Prajning pobedio na Red bul ringu i uključio se u borbu za titulu

Austrijanac Tomas Prajning doneo je drugu DTM pobedu Poršeu ispred dvojca Mercedesa, Luke Štolca i Mara Engela.

Nakon dva formacijska kruga zbog kišnih uslova, trku je sa pol-pozicije započeo Engel, koji se najbolje snašao u identičnim uslovima u kvalifikacijama. Iza njega su u trku ušla dva AF Korse “ferarija 488”, kojima upravljaju jučerašnji pobednik Nik Kasidi i njegov timski kolega Felipe Fraga.

Od vozača koji se bore za titulu, trostuki DTM šampion Rene Rast startovao je sa devete pozicije, a Lukas Auer je trku započeo sa 12. mesta. Lider u generalnom plasmanu Šeldon van der Linde je startovao sa 15. pozicije, dok je Mirko Bortoloti krenuo 22.

Pilot BMW-a Filip Eng uspeo je u prvom krugu da pretekne Fragu za treće mesto, dok se njegov timski kolega Šeldon van der Linde okrenuo na stazi u prolazu kroz treću krivinu i pao je na začelje.

U duelu za sedmo mesto, u prvom krugu, Mercedesov vozač David Šumaher je pretekao “porše 911 GT3R” Tomasa Prajninga, ali je Austrijanac uspeo da se vrati na sedmo mesto tri kruga kasnije.

Duel su tokom prvih šest krugova vodila i dva vozača Mercedesa, aktuelni šampion Maksimilijan Gec i Ardžun Maini, ali je Nemac uspeo da odbrani peto mesto. Ovo je iskoristio Prajning kako bi im se primakao, pa je uz blagi konktakt pretekao Indijca.

Vozač Poršea nije gubio vreme i u sledećem krugu je prošao i Geca za peto mesto. Fraga je pokušao da pretekne Enga za treće mesto u petoj krivini sa spoljne strane i sišao je sa dva točka u šljunak zbog čega je pao na sedmo mesto.

Već u narednom krugu savladao je Geca da bi se vratio na šesto mesto u prvoj krivini, ali je sišao sa staze u trećoj krivini i okrenuo se na identičan način kao Šeldon van der Linde i pao je na 14. mesto.

Prajning je u 11. krugu stigao do treće pozicije, a ispred njih je Kasidi prvi od vodećih otišao na obaveznu promenu guma i vratio se na stazu iza “mercedesa AMG GTR” kojim upravlja Luka Štolc, koji je prethodno već promenio gume.

Sledeći od vodećih vozača je u boks otišao Eng na kraju 13. kruga i vratio se na stazu iza Kasidija. Na stazi je polovinom trke počela da se formira suva putanja, a Prajning je uspeo da sustigne Engela i pretekne Mercedesovog vozača za vodeću poziciju u trci u 16. krugu.

U 20. krugu, Aržun Maini je takođe pretekao Engela u duelu dva “mercedesa” i domogao se drugog mesta. Prajning je obavio svoju promenu guma na kraju 23. kruga i uspeo je da se vrati na stazu ispred “virtuelnog lidera” Luke Štolca.

Kada su svi vozači promenili pneumatike, u borbi za četvrto mesto, Denis Olsen u SSR performans “poršeu” je pretekao Kasidija u 25. krugu, a potom je i Rast uspeo da učini isto u pretposlednjoj krivini.

Pokušavajući da sustigne vozače ispred sebe na kočenju za treću krivinu, Engel je udario u “porše” Lorensa Vantura i poslao ga u okret, dok je Belgijanac bio u pokušaju preticanja Nika Kasidija. Novozelanđanin je počeo sve više da pada u poretku sa starim gumama za kišu.

Engel i Maini su, kao poslednji koji su menjali gume, u poslednjim krugovima trke iskoristili tempo koji su im pružili slikovi i probili su se na četvrto i peto mesto. Engelu nije trebalo mnogo da sustigne Enga, nadoknađujući tri sekunde po krugu i pretekao je “BMW M4” Austrijanca za treće mesto.

Tomas Prajning je prešao kao prvi preko ciljne linije, što mu je druga pobeda ove sezone, ispred tri “mercedesa” kojima upravljaju Luka Štolc, Maro Engel i Ardžun Maini. Filip Eng je osvojio jedine poene za BMW ovog vikenda završivši trku na petom mestu, ispred Lukasa Auera i Maksimilijana Geca. Niko Miler i Mirko Bortoloti su spasili svoje trke nakon starta sa nižih pozicija, dok je poslednji poen pripao Denisu Olsenu.

Engel je bio pod istragom zbog incidenta sa Vanturom, ali tokom trke nikakva presuda nije doneta.

Sa jednim preostalim trkčakim vikendom na Hokenhajmringu, 8. i 9. oktobra, Šeldon van der Linde i dalje vodi u generalnom plasmanu sa 130 poena, ispred Lukasa Auera koji ima 119 i Rasta sa 117 poena.

Aueru i Prajningu su vraćene pozicije zbog kazni iz jučerašnje trke, tako da se Prajning sada nalazi na četvrtom mestu u generalnom plasmanu sa 116 poena. Mirko Bortoloti je petoplasirani sa 112 poena.