Dvostruka pobeda Audija: Kelvin van der Linde slavio na Zolderu

Južnoafrički trkač Kelvin van der Linde slavio je na prvoj trci belgijske DTM runde na autodromu Zolder, ispred svog kolege iz tima ABT Majka Rokenfelera i Ferarijevog Aleksa Albona.

Kelvin je u kvalifikacijama na belgijskom autodromu došao do druge pol-pozicije u DTM karijeri, ispred “mercedesa AMG” kojim upravlja Maksimilijan Gec, dok se na trećoj poziciji kvalifikovao “BMW M6” za čijim volanom sedi dvostruki DTM šampion Marko Vitman.

Albon je postavio četvrto najbže vreme u svom “ferariju 488”, ispred Vensana Abrila u “mercedesu” i Rokenfelera u drugom ABT “audiju”. Domaći trkač Esteban Mut kvalifikovao se kao osmi za “lamborgini”, dok je prva pojava “meklarena” u DTM-u donela 16. startno mesto Kristijanu Klinu.

U duelu dama, Esme Hoki se kvalifikovala ispred Sofije Flerš (pozicije 18 i 19), dok je sa začelja u trku ušao “BMW M6” kojim upravlja Timo Glok. Albon je zbog kazne startovao tek kao deveti.

Kelvin van der Linde je ostao vodeći posle prve krivine, dok je Vitman uspeo da pretekne Geca za drugo mesto. Na treće mesto se tokom prvog kruga probio Rokenfeler.

Esme Hoki je prolazak kroz prvu krivinu završila okrenuta, Ardžun Maini je u kompleksu krivina 5 i 6 udario Lijama Losona i poslao AF Korse “ferari” u šljunak, a Dev Gor je uništio prednji desni kraj “mercedesa” Danijela Hunkadelje.

Kao posledica incidenata Loson, Maini i Hunkadelja su odustali, na stazi se pojavilo sigurnosno vozilo, a trka je produžena za dva kruga.

Na restartu, Abril se probio na četvrto mesto, pretekavši Geca, a isto je učinio još jedan pilot Mercedesa, Filip Elis. Prve promene guma usledile su na kraju šestog kruga, kada su Abril, Elis, Šeldon van der Linde i aktuelni vicešampion Niko Miler obavili obavezne servise.

Krug kasnije su isto učinili, Kelvin van der Linde, Vitman, Gec, Mut, Lukas Auer i Glok. Kelvin van der Linde je jedva uspeo da se pojavi na stazi ispred Abrila, koji je pretekao Vitmana na izlazu iz pitlejna. Kelvinu nije trebalo mnogo da se odvoji od svojih konkurenata, a na kraju 11. kruga, Rokenfeler je obavio svoju promenu guma.

Šampion iz 2013. se vratio na stazu na iza timskog kolege Kelvina van der Lindea, dok je Albon preuzeo vodeću poziciju za Red Bul AF Korse. Tajlanđanin se slično svom kolegi Losonu na prošloj trci na Lauzicringu ukopao nakon promene guma i izgubio vreme, ali je uspeo da se vrati na stazu iza Rokenfelera.

U 22. krugu, Albon je sustigao Rokenfelera, ali je u 27. pogrešio na kočenju i skratio krivinu, zbog čega mu je Nemac pobegao. Kelvin van der Linde je sustigao vozače koji još nisu menjali gume, dok je Mut pretekao Elisa.

Maksimilijan Buk koji je i dalje zamena za Garija Pafeta, zaustavio je svoj “mercedes AMG” u boksu na kraju 35. kruga i odustao bez promene guma. Mut je u pretposlednjem krugu pretekao i Geca i domogao se šestog mesta.

Kelvin van der Linde je stigao do nove pobede i povećao je svoju prednost u generalnom plasmanu, ispred svog kolege Rokenfelera. Albon je dovezao “ferari” do trećeg mesta, ispred Abrilovog “mercedesa AMG” i Vitmanovog “BMW-a M6”.

Belgijanac Mut dovezao je “lamborgini” do šestog mesta. Trojica vozača brenda iz Štutgarta, Gec, Elis i Auer, trku su završili na pozicijama od sedme do devete, dok je poslednji poen otišao u ruke Nika Milera.

DTM akcija na Zolderu se nastavlja sutra, kada su na programu nove kvalifikacije i druga trka vikenda.