Nik Kasidi sa pol-pozicije stigao do pobede na Red bul ringu

Novozelanđanin Nik Kasidi, vozač ekipe Alfa Tauri AF Korse, pobedio je u Špilbergu ispred trostrukog DTM šampiona Renea Rasta i pilota Lamborginija Mirka Bortolotija.

Prvu DTM trku na autodromu Red bul ring sa pol-pozicije je započeo Kasidi u “ferariju 488”, ispred jednog Rozberg i dva ABT “audija R8 LMS”, Nika Milera, Rikarda Felera i Rasta, koji je postavio najbrže vreme u kvalifikacijama, ali nakon kazne sa prošle trke, pomeren na četvrto startno mesto.

Od konkurenata za osvajanje titule, Bortoloti je startovao sa šestog mesta u svom “lamborginiju hurakan” ekipe Graser, ispred Auera, koji je ušao u trku sa sedmog mesta, dok je lider u generalnom, pilot BMW-a, Šeldon van der Linde, startovao 16.

Rast i Feler su odlično krenuli i probili se ispred Milera, dok se na prolasku kroz treću krivinu poredak kompletno promenio. Feler je pao na sedmo mesto, petoplasirani na startu Felipe Fraga je pao na začelje zbog probušene gume, dok se Bortoloti izbio na treće mesto, iza Rasta.

Auer je stigao do pete pozicije, dok se Šeldon van der Linde domogao 12. Denis Olsen je odustao na kraju prvog kruga, uz kritiku standarda vožnje svojih konkurenata. Fraga je odustajao i vraćao se na stazu nekoliko puta, ali se povukao iz trke.

Šeldon van der Linde je prvi povukao potez na kraju sedmog kruga, i otišao u boks kako bi obavio obaveznu promenu guma, dok se Bortoloti primakao Rastu na manje od dve desetinke. Auer je promenio gume krug kasnije, dok je Lorens Vantur, timski kolega Denisa Olsena, odustao u desetom krugu.

Jedini preostali vozač Poršea, Tomas Prajning, stigao je do petog mesta, nakon starta van vodećih 10. Auer je bio pod istragom zbog prebrze vožnje u pitlejnu, zbog čega je dobio kaznu od deset sekundi.

Vozač koji je najbolje iskoristio promene guma je pilot Mercedesa Mikael Grenije, koji se našao u ulozi “virtuelnog lidera”, ispred Prajninga, koji je nakon svog stajanja pretekao Nika Milera za deveto mesto u 16. krugu.

Prajning je imao probleme sa “poršeom” dva kruga kasnije i izgubio je dve pozicije. Kada se “911 GT3 R” vratio u normalu, Prajning je ponovo pretekao Milera u 19. krugu, posle čega je počeo duel između njih dvojice koji je trajao dva kruga, zbog čega su ih sustigli Mercedesi kojim upravljaju Maro Engel, aktuelni šampion Maksimilijan Gec i Luka Štolc.

Auer je uspeo da prođe Grenijea u 20. krugu, čime je postao novi “virtuelni lider”, a četiri kruga kasnije, Kanađanin je izgubio još dve pozicije, kada su ga pretekli Miler i Prajning.

Bortoloti je pokušavao da obiđe Rasta, ali nije uspeo da priđe dovoljno blizu, dok je u 24. krugu Grenije odustao. Rast je prvi od vodeće trojice koji je obavio promenu guma na kraju 25. kruga i uspeo je da se vrati na stazu ispred konkurenata koji su već menjali gume.

Kasidi i Bortoloti su ostali na stazi krug duže, pre nego što su i oni promenili gume. Kasidi je zadržao vodeću poziciju, ispred Rasta, dok se Bortoloti vratio na stazu sa velikim zaostatkom za Rastom, direktno ispred Auera, zbog greške pri promeni prednjeg levog pneumatika.

U 31. krugu, Prajning i Miler su ponovo krenuli u duel, iz kojeg je “porše” izašao kao pobednik, po treći put u trećoj krivini izguravši “audi R8 LMS” van staze. Austrijancu je za to guranje izrečena kazna od 10 sekundi.

Tokom poslednjeg kruga, Kelvin van der Linde se domogao sedme pozicije pretekavši Mara Engela.

Nik Kasidi je prvi prešao preko ciljne linije, što mu je druga DTM pobeda i treća za “ferari 488” ove sezone, ispred Renea Rasta i Mirka Bortolotija. Nakon primene kazni za Auera i Prajninga, Niko Miler je klasifikovan kao četvrti na kraju trke, ispred svog kolege po brendu Kelvina van der Lindea. Maro Engel je završio trku na šestom mestu, ispred Maksimilijana Geca, Luke Štolca i dvojice kažnjenih vozača Auera i Prajninga koji su klasifikovani kao deveti i deseti.

Šeldon van der Linde je i dalje vodeći u generalnom plasmanu sa 130 poena, ispred Rasta koji ima 117 i Bortolotija sa 110 poena. Lukas Auer je četvrtoplasirani sa 100 poena.

Druga DTM trka na Red bul ringu je na programu sutra od 13.25.