnogo bolje nego Spa.”

“Mislim da smo posle testa na Spa trkama prišli veoma oprezno. Uočili smo neke poteškoće i verovatno smo u tom pristupu bili isuviše oprezni, a na Lauzicringu smo definitivno odmah bili bliže limitu.”

“Svakako, analizirali smo šta se dogodilo na Spa i da li smo vozili na gornjoj granici potencijala. Očigledno je da nismo. Analizirali smo šta treba da uradimo da ostvarimo pun potencijal, u kojim područjima treba da popravimo celokupan paket. I postigli smo oba.”

BMW pulen Marko Vitman ubeležio je samo bod u Spa trkama, dok je na Lauzicringu osvojio najviše poena od svih takmičara bavarske kuće. Takođe, on se u drugoj trci popeo sa sedmog startnog mesta na treće, preticao je “audije” i borio se s njima.

Posle Belgije, Vitman je izjavio kako je ogromno razočaranje kada se na trkačku distancu zaostaje 45 sekundi za pobednikom. Na drugoj trci na Lauzicringu je posle 43 kruga kasnio 9 sekundi za prvoplasiranim, što ga ipak navodi da kaže kako je još velika razlika koju treba premostiti.

“Ponovo smo u trci bili u malo boljoj formi nego u kvalifikacijama”, primetio je dvostruki DTM šampion. “To smo pokazali i u subotu i već u petak. Ali, činjenica je da još zaostajemo barem za dvojicom vodećih, Nikom Milerom i Reneom Rastom. Na kraju trke je i dalje postojao zaostatak od otprilike devet sekundi.”

“Izgleda da smo malo bolji po tempu na duže distance, ali se generalno videlo da nam tempo nedostaje. Pogotovu je u kvalifikacijama razlika bila prilično velika, a u nedelju veća nego u subotu. To je razočaranje.”

“Ako startujete sedmi i ako je ispred vas šest “audija”, uopšte ne očekujete podijum. Zato sam na kraju zadovoljan zbog podijuma, ali je jasno da nisam zadovoljan našim trenutnim tempom i performansama u poređenju s konkurentom.”