Porše neće modifikovati svoj “911 GT3” za nova DTM pravila

Foto: Gruppe C

Porše je izričito odbacio mogućnost unapređivanja svog “911 GT3 R” modela kako bi ovaj bio u skladu sa GT Pro tehničkim pravilnikom koji DTM uvodi od iduće godine.

DTM za 2021. prelazi na GT automobile zbog finansijske neodrživosti trenutno važeće tehničke platforme Klase 1.

Oni su u osnovi GT3 specifikacije, ali je promoter serije predvideo povećanje snage na 600 KS, kako bi se preoblikovana serija i po tome razlikovala od čitavog niza takmičenja zasnovanih na GT3 bazi.

Takva je barem želja Gerharda Bergera i njegovih ljudi, ali je i dalje nejasno da li su timovi ili proizvođači raspoloženi da izvedu još jedan korak i prevedu svoje postojeće GT3 sprave na budući standard GT Pro.

Učestvujući u demontaži DTM-a kakav smo dosad poznavali, i BMW i Audi najavili su da će posredstvom svojih klijentskih timova biti prisutni i u njegovoj novoj epohi. Međutim, ni Minhen ni Ingolštat nisu izašli s ponudom da fabrički unaprede svoje aktuelne GT3 modele, “M6 GT3” i “R8 LMS”.

Copyright: Ferdi Kräling Motorsport-Bild GmbH – Photo: Communications Audi Sport customer racing / Bildagentur Kräling

Porše je prodao preko 100 primeraka svog “911 GT3 R” i njegovo prisustvo mnogo bi značilo za novi DTM, ali je ovaj proizvođač istupio s jasnom objavom da na tom automobilu neće izvoditi promene kako bi se on uklopio u zamišljena GT Pro pravila.

“Izvesni klijentski timovi Poršea naznačili su svoju osnovnu zainteresovanost da koriste “911 GT3 R” u mogućem GT3 DTM takmičenju 2021. godine,” kazao je za Motorsport.com Fric Encinger, šef Porše motorsporta.

“Ako dođe dotle, Porše motorsport će shodno proceniti mogućnosti da to iskoristi i podrži. Taj angažman bio bi klasična klijentsko sportska priča.”

“Mi smo u kontaktu s DTM promoterom i svim nadležnim stranama smo po zahtevu poslali dokumenta o aktuelnom “911 GT3 R”. Ali, neće biti daljeg razvoja, niti tehničkih promena postojećeg “911 GT3 R.”

To znači da Porše neće prodavati specijalne komplete za motor koji bi snagu automobila podigli na željenih 600 KS.

Šestocilindarski bokser motor ugrađen u “911 GT3 R” isporučuje svega 520 KS, a da bi nadoknadio nedostajućih 80 KS, Porše bi potencijalno mogao da iskoristi agregat automobila “911 RSR GTE”, koji bi se vozio bez restriktora.

I uz manjak snage, još jedno tehničko rešenje koje bi “911 GT3 R” učinilo konkurentnijim bilo bi smanjenje težine.

O ovoj opciji izjasnio se nekadašnji Opelov DTM/ITC šampion Manuel Rojter, koji veruje da bi to auto hendikepiralo u direktnim duelima s konkurentima.

“To nije nemoguće, ali bi takođe iziskivalo mnogo truda”, rekao je Rojter. “Ne mislim da će to uspeti. Auto je na limitu ako se uzme u obzir za šta je projektovan. A za to biste morali da porošite ogromne svote novca.”

“Ako imam koncept automobila koji ima značajno manje snage i mnogo je lakši, putem Balansa performansi ja to mogu da prilagodim prema teoretskom vremenu kruga, ali ne i za dvoboj. Taj auto bi uvek ispoljavao određene slabosti na pravcima, a na krivinama bi mu drugi smetali.”

DTM je serija u krizi i tranziciji. Kao takvoj, nijedan proizvođač nije posebno raspoložen da joj čini tehničke ustupke i prepravlja svoje automobile, već se dešava obratno – zamišljena pravila se prilagođavaju onome što u GT3 svetu već postoji i ne iziskuje dodatne troškove.

Suočen s odbijanjem proizvođača i timova da prepravljaju kvačila i sisteme kočenja, DTM organizator je već odustao od startova iz mesta i najavio leteće, ostavivši u igri i vozačka pomagala kao što su ABS i kontrola proklizavanja pogonskih točkova.

Na kraju će planirani porast snage na 600 KS ostati glavna razlika između DTM i ostalih GT3 serija, ali i to samo ako iko bude spreman da ga finansira.