Kelvin van der Linde pobednik prve, a Rene Rast druge trke na Red bul ringu

Vozač ekipe Abt sportslajn, Kelvin van der Linde, predvodio je dvostruki podijum za svoju ekipu u prvoj trci DTM vikenda u Austriji, ispred Laurina Hajnriha i svog timskog kolege Rikarda Felera, dok je Rene Rast sa Šeldonom van der Lindeom doneo dvostruku pobedu Šubert motorsportu u drugoj trci.

U kišnim uslovima koji su vladali u kvalifikacijama za prvi sprint najbolje se snašao Hajnrih, pa je za volanom “poršea 911 GT3R” startovao sa pol-pozicije. Sa njim je iz prvog reda krenuo Kelvin van der Linde u Abt sportslajn “audiju R8 LMS”, dok je sa treće pozicije u trku ušao “porše 911 GT3R”, kojim upravlja Ajhandžan Given.

Drugoplasirani u generalnom, Tomas Prajning, kvalifikovao se kao četvrti na svojoj domaćoj stazi, ispred timskog kolege, Denisa Olsena. Lider serije Mirko Bortoloti trku je započeo sa desetog mesta.
Ovog vikenda DTM debi izveo je njegov sunarodnik Andrea Kaldareli, u jednom od “lamborginija hurakan” ekipe Graser. Italijan je imao 13. startno mesto.

Aktuelni DTM šampion, Šeldon van der Linde, kvalifikovao se tek kao 17, dok je Feler, trećeplasirani u generalnom, uspeo u kvalifikacijama da postavi tek 26. vreme.

Trka je započela sa dva kruga za zagrevanje iza sigurnosnog vozila. Hajnrih je poveo posle prve krivine, ispred Kelvina van der Lindea i Givena. Južnoafrikanac pogrešio na usponu ka trećoj krivini i proširio ju je sa spoljne strane, zbog čega je izgubio tri pozicije.

Maro Engel se nakon starta sa šestog mesta probio na treće, iza Givena. U duelu za četvrto mesto, Prajning i Kelvin van der Linde su vozili naporedo tokom skoro celog kruga, a Audijev vozač je uspeo da preuzme poziciju u šestom krugu, između krivina 7 i 8.

Prajningov “porše” je dva kruga kasnije, na startno-ciljnom pravcu, pretekao trostruki DTM šampion Rast, čime se domogao petog mesta. Kelvin van der Linde je u istom krugu obišao Givena za treće mesto u pretposlednjoj krivini.

Kiša se pojačala tokom 10. kruga, a Rast je Givenu preoteo četvrto mesto. Prajning je isto učinio jedan krug kasnije. Do početka perioda za promenu guma, Bortoloti je vozio zaglavljen iza Vitmana kao deveti, dok se Feler probio na 13. poziciju.

Bortoloti je konačno pretekao “BMW” u 13. krugu, u prolasku kroz sedmu krivinu. Sledeća meta lidera u generalnom bio je Olsenov Mantaj “porše”, kog je pretekao u 15. krugu. Dva kruga kasnije, Iza Bortolotijevog “hurakana” našao se i Given.

Na kraju 17. kruga, Feler je menjao gume, a prvi od vodećih koji je to učinio, bio je Given, jedan krug kasnije. Većina vozača je obavila obaveznu zamenu na samom kraju perioda promene guma. Bortoloti je ostao na pisti krug duže od prve četvorice, koji su se iz boksa vratili u virtuelno istom rasporedu.

Nakon pitstopa, Italijan se vratio na stazu ispred glavnog konkurenta u borbi u za titulu, Prajninga, ali je zbog nedovoljno zagrejanih pneumatika odmah izgubio poziciju od njega. U pretposlednjoj krivini, Klemens Šmit je iz trke izbacio “ferari 296 GT3” Tjerija Vermulena.

Na stazu je izašlo sigurnosno vozilo. Kelvin van der Linde je pre toga pretekao Hajnriha i poveo trku, dok je Bortoloti izgubio još tri pozicije od Luke Štolca, Rasta i Olsena. Šmit je kažnjen sa tri prolaza kroz kaznenu zonu.

Kelvin van der Linde je zadržao vodeću poziciju na restartu u 26. krugu. U 31. krugu, Feler je pretekao Engela za treće mesto, a isto je učinio i Rast, domogavši se 4. mesta.

Kelvin van der Linde je prošao prvi pored karirane zastave, ispred Hajnriha i Felera koji je tokom trke napredovao 23 pozicije. Rast je tokom poslednja tri kruga na sve načine pokušavao da pretekne Felera, ali je ipak završio četvrti, ispred Engela i Prajninga.

Štolc je završio trku na sedmom mestu, ispred Vitmana koji je u pretposlednjoj krivini uz kontakt pretekao Bortolotija. Italijan je potom u poslednjoj krivini uspeo da se odbrani od Olsenovog napada sa spoljne strane. Spisak osvajača poena kompletirali su Given, Luka Engstler, Šeldon van der Linde, Ardžun Maini i Lukas Auer.
U kvalifikacijama za drugu trku, najbrži je bio Rast u “BMW-u M4 GT3” Šubert motorsporta, ispred timskog kolege i aktuelnog šampiona, Šeldona van der Lindea. Treću startnu poziciju zauzeo je Džek Ejtkin u “ferariju 296 GT3” Emil Frej rejsinga.

Drugoplasirani u generalnom, Prajning, započeo je trku sa četvrtog mesta u “poršeu 911 GT3R” ekipe Mantaj EMA, dok je lider serije Bortoloti uspeo da osvoji tek 9. startno mesto u “lamborginiju hurakan” ekipe SSR performans.

Trećeplasirani u generalnom i vozač ekipe Abt sportslajn, Feler imao je 13. startnu poziciju.
Rast i Šeldon van der Linde su posle starta zadržali prve dve pozicije dok se Prajning domogao trećeg mesta na prolasku kroz prvu krivinu.

Bortolotija je udario Marvin Dinst u “poršeu 911 GT3”, što je probušilo zadnju desnu gumu “lamborginija”. Italijan je morao da promeni oštećeni pneumatik pa je pao na začelje sa velikim zaostatkom.
Kelvin van der Linde je u krivini 1 dobio udarac od drugog Toksport “poršea”, kada ga je Tim Hajneman poslao u okret.

Na četvrto mesto se na startu probio Klemens Šmit u “lamborginiju hurakan” ekipe Graser, ali je već u 10. krugu izgubio poziciju od Vitmana.

Feler je uz Engstlera i Mainija prvi posetio pitlejn zbog obavezne promene guma. Slaba kiša je počela da pada neposredno pre intervala predviđenog za obavezne pitstopove, ali su se vozači uglavnom odlučivali za gume bez profila.

Iz grupe vodećih, prvi je gume menjao Olsen, i to na polovini trke. Posle njega, gume su menjali svi preostali takmičari sa čelnih deset pozicija, tako da je raspored prve trojice ostao nepromenjen, s tim da je Olsen prestigao Šmita i Givena i zauzeo peto mesto.

Pobednik prve trke, Kelvin van der Linde, povukao se iz drugog sprinta 15 minuta pre njegovog kraja. U pretposlednjem krugu, Hajnrih je u trećoj krivini okrenuo Engstlera, dok je Kaldareli izgubio duel sa Patrikom Niderhauzerom u borbi za poziciju 17.

Prvi pored karirane zastave u trci 2 je prošao Rast, ispred Šeldona van der Lindea i Prajninga. Vitman je dovezao svoj “BMW M4 GT3” do četvrtog mesta, iza njega su kroz cilj prošli Olsen i Šmit. Given, Ejtkin, Vermulen i Maini kompletirali su plasman najboljih deset. Pored njih, poene su još osvojili Auer, Engel, Frank Perera, Marvin Dinst i Feler.

Pred poslednju rundu sezone, u generalnom plasmanu vodi Prajning sa 190 poena, Bortoloti ima 180. Pored njih, u konkurenciji za osvajanje titule su još Feler koji ima 159 i Šeldon van der Linde koji je dosad upisao 138 poena.

Tradicionalno, poslednja runda DTM sezone vozi se na autodromu Hokenhajmring, a trke su zakazane za 21. i 22. oktobar.