Od vatre do pobedničkog vatrometa: Rastov “audi” goreo pre starta na Zolderu

Rene Rast je osvojio obe trke belgijske DTM runde, iako je nakratko postojao strah da u nedelju na Zolderu neće ni startovati jer se njegov “audi” zapalio na startnoj rešetki.

Branilac titule se za drugu trku kvalifikovao kao treći, a onda je, malo pre formacijskog kruga, gust dim počeo da izlazi ispod haube njegovog automobila.

Mehaničari tima Rozberg suočili su se s vatrom u motornom prostoru kada su podigli haubu, ali su uspeli da je ugase parčetom krpe i bocom vode pre nego što je auto pretrpeo ikakvu ozbiljniju štetu.

Uprkos tom dramatičnom trenutku, Rast je nedeljnu trku počeo obilaženjem oba “BMW-a” koja su pošla iz prvog reda. Već na prvoj krivini, on je ostavio za sobom njihove vozače Tima Gloka i Šeldona van der Lindea.

Upitan kako se oseća kao pobednik trke pre koje mu je auto goreo, dvostruki DTM šampion je rekao: “To je luda priča. Kako sam se parkirao na startnoj rešetki, počeo je da se pojavljuje dim.”

“Podigli smo haubu, ispod nje je izlazila vatra. U tom trenutku smo mislili da je trka završena. Međutim, moji mehaničari su nekako zadržali prisebnost i stvar su održali pod kontrolom.”

Osim što je pokazao čvrste živce, Rast je u nedelju bio počašćen i neophodnom dozom sreće. I to ne jednom, i ne samo zbog ugašenog požara.

“Start je bio ključ nedeljne pobede, dospeo sam s trećeg mesta na prvo. Skoro da me je udario Glok, koji se okrenuo posle kontakta s Ferdinandom Habzburgom. To je bilo vrlo blizu mene, dakle i tu sam imao sreće.”

Ali, šta je uzrokovalo vatru pod haubom “audija RS 5 DTM”? Rast veruje da se auto pregrejao na putu ka startnoj rešetki i da je to mogući razlog, mada Audi to još nije potvrdio – i pitanje je da li će.

“Na putu ka startu pokušavate da zagrejete gume. To radite tako što ubrzavate i vozite veoma sporo. Na hladnim gumama i ne možete da vozite naročito brzo. To baš i ne rashladi auto, ako konstantno dajete gas, on se prilično ugreje.”

Rast je na obaveznu zamenu guma otišao u 12. krugu, što se ispostavilo kao srećan izbor, jer je krug kasnije na stazu izašlo sigurnosno vozilo. Njegova intervencija upropastila je trku svima koji dotle nisu išli u boks, između ostalog i lideru prvenstva Niku Mileru.

Da ironija bude potpuna, sigurnosni auto je pozvan u akciju jer se na kraju pitlejna slupao Milerov kolega iz ekipe Abt, Robin Frajns, i sam ozbiljan pretendent na krunu.

Rast kaže da u boks nije skrenuo očekujući sigurnosni auto, već da je njegov tim inače planirao zamenu guma jedan krug posle Frajnsa.

“Ne, jednostavno nam se posrećilo”, odgovorio je Rast na pitanje da li je udes suparnika imao ikakvu ulogu u timskoj strategiji ekipe Rozberg. “Nismo razgovarali preko radija. Putem table su me obavestili da je Robin ušao u boks, pa smo probali tome da pariramo. A onda se on slupao na izlasku iz pitlejna.”

“Ne znam da li je bila žuta zastava, niti da li je timu bilo dozvoljeno da sa mnom razgovara, ali razgovarali nisu. Tek sam na ulasku u pitlejn čuo da se dogodio udes.”

“Sve u svemu, to je bila luda trka u kojoj se događalo svašta: vatra, prodor s trećeg mesta na prvo još pre prve krivine, sigurnosni auto… Donosili smo prave odluke i ponovo smo imali savršen automobil. I konačni rezultat je savršen.”

“Oduvek sam govorio da jedna ili dve trke mogu da reše sve i da sve može vrlo brzo da se preokrene. U nedelju ste videli šta može da se desi.”

Dve pobede u dve trke na Zolderu popele su Rasta na drugo mesto u generalnom, a Frajns je pao na treće, i to posle svog prvog odustajanja u 2020.

Posle četvrtog trijumfa u tekućoj sezoni, Rast deluje kao da je na putu velikog povratka, sličnog onom koji je izveo 2018, mada je tu kampanju završio samo kao viceprvak. I sledeći takmičarski vikend vozi se na Zolderu, za koji Tim Rozberg očigledno ima prava rešenja.

“Sada smo 10 poena iza Milera, tokom dve trke na Zolderu smanjili smo zaostatak za preko 35 bodova i sada smo ponovo u igri za titulu”, naglasio je Audijev supestar.