DTM će u 2021. imati samo leteće startove, GT nije rođen za start iz mesta

Kada DTM iduće godine pređe na automobile u osnovi GT3 specifikacije, svi startovi serije biće leteći.

Do promene u sportskom pravilniku dolazi zato što su proizvođači odbili da unaprede automobile tako da ih pretvore u mašine sposobne da izdrže start iz mesta.

Odgovarajući na izlazak fabričkog Audija iz šampionata, DTM je bio promoran da u penziju pošalje automobile Klase 1 i za period od 2021. opredelio se za tehničku formulu nazvanu GT Pro.

Ona podrazumeva unapređenje GT3 automobila na snagu od oko 600 KS i uklanjanje vozačkih pomagala poput ABS i kontrole proklizavanja pogonskih točkova.

Promoter prvenstva Gerhard Berger nadao se da će dogodine zadržati startove iz mesta, iako kvačila GT3 automobila nisu predviđena da se nose s takvim opterećenjima.

Na Bergerovu ideju Audi i BMW reagovali su odbijanjem da troše novac razvijajući performantno kvačilo za jedan jedini šampionat. Taj poduhvat bi koštao oko 50.000 dolara.

Posle toga, Austrijanac se odrekao startova iz mesta u korist letećih, kakve praktikuje i japanska Super GT serija.

Aktuelni DTM predviđa leteće startove samo na takozvanim Indikar restartima trka, koji se izvode u dvoredu, posle intervencija sigurnosnog automobila.

“Format će ostati isti, ali verujem da ćemo imati leteće startove”, ispričao je Berger. “Veoma pomno osmatramo startove iz mesta jer su oni DTM-u naravno veoma bliski.”

“Međutim, postoje neke ideje u vezi s letećim startom koje nam se dopadaju i koje bi timovima mnogo olakšale život u podešavanju automobila za njega.”

Šef Audi sporta Diter Gas otkrio je da je DTM razmatrao generalni prelazak na leteće ‘Indi’ startove još 2017, ali da se Berger tome suprotstavljao.

“Ako startovi iz mesta nisu mogući, onda će se i Gerhard verovatno odlučiti za Indi start”, rekao je Gas. “Čim smo uveli Indi restart, razgovarali smo o tome da li bi trebalo odmah da se prebacimo i na Indijanapolis start.”

“On je smatrao da je start iz mesta bolje rešenje za sprint trku. Međutim, siguran sam da će sad gledati stvar iz druge perspektive.”

Prvi čovek BMW motorsporta Jens Markvart istakao je da start iz mesta podrazumeva dodatne troškove jer performantno kvalilo treba da se upari sa odgovarajućim elektronskim sistemom kako bi vozači što bolje krenuli sa svojih mesta u startnoj rešetki.

“Postoje stvari o kojima mora da se vodi računa kako se ne bi počinile iste greške kao u DTM-u Klase 1”, upozorio je Markvart. “Ako pogledate koliko asistencije je čak i sada potrebno vozačima da bi postigli pravu brzinu motora, pozicije kvačila i pedale gasa, u to nije vredno ulagati.”

I Audi i BMW voljni su da ulože samo ograničene svote novca u unapređenje svojih GT3 automobila na DTM GT Pro pravila, čija će konačna verzija biti predstavljena idućeg meseca u Hokenhajmu.

Raspoloživi BMW resursi skopčani su i sa razvojem novog “M4 GT3”, koji treba da bude homologiran u septembru 2021. Kako smo već pisali, proizvođač iz Minhena namerava da taj auto ponudi kupcima od 2022, iako bi dogodine mogao da mu upriliči i DTM debi, ali u prehomologacionoj verziji.

“Teško je s “BMW M6 GT3″ jer je to tako star auto”, dodao je Markvart. “Ne želimo da trošimo mnogo novca i obimne kapacitete na razvoj jer su nam resursi potrebni za novi automobil.”

Gas je veoma direktan: “Za ovaj novi (DTM) šampionat mi nećemo razvijati poseban automobil. Ako su potrebne male modifikacije, to može da se razmatra. Ali, naša namera je jasna – mi radije ne bismo da menjamo automobile.”