Dival: DTM ne može da opravda svoje postojanje, treba da se ujedini s nekom drugom serijom

Osvajač 24H Le Mana i bivši WEC šampion Loik Dival plasirao je svoju zamisao o spasu DTM-a po odlasku Audija iz kategorije.

Po njemu, ova serija treba da se ujedini s nekom drugom i tako osigura svoj opstanak u 2021. godini.

U poslednje vreme se kao rešenje za DTM budućnost najčešće pominje napuštanje tehničke platforme Klase 1 i prelazak na GT3 automobile – poboljšanih performansi ili ne. A šef šampionata Gerhard Berger već je upozorio da je došlo vreme da se razmišlja o gašenju DTM-a posle 2020, ukoliko proizvođači ne podrže ovo takmičenje.

Prelazak na GT platformu pretvoriće DTM u konkurenta serijama kao što su nemački GT Masters, ili internacionalnim prvenstvima kao što su GT čelendž (bivši Blanpan) ili Međunarodno otvoreno GT prvenstvo, koje organizuju Španci.

Audijev fabrički DTM pilot Dival iznosi prilično radikalan stav: DTM ne može da opravda svoje postojanje na pretrpanoj automobilističkoj sceni i bolje mu je da se ujedini s nekom serijom kako bi preživeo.

“Verujem da generalno već postoji previše šampionata u auto-sportu. Već imamo WEC, Blanpan (GT čelendž), ADAC GT Masters u Nemačkoj,” kazao je Francuz za Motorsport.com. “Zato mislim da treba da se ujedine s nečim drugim umesto da prave još jedan šampionat. Po meni, to bi bilo najbolje za auto-sport uopšte.”

“DTM je zaista dobra platforma, ali auto-sport se menja i mislim da i on mora da se promeni. Ne mislim da je ostvarivo da DTM vozi sopstveni šampionat, sa sopstvenim pravilima. Zaista se nadam da će pronaći neko rešenje za ovu platformu, ali verujem da bi spajanje s drugom serijom bilo prava odluka.”

Ove Divalove reči neće dobro odjeknuti kod DTM organizatora, dok je njegovom poslodavcu Audiju verovatno manje-više svejedno. Divala je Audi smestio u DTM 2017. godine, po gašenju svog superuspešnog LMP1 programa, u kom je Francuz bio redovan učesnik. Za tri izvezene sezone ubeležio je tek dva izlaska na pobedničko postolje.

DTM je u njegovom slučaju bio rezervno rešenje, što se i vidi iz činjenice da više žali zbog odlaska Audija iz LMP1 sveta nego zbog predstojećeg napuštanja DTM scene.

“Tokom pauze zbog korona virusa stigla je loša vest da će Audi napustiti DTM. Posle 2016. i vesti o prekidu LMP1 programa, na to sam počeo da se navikavam.”

“Rekao bih da mi je to bilo malo Iakše da progutam nego sudbinu LMP1, i to iz nekoliko razloga. Pre svega, za DTM smo već imali glasine da je sve ionako bilo ranjivo, a mom srcu su draže trke izdržljivosti, njih više volim da vozim. Ali, to je generalno šteta za auto-sport jer ja mislim da DTM ima veliku vrednost. Međutim, tako je kako je.”

Sa ovakvim stavom Dival treba da izveze DTM sezonu 2020, možda i poslednju u istoriji šampionata.

“To nam ove sezone daje dodatnu motivaciju jer želimo da u poslednjoj godini prođemo dobro, i kao grupa ljudi, ali i pojedinačno, kao vozači.”

Upitan da prognozira odnos snaga Audi/BMW u predstojećoj godini, Dival na osnovu junskog predsezonskog testa na Nirburgringu predviđa tešnju borbu dva preostala proizvođača.

“Osetili smo na Nirburgringu da je BMW izveo korak napred jer je prošle godine Audi po performansama definitivno bio daleko ispred. Mislimo da su oni napredovali, ali to će se videti. Postoji višegodišnji trend da je “audi” u trci vrlo dobar jer malo manje troši gume.”

“Međutim, mi ćemo imati i nove gume, što može malo da promeni igru. Ali, verujem da će performanse oba proizvođača biti međusobno bliže nego 2019, predstava će biti bolja i biće teže da se predvidi ko će pobediti.”