Miler ljut posle Zoldera: Lišen sam bar 13 poena, to može da odluči prvenstvo

Nico Müller

DTM lider Niko Miler zamerio je direktoru nedeljne trke na Zolderu što je pozvao sigurnosno vozilo u akciju, a da pre toga nije dopustio svim takmičarima da izvedu obavezne pitstopove.

Švajcarski pilot tvrdi da takva procedura predstavlja “nepisani sporazum” u šampionatu i da bi činjenica da on u Belgiji nije poštovan mogla da utiče na ishod sezone.

Scenario događanja je sledeći: Milerov timski kolega Robin Frajns otišao je na zamenu guma u 11. krugu i polupao je svoj “audi” na izlasku iz pitlejna. Radi uklanjanja tog automobila, direktor trke poslao je sigurnosno vozilo na stazu.

Lider trke Rene Rast i njegov pratilac Majk Rokenfeler uspeli su da obave zamene guma pre angažovanja sigurnosnog automobila. Rast je objasnio da je izvorni plan njegove ekipe i bio da parira Frajnsovom pitstopu odmah u sledećem krugu, te da njegovo skretanje u boks nema veze sa onim što se Holanđaninu dogodilo, niti sa predviđanjem ili očekivanjem da će sigurnosni auto izaći na pistu.

Miler je u vreme svih ovih dešavanja bio peti i u pitlejn nije otišao kada i dvojica pomenutih Audi pulena.

Zamena guma izvedena u fazi vožnje iza sigurnosnog automobila ne računa se kao obavezni DTM pitstop. Zato je Miler morao da sačeka da se kolona ponovo grupiše, da se sigurnosno vozilo ukloni i tek onda skrene u boks.

Hendikepiran tim sledom događaja, Švajcarac je trku završio deveti. Njemu je to najlošiji plasman u sezoni, a posledični gubitak bodova dopustio je Rastu kao osvajaču i subotnjeg i nedeljnog sprinta da mu se približi sa 33 na samo 10 poena, i to dve runde pre kraja šampionata.

Posle druge trke na Zolderu, Miler je kritikovao odluku direktora trke da ne pruži priliku svim vozačima da obave obaveznu zamenu guma pre aktivacije sigurnosnog vozila. To je, ističe on, ove sezone učinjeno na rundi na Nirburgring sprint stazi, u skladu s pomenutim “nepisanim sporazumom.”

“Video sam Robinov auto kako stoji, ali nije bilo žute zastave kada sam prvi put prošao pored (njega)”, ispričao je razočarani Miler. “Taj auto je bio na bezbednoj poziciji i nije bilo razloga da se o ičemu brine.”

“Rene i Majk su dobili signal (za ulaz u boks) još pre nego što su pokazane žute zastave i imali su sreće da to izvedu pre sigurnosnog automobila.”

“Zatim sam video da ističu žute zastave i odmah sam obavestio ekipu da dolazim u boks kako bih izbegao sigurnosno vozilo.”

“Postoji nepisani dogovor da kada postoji rizik da će biti aktiviran sigurnosni auto, ili da će biti proglašene zone spore vožnje, barem date svim takmičarima šansu da odu u boks, kako bi sve bilo fer, a ne da nekome pružite veliku prednost.”

“Tako je učinjeno na Nirburgringu kada je Loik Dival bio u zidu na krivini 5, dva metra od piste. Ja sam tada skrenuo u boks, direktor trke je čekao na sve da jednom prođu pored pitlejna i da imaju šansu da izvedu obavezni pitstop pre nego što je izašao sigurnosni auto. U nedelju na Zolderu nije učinjeno tako.”

“Ja sam bio u drugom sektoru, u krugu u kom bih skrenuo u boks i već sam bio pozvao tim. Sigurnosni auto je izašao ispred mene, što ne može da se razume. Nije prihvatljivo da se dvema potpuno istim situacijama upravljate sasvim drugačije.”

“Takvim odlukama se utiče na šampionat u ovoj fazi sezone, a to po meni nije prihvatljivo. Međutim, ja tu ništa ne mogu da promenim i moram da prihvatim da smo u nedelju lišeni najmanje 13 poena i da ih nećemo dobiti nazad. To može da odluči šampionat!”

Miler je otišao da o spornoj situaciji porazgovara s direktorom, ali se s tog sastanka vratio razočaran i nimalo bistriji: “Kontaktirao sam s njim, ako to želite tako da nazovete. Posle tog sastanka nisam ništa pametniji, ako to smem tako da kažem. Rekao sam da sam veoma razočaran time što je potpuno ista situacija sada tretirana drugačije.”

“Direktor trke nije delio moje mišljenje. Možete razumeti da mi je glava posle trke još bila pomalo vruća. Otud nisam ulagao previše energije u potpuno raščišćavanje te situacije, ali sam samo želeo da mu stavim do znanja da je ovo bilo potpuno neprihvatljivo.”