Morgan, najbrži na Rokingemu: Šest godina mi je trebalo da osvojim pol-poziciju!

Po osvajanju svoje prve pol-pozicije u BTCC karijeri, vozač “mercedesa” Adam Morgan goreo je od želje da istakne koliko dugo je takav rezultat čekao.

“Šest godina mi je trebalo za ovo i osećam se kao da sam osvojio trku,”, pohvalio se Morgan. “Do danas je moja najviša kvalifikaciona pozicija bila treća, sada pol-poziciju mogu da precrtam s lista obaveza i presrećan sam. Znali smo da imamo brzinu, samo nam je bila potrebna večnost da dovde dospemo. Namučili smo se na Kroftu, na Snetertonu smo imali tempo da u sve trke budemo u prvih pet. Sreća nije bila na našoj strani, i ja sam napravio nekoliko grešaka, ali sam se ovim iskupio.”

 “Nedelja je novi dan i nadam se da ću uspeti da se održim na vrhu u sve tri trke. Auto deluje dobro, naš trkači tempo je bolji od kvalifikacionog. Ne nosimo naročito veliki balast i baš smo raspoloženi za trkanje”, poručio je osvajač pol-pozicije na Rokingemu.

Drugo vreme vlasništvo je Sema Tordofa. Njegov ružičasti “ford fokus RS” dugo je zauzimao prvo mesto na tabeli, sve dok ga odatle za jednu desetinku nije svrgnuo “mercedes” # 33.

“Rezultat je sjajan, ali nisam na vrhu i to frustrira”, kazao je Tordof, povratnik u BTCC. “Dugo smo držali provizornu pol-poziciju i izgubili smo je na samom kraju. Puno smo napredovali od Snetertona, ali se tamo nismo pokazali. Otišli smo kući, uradili smo domaći zadatak tokom protekle dve nedelje i krenuli smo drugim pravcem. Nadam se da ćemo tako nastaviti i u nedelju. Šampionat ne prolazi onako kako sam se nadao, daleko smo od mesta koje smo želeli, ali ima još da se vozi.”

Trkač fabričke ekipe Honde Den Kamiš zaostajao je četvrt sekunde za najbržim i zbog toga će u prvu od tri trke vikenda ući sa treće pozicije. Ovosezonski BTCC debitant ipak veruje da je postojala brzina za još bolji rezultat.

“Nisam siguran šta sam više mogao da uradim!”, požalio se Kamiš. “Kad god bih krenuo u brzi krug, naleteo bih na gužvu i na kraju mi je došlo da čupam kosu od muke. Ipak, imamo brz trkački auto i to ću pokazati u nedelju. Nažalost, oko nas je bila gužva i mogao sam samo onoliko koliko sam mogao. Ipak, kada o svemu budem još jednom promislio, biću zadovoljan postignutim.”

Najbolje rangirani vozači u šampionatu, Tom Ingram i Kolin Turkington, završili su van prvih 10. Sa “tojotom” opterećenom balastom od 75 kilograma Ingram je imao trinaesto vreme (+0.511), dok je Turkington u “BMW-u” sa 66 kg viška završio jednu poziciju ispred (+0.486 u odnosu na vreme pol-pozicije).

Vozač iz Alstera podsetio koliko je dodatna težina veliki faktor na Rokingemu: “Težina ovde pogađa vaš auto više nego skoro bilo gde drugde. Znali smo da će dolazak na ovu stazu sa 66 kilograma balasta biti veliki hendikep. Težina ne utiče samo na brzinu, već i na balast, pa smo mnogo vremena na treningu proveli baveći se time.”

 “Samo smo 4 desetinke udaljeni od pol-pozicije, ali smo ispred svih glavnih rivala, pa je rezultat zapravo prilično dobar, samo što se ne doživljava kao takav. Mislim da ćemo pravi potencijal “BMW”-a ovde videti tek kad zbacimo težinu za trku 2″, ispričao je Turkington.

Kolin na Rokingemu ima novog timskog kolegu Rikija Kolarda, koji je na kvalifikacijama zabeležio 26. vreme.

Apsolutni početnik u kategoriji vozio je auto s dodatnih 45 kg i posle sesije je bio pun živih utisaka: “Meni je cilj ovog vikenda bio da učim i danas sam definitivno mnogo naučio. GT automobili i jednosedi koje sam vozio tokom cele svoje karijere imaju mnogo aeropotiska i elektronska pomagala, dok BTCC nema ništa od toga. Čak se nikad ranije nisam trkao u automobilu koji ima ručicu menjača! Do pol-pozicije mi fali manje od sekunde, za preko pola sekunde sam smanjio zaostatak za vodećima u odnosu na trening, pa mogu da kažem da smo timi ja zajedno prilično brzo napredovali.”

Vozač Pirtekovog BMW-a Endrju Džordan nosio je balast od 33 kg i kvalifikovao se jedanaesti (+0.484). U ekipi smatraju da je, kao i kod Turkingtona, ograničavajući faktor bila samo dodata težina.

Iskustvo iz 2017. naučilo je Džordana da se i sa niskih startnih pozicija može dospeti daleko na Rokingemu: “Prošle godine sam se kvalifikovao osamnaesti, a osvojio sam trku 3. Definitivno nam je pomoglo što smo tada posmatrali vikend kao celinu, umesto da svaku sesiju tretiramo pojedinačno. Gledano na duže staze, 11. mesto nije loše kad se pogleda koliko su rastojanja mala i odakle startuju moji konkurenti u šampionatu. “BMW” deluje dobro, cilj mi je da se klonim nevolja, skupljam bodove i videću gde će nas to dovesti na kraju vikenda.”

 Osvajač “Dijamantske” trke na Snetertonu Met Nil bio je krajnje malerozan. Neposredno pre kvalifikacija, motor njegove “honde sivik” morao je da bude zamenjen, Nil je izašao na stazu, ali je postigao tek 29. vreme sesije.

Trke sedme BTCC runde na Rokingemu voze se u 12:35, 15:25 i 17:45 po srednjoevropskom vremenu i svaka traje 16 krugova.