Frajns: DTM titula je nemoguća misija i o njoj sada ne razmišljam

Photo by Hoch Zwei

DTM kampanja Robina Frajnsa pretrpela je dva ozbiljna udarca u dva uzastopna belgijska takmičarska vikenda i Holanđanin smatra da više nije u igri za šampionsko zvanje 2020.

Jedan od ove godine najbržih i najstalnijih Audi trkača, Frajns se borio rame uz rame s Abt timskim kolegom Nikom Milerom i sa braniocem titule Reneom Rastom. Pored ostalog, on je zadivio i osvajanjem pet pol-pozicija u prvih šest rundi sezone.

Međutim, Frajns je na prvom vikendu na Zolderu napravio glupost i udario je u ogradu na izlasku iz pitlejna, što mu je bila prva nezavršena trka u 2020. i prvi ostanak bez bodova. Za taj incident je Holanđanin preuzeo punu odgovornost.

Sedmicu kasnije, na istoj stazi, bio je kolateralna šteta u tuđem udesu. U nedeljnoj trci su na kočenju za šikanu blokirali točkovi na “BMW-u” Džonatana Aberdina i on je udario u zadnji kraj privatničkog “audija” Fabija Šerera. Ovaj drugi je počeo da se okreće van kontrole i pokupio je Frajnsov fabrički “RS 5 DTM” automobil.

Dva odustajanja u poslednje četiri trke spustila su Robina na treće mesto u generalnom poretku šampionata, 41 bod iza Rasta. Na novembarskom finalu na Hokenhajmringu moguće je osvojiti najviše 56 poena.

S tolikim deficitom, Frajns je zauzeo stav da se šampionska bitka sada vodi između njegovog kolege Milera i Rozbergovog asa Rasta.

“Ako ste 20 ili 30 bodova u zaostatku, to je nemoguća misija”, ocenio je on. “Stvar više nije u mojim rukama, moram da se nadam tuđim greškama.”

“(U nedelju) greška nije bila moja, ali vidite da svašta može da se desi. Međutim, ja u ovom trenutku ne razmišljam o šampionatu. Uradiću svoj posao i videću gde ću završiti.”

Automobilista iz Mastrihta nedvosmisleno najavljuje da Miler može da očekuje njegovu podršku na trkama u Baden-Virtembergu.

“Sve je prilično jasno – matematički, ja još imam šansu za naslov, ali bi sve moglo da bude gotovo posle prve trke (u Hokenhajmu). A Niko je potpuno u igri i videćemo kako će to proći.”

“Niku ne mogu da pomognem ako bude imao problem, ili nešto slično, ali ako se budemo borili na stazi, ne mislim da ću mu mnogo otežavati život”, dodao je Frajns.

Kada su se strasti malo stišale, Holanđanin se osvrtnuo na karambol koji ga je izbacio iz trke na Zolderu. On ne upire prstom ni u Aberdina ni u Šerera, već kaže da je bio dovoljno malerozan da se u pogrešnom trenutku nađe na pogrešnom mestu.

“Prvo nisam ni shvatio šta se sve dešavalo iza mene. Posle sam gledao snimke i ne bih nikoga pojedinačno okrivio. Jedan od njih se pomerio na kočenju, drugi je pokušao da ga izbegne, ali je i on kočio i to mu nije pomoglo. Haos je bio iza mene.”

“Šerera sam prestigao malo pre incidenta. Video sam da mi se Aberdin brzo približava na kočenju, pa sam brzo skrenuo da me on ne bi udario. Ali, nisam video Šerera. Bio sam u krivini i odjednom sam dobio udarac u stranu. To je veliko razočaranje.”

Frajnsov maler sa Zoldera prokomentarisao je i DTM šef Gerhard Berger: “Žao mi je Robina, on je u najvećoj meri izgubio šanse da osvoji titulu u udesu u kom je apsolutno nevin. On je po mom mišljenju nesporni kandidat za naslov iduće godine.”

“Ipak, vremenske prilike mogu da igraju ulogu na novembarskom finalu u Hokenhajmu, pa bi Frajns i sada mogao da ima teoretsku šansu.”