Loterer: Žao mi je DTM vozača Audija, dobro znam kako je kad vam se svet potpuno promeni

© 2020 Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG.

Bivši fabrički vozač Audija Andre Loterer izjavio je da saoseća s DTM pilotima kuće iz Ingolštata čija je profesionalna budućnost neizvesna zbog povlačenja brenda iz prestižne turing serije.

Audi je krajem aprila “ispustio bombu” i najavio da po isteku sezone 2020. stavlja tačku na dvodecenijsko DTM prisustvo, kako bi se usredsredio na Formulu E kao jedini fabrički program, te na klijentske programe u GT svetu.

Takva odluka istovremeno je ugrozila i sam opstanak DTM-a i prinudila šestoricu fabričkih Audi vozača da traže nove aranžmane u okviru kuće, ili van nje.

Od te šestorke, Niko Miler i Robin Frajns već imaju sedišta u Formuli E, drugopomenuti u klijentskom Audi timu Virdžin rejsing.

Ostali piloti, Rene Rast, Loik Dival, Majk Rokenfeler i Džejmi Grin, u proteklim godinama su uglavnom bili usredređeni na DTM kampanju Audija i tek sporadično su nastupali u odabranim GT trkama. Neko od njih možda će put za nastavak karijere morati da nađe u redovima drugog proizvođača.

I Loterer je ne jednom bio u sličnoj situaciji. Pre četiri godine branio je boje Audija u Svetskom šampionatu u trkama izdržljivosti, kada je kuća iznenada okončala svoj LMP1 projekat. Potpuno fer, njemu je kao zamena ponuđen DTM angažman s brendom sa četiri prstena, ali je pilot iz Duizburga sportske automobile pretpostavio turing trkama i odbio je tu kombinaciju kako bi vozio za sestrinski Porše tim u LMP1 klasi.

“U to vreme sam bio Audi vozač i još sam imao ugovor kada se Audi povukao iz Svetskog endurans prvenstva”, prisetio se Loterer zbivanja iz 2016. u razgovoru za Motorsport.com.

“Ponudili su mi DTM sedište kako bih ostao Audi vozač, ali je meni bilo draže da ostanem u sportskim automobilima, pa sam prešao u Porše. Rene Rast je dobio sedište i “razvalio je” osvojivši titule 2017. i 2019, ali pretpostavljam da je sada i on u nevolji.”

“Svakako je veoma tužno što su se kompletno povukli iz DTM-a, tužno je i za vozače. To je uspešan šampionat bogate istorije, oduvek je bio jak i takav događaj vas natera da shvatite da su se vremena ponešto promenila. Auto-sport se veoma brzo promenio, a nekim šampionatima je teško da se tako brzo prilagode.”

Već na kraju 2017. Loterer je doživeo reprizu onoga što mu se desilo s Audijem – došao je red na Porše da zaustavi svoj LMP1 program. Nemački trkač je ipak nastavio svoj endurans pohod nastupajući za privatni tim Rebelion, ali je uspeo i da obezbedi sedište u Formuli E.

Za 2017/18. potpisao je ugovor s kineskok ekipom Tečita, s kojom je ostao dve sezone. Veze s Poršeom obnovio je za sezonu 2019/20, prešavši u njegov tek formirani fabrički tim u Formuli E.

“Kada je Audi napustio WEC i LMP1, osećaj je bio baš loš. Tamo sam bio presrećan, bili smo veoma uspešni, ali se tada moj svet potpuno promenio. Na sreću, imao sam priliku da se trkam za Porše, što je posebna situacija i privilegija. Međutim, i oni su prestali posle 2017.”

“Trke izdržljivosti su bile moj život pa sam morao da se prilagodim. Međutim, kada se trkate u nekom šampionatu vi baš i ne shvatate šta se događa izvan njega. To me je nateralo da brzo uvidim da su se stvari mnogo promenile i da je Formula E budućnost, tako sam se preorijentisao na nju i vratio se u Porše.”