Džonatan Aberdin završio DTM avanturu, budućnost je ELMS

© hangenfoto / anna schnauss

Doskorašnji DTM trkač Džonatan Aberdin ove godine će se takmičiti u Evropskoj Le Man seriji kao jedan od pilota ekipe Junajted autosports.

Aberdin je proveo dve sezone u nemačkom tradicionalnom šampionatu, 2019. se trkao za klijentski Audi tim WRT, a 2020. godinu proveo je kao jedan od šestorice fabričkih DTM vozača.

Južnoafrikanac je pre toga vozio jednosede i poslednja kategorija otvorenih točkova bio mu je Evropski F3 šampionat 2018.

U prvoj DTM godini završio je kao deseti u generalnom, s parom četvrtih mesta kao najboljim pojedinačnim rezultatima i govorilo se o mogućnosti da ga Audi uzme u fabričku postavu.

Umesto toga, prešao je u BMW redove i u sezoni mučnoj za Bavarce klasifikovan je kao jedanaesti u konačnom poretku. Najbolji rezultat 2020. bilo mu je četvrto mesto na Zolderu.

Novo opredeljenje 22-godišnjeg trkača postaje ELMS, gde će se trkati u LMP2 klasi za volanom “oreka 07” prototipa.

Njegove kolege u posadi automobila #22 biće ELMS LMP2 šampion Fil Hanson i Tom Gembl, a sestrinski #32 voziće Job van Ujtert, Manuel Maldonado (rođak bivšeg F1 vozača Pastora Maldonada) i Niko Žaman.

“Junajted autosports je prošle godine imao impresivnu godinu, stalno se dokazivao i na kraju je poneo šampionsku titulu. Nastojaćemo da taj nivo uspeha ove godine ponovimo”, kazao je Aberdin.

“Verujem da imamo vrlo jaku vozačku postavu, kada se ona kombinuje s inženjerskim taIentom koji se u timu nalazi, siguran sam da ćemo biti snaga na koju mora da se računa.”