Dvostruka pobeda i titula za ekipu Mantaj EMA, Prajning na dva poena od naslova

Austrijski vozač Tomas Prajning pobedio je u prvoj DTM trci vikenda na Hokenhajmu, ispred svog timskog kolege Denisa Olsena i Kristijana Engelharta.

U kvalifikacijama za prvu trku poslednjeg DTM trkačkog vikenda u sezoni najbrže vreme je postavio Prajning, lider u generalnom plasmanu, koji je počeo trku sa pol-pozicije. Iza njega su startovali Engelhart, koji se vratio u šampionat kao vozač ekipe Graser, i Denis Olsen, Prajningov timski kolega u ekipi Mantaj EMA u “poršeu 911 GT3R”.

Četvrto najbrže vreme u kvalifikacijama je postavio Frank Perera u SSR performans “lamborginiju hurakan” ispred “ferarija 296 GT3” ekipe Emil Frej rejsing, kojim upravlja Džek Ejtkin.

Drugoplasirani u generalno plasmanu Mirko Bortoloti je trku započeo sa osme pozicije, iza trećeplasiranog Rikarda Felera. Aktuelni šampion, Šeldon van der Linde, matematički je ostao bez šanse za osvajanje titule, nakon što se kvalifikovao tek na pretposlednju startnu poziciju.

Prajning je zadržao prvu poziciju na startu, dok je Olsen uspeo da se probije na drugo mesto. Feler je takođe dobro započeo trku, probivši se na petu poziciju, ispred svog timskog kolege, Kelvina van der Lindea. Džek Ejtkin se domogao četvrte pozicije, iza Engelharta, dok je Perera pao na osmo mesto, iza Bortolotija.

Na prolasku kroz drugu krivinu, Šeldon van der Linde je imao kontakt sa “mercedesom” Jusufa Ovege, koji je ostao okrenut u suprotnom smeru na stazi.

Feler je ozbiljno pritiskao Ejtkina od drugog kruga, ali nije uspevao na pretekne trkača ekipe Emil Frej rejsing. Prvi vozač koji se povukao iz trke je Luka Engstler koji je svoj “audi R8 LMS” parkirao u garažu u 17. minutu trke.

Na početku perioda trke predviđenog za promenu guma, Ejtkin i Feler su bili prvi iz vodeće grupe koji su obavili promenu, dok su Kelvin van der Linde i Bortoloti učinili isto jedan krug kasnije. Ekipa SSR performans je svom vozaču, bržom promenom guma, omogućila da se na stazu vrati ispred pilota tima Abt, ali i konkurenata koji su promenili gume krug ranije.

Zbog bolje zagrejanih pneumatika, Bortoloti je do kraja narednog kruga izgubio pozicije od Ejtkina i Felera, koji su ga pretekli u poslednje dve krivine, nakon što su drugu polovinu kruga vozili naporedo.

Prajning je promenio gume u 26. minutu trke i vratio se na stazu daleko ispred drugih vozača koji su kompletirali obaveznu promenu pneumatika. Kelvin van der Linde je takođe pretekao Bortolotija, dok je Feler uspeo da pretekne Ejtkina.

Maro Engel je poslednji vozač koji je menjao gume na pet minuta do kraja ya to predvi’enog vremena, dok je Rene Rast imao kontakt sa Ardžunom Mainijem, zbog čega je mu je pukla guma. Trostruki DTM šampion je uspeo da doveze svoj “BMW M4 GT3” do garaže, ali se tu, zbog oštećenja, njegova trka završila.

Na 12 minuta od kraja trke, Bortoloti je ponovo sustigao Kelvina van der Lindea i uspeo je da ga pretekne na putu ka krivini 7, posle ukosnice. Italijan je potom uspeo da sustigne i “ferari 296 GT3” kojim upravlja Ejtki.

Između njih dvojice je usledio duel identičan onom između Bortolotija i Kelvina van der Lindea, ali je potrajao dve krivine duže, pa se vozač Lamborginija našao na petom mestu na ulasku u stadionsku sekciju staze. Kelvin van der Linde je tu situaciju iskoristio i pretekao Ejtkina krivinu kasnije za šeto mesto.

Prajning je prvi prešao preko ciljne linije, ispred svog timskog kolege Olsena i Engelharta. Feler je na cilj stigao na četvrtom mestu, dok je Bortoloti završio trku na petom mestu i ostao u borbi za titulu.

Kelvin van der Linde je pored karirane zastave prošao kao šesti, ispred Ejtkina i Luke Štolca u “mercedesu AMG GTR”. Plasman prvih deset su kompletirali Marko Vitman i Tim Hajneman u “poršeu 911 GT3R”.

Poene su još osvojili Tjeri Vermulen, Klemens Šmit, Marvin Dinst, Frank Perera i Šeldon van der Linde.

U generalnom plasmanu Prajning je 27 poena ispred Bortolotija i 46 poena ispred Felera. Austrijskom vozaču nedostaju dva poena kako bi postao DTM šampion za ovu sezonu. Timska vožnja Prajninga i Olsena je donela DTM titulu ekipi Mantaj EMA.

Poslednja trka DTM sezone vozi se sutra od 13.30.