Luka Štolc sa pol-pozicije lako do pobede na Zaksenringu

Vozač Mercedesa Luka Štolc pobedio je u prvoj trci DTM vikenda na Zaksenringu, ispred dva vozača Poršea, Tomasa Prajninga i Ajančan Givena.

Prvi put nakon 21 godine, DTM se vratio na autodrom Zaksenring, koji je tokom prethodnih godina bio poprište trka Svetskog šampionata u motociklizmu, Nemačke formule 4, kao i ADAC GT mastersa.

U poslednjim trenucima kvalifikacione sesije za prvu trku, Štolc je postavio najbrže vreme u svom “mercedesu AMG GT3”, što mu je prva pol-pozicija u DTM karijeri. Iza njega, na startu se postavio “porše 911 GT3R” kojim upravlja Given, dok je sa treće pozicije u trku ušao njegov kolega po brendu i drugoplasirani u generalnom plasmanu Prajning.

Lider na tabeli Mirko Bortoloti započeo je trku sa četvrtog mesta u svom “lamborginiju hurakan”, dok je peti startovao mladi Holanđanin Tjeri Vermulen u “ferariju 296 GT3”.

Kelvin van der Linde je postavio treće najbrže vreme u kvalifikacijama, ali je zbog kazne započeo trku sa osme pozicije. Njegov brat i aktuelni šampion Šeldon van der Linde bio je najbolje plasirani vozač BMW-a u kvalifikacijama sa 11 vremenom, ali je zbog kazni za svoje konkurente, krenuo sedmi.

Štolc je zadržao vodeću poziciju na startu ispred Givena i Prajninga, dok se Džek Ejtkin, koji je startovao šesti, uspeo da se domogne četvrtog mesta pretekavši Vermulena i Bortolotija sa spoljne strane u prvoj krivini.

Na izlazu iz prvog kompleksa krivina, Rikardo Feler je imao kontakt sa Marom Engelom i Engelov “mercedes” je završio u zaštitnoj ogradi pored staze. Kelvin van der Linde je tokom prvog kruga pretekao Vermulena za šesto mesto.

Sa Engelovog mercedesa je otpalo nekoliko delova, zbog čega je tokom jednog kruga na stazi boravilo sigurnosno vozilo. Na restartu je Šeldon van der Linde napao i pretekao Vermulena za sedmo mesto, ali je Holanđanin vratio poziciju u prolasku kroz poslednju krivinu.

U pokušaju odbrane pozicije u prolasku kroz kompleks prvih nekoliko krivina, Vermulen je izgurao Šeldona van der Lindea van piste, pa je “BMW M4 GT3” kojim upravlja vozač iz Južne Afrike zakačio i polomio tablu sa reklamom.

Džek Ejtkin je parkirao svoj “ferari” u garažu u 10. krugu i odustao iz trke, zbog probušenog hladnjaka. Rene Rast, koji je startovao sa 18. pozicije, domogao se 10. mesta pre otvaranja pitlejna za obavezna stajanja.

Ovo su odmah iskoristili Štolc, Prajning i Feler, koji su se vratili na stazu na pozicijama od 20. do 22. mesta. Iz vodeće grupe, Given, Šeldon van der Linde i Denis Olsen su posetili garažu već u narednom krugu.
Turski vozač se vratio na stazu iza Prajninga, dok su se Šeldon van der Linde i Olsen vratili na pistu iza Felera. Nakon nešto sporijeg stajanja, Bortoloti je na izlazu iz pitlejna oštetio gume, blokirao točkove i vratio se u trku tek iza Givena.

Italijan je potom kažnjen prolaskom kaznenom putanjom, jer su se na njegovom automobilu okretali točkovi dok je bio podignut zbog promene guma. Kada je odslužio kaznu, pao je na deveto mesto, iza Rasta.

Tjeri Vermulen se u poslednjoj trećini trke branio od Lorina Hajnriha i Franka Perere u borbi za 10. mesto.
Braneći se od Olsena u “poršeu 911 GT3R” ekipe Mantaj EMA, Šeldon van der Linde je napravio grešku i otišao preširoko na prolazu kroz 11. krivinu, ali je uspeo da se održi na šestom mestu.

U poslednja dva kruga, Kelvin van der Linde se primakao timskom kolegi Feleru i u duelu dva “audija R8 LMS GT3” Švajcarac je uspeo da se odbrani.

Štolc je prvi prošao kroz cilj, nakon što je suvereno kontrolisao trku. Prajning je završio trku na drugom mestu, ispred Givena, kome je ovo prvi DTM podijum. Četvrto mesto je pripalo Feleru, ispred Kelvina van der Lindea.

Šeldon van der Linde je uspeo da doveze svoj “BMW M4 GT3” do cilja na šestom mestu ispred Olsena, timskog kolege Rasta i Bortolotija.

Vermulen je završio trku na desetom mestu, a poene su osvojili i Perera, Hajnrih, Maini, Ovega i Dinst.
U generalnom plasmanu Prajning je vodeći sa 151 poenom, ispred Bortolotija koji ima 145. Rikardo Feler je treći sa 132 poena, dok Šeldon van der Linde ima 113.

Druga DTM trka na autodromu Zaksenring je na programu sutra od 13.30.