Ko će isporučivati DTM motore Aston Martinu? Japanci nisu ni pitani

Copy: R-Motorsport

Posle debitantske DTM sezone, u kojoj je nastupao s četiri automobila, tim R-Motorsport Aston Martin rastao se od nemačkog partnera HWA, koji ga je tokom 2019. snabdevao (Mercedesovim) četvorocilindarskim turboprehranjivanim motorima.

Ti agregati, skrojeni po pravilima Klase 1, pokazali su se nedovoljno pouzdanim što je negativno uticalo na rezultate, performanse, najzad i na konačni utisak o kvartetu “vantidža DTM”.

Na pitanje ko će biti sledeći isporučilac agregata za Astonovu DTM operaciju zasad nema odgovora. S obzirom na poodmaklo doba godine, logičan izbor za novog partnera R-Motorsporta bio bi neko od proizvođača ko već izrađuje agregate po standardu Klase 1.

U teoriji, za takav korak bi mogle da budu sposobne i tri velike japanske kuće, Leksus, Honda i Nisan, čiji se automobili, takođe specifikacije Klase 1 (četiri cilindra, dva litra, turbo), trkaju u Super GT šampionatu. Dogodine će Super GT i DTM automobili tehnički biti još bliži, mada i dalje ne potpuno identični u specifikacijama motora, pa će japanska tehnika verovatno i dalje uživati prednost u većoj krajnjoj brzini.

Međutim, prema presku stanja izvedenom tokom “Trke snova” na Fudži spidveju, ispostavlja se da se Aston Martin nijednom članu “japanske trojke” nije ni obratio odgovarajućim upitom.

Šef R-Motorsporta dr Florijan Kamelger prisustvovao je Super GT/DTM trci u Japanu, gde je izveštaču portala Motorsport.com kazao da će svoj DTM program predstaviti u dolazećim sedmicama. Nijedan “aston” na trkama na Fudžiju nije učestvovao, jer se ekipa još ranije opredelila da vreme iskoristi za dalji razvoj svojih “vantidža”.

Ranija vrlo umesna spekulacija dovodila je R-Motorsport u potencijalnu vezu s Hondom, s kojom je Aston povezan preko Formule 1. Ali, direktor sportskih aktivnosti Honde Hiroši Šimizu kazao je da nije dobio nikakav upit R-Motorsporta.

Tojota je zaključno s 2019. u Super GT šampionatu bila zastupljena posredstvom svog premijum brenda Leksus. Direktor Tojota rejsinga, Keizo Takahaši, rekao je da poznaje Kamelgera, da se s njim video na Fudžiju, ali da tema isporuke agregata nije ni pomenuta. Ni u tom slučaju upita nije bilo, ali sve i da je drugačije, Tojoti bi predstavljalo poteškoću da Aston Martin DTM operaciju snabdeva motorima.

“Mi verovatno uopšte ni ne možemo da isporučujemo motore Aston Martinu. Naši kapaciteti su ograničeni. Imamo šest Super GT automobila i jedanaest automobila u Super Formuli. Moramo da razvijemo novi GT500 automobil za iduću godinu, a i treba da napravimo šest takmičarskih automobila, tako da u ovom trenutku uopšte nemamo slobodnih kapaciteta”, objasnio je Takahaši

Kao i Honda i Nisan, Tojota je u ovom trenutku veoma angažovana u razvoju Super GT automobila za sezonu 2020, kada model “leksus LC500” treba da bude zamenjen “suprom”.

Situacija je nešto drugačija kod Nisana, čiji je direktor Motohiro Macumura kazao da bi teoretski mogao da isporučuje agregate R-Motorsportu.

“Međutim, to iziskuje vreme, a pitanje je i budžeta. Ako bi postojao zahtev, mi bismo o njemu svakako razgovarali s Aston Martinom. Ali, sve dosad nikakvog zahteva nije bilo”, izjavio je Macumura.

Foto: R-Motorsport

Opisani stavovi japanskih kuća dovode i do pretpostavke da bi se R-Motorsport mogao za motore obratiti direktnim DTM suparnicima, Audiju ili BMW-u, uz tezu da Bavarci u tom slučaju imaju prednost.

“To je prvo i pre svega tema za Aston Martin i R-Motorsport. Prepuštam Florijanu Kamelgeru i R-Motorsportu da o tome govore”, bio je uzdržan šef BMW Motorsporta Jens Markvart.

S druge strane, Kamelger je nedavno izjavio da bi partnera mogao da potraži i van kruga proizvođača aktivnih u nemačkoj premijum seriji. Veruje se da se sam Aston Martin neće baviti izradom motora specifikacije Klase 1, jer četvorocilindarska, dvolitarska turbo tehnika nije relevantna za modele koje engleski luksuzni brend nudi svojim klijentima.

Prisustvo “astona” na DTM startnoj rešetki 2020. potvrđeno je i ne bi trebalo da dođe u pitanje, a u njega veruje i direktor serije Gerhard Berger. Međutim, zabrinutost izaziva tvrdnja da je R-Motorsport nedavno prodao svoje “vantidže DTM” iz 2019. i da ekipa neće učestvovati na decembarskom ruki testu.

“Florijan je bio na Fudžiju, kaže da sve drži pod kontrolom, da sve ide u pravom smeru i da će oni sve stići da urade na vreme”, izjavio je Berger. “On ima partnere i ima svoj tehnički paket. Verujem onome što kaže jer je prošle godine održao obećanje kada smo govorili o sličnim temama uoči Astonovog DTM debija 2019.”

Austrijanac je dodao da je R-Motorsport nedavno poručio rezervne delove za 2020. (takođe shodno pravilima Klase 1, DTM automobili koriste priličan broj standardizovanih komponenti).