Rast dogodine vozač Audija u Formuli E

Dvostruki i potencijalno trostruki DTM šampion Rene Rast biće član vozačke postave fabričkog Audi tima u Formuli E, zajedno sa stalnim pilotom ekipe Lukasom di Grasijem.

Audi operaciju u sveelektričnoj FIA formula seriji sprovodi tim Abt, pod zvaničnim nazivom Audi sport Abt Šefler.

Rast je vozio avgustovsko finale proteklog Formula E šampionata, koje se sastojalo od šest trka na Berlin Tempelhof aerodromu u rasponu od devet dana. Već u prvom nastupu upisao je bod, a nekoliko dana kasnije stigao je i do trećeg mesta i prvog podijuma u kategoriji. Poslednji e-pri šeste sezone takmičenja završio je kao četvrti.

U tih šest startova DTM superstar je osvojio 29 poena i u konačnom plasmanu serije bio je petnaesti, ispred mnogih takmičara koji su vozili celu sezonu.

“Svojim impresivnim performansama u Berlinu, Rene je potvrdio da se oseća dobro u Formuli E i da je u isto vreme i brz i uspešan. On je apsolutno zaslužio svoje mesto u našem Formula E timu”, izjavio je šef Audi sporta Diter Gas.

Rast je u Audi vozačkoj porodici od 2009. godine. Osim što je osvajač dve DTM titule, on je pobeđivao i na 24-časovnim trkama na Dejtoni, Spa i Nirburgringu i bio je šampion ADAC GT Masters serije.

Uoči DTM finala na Hokenhajmringu on ima 19 poena više od glavnog Audi rivala Nika Milera i pruža mu se prilika da osvajanjem treće titule postane najuspešniji vozač brenda u premijum turing seriji.

“Trke u Berlinu definitivno su mi otvorile apetit i sada se radujem prvoj punoj sezoni u Formuli E”, rekao je 34-godišnji Rast. “Učešće u ovom svetskom prvenstvu s Audijem predstavlja novo uzbudljivo poglavlje u mojoj karijeri.”

U Audi redovima u Formuli E ostaje Lukas di Grasi, sedmu sezonu zaredom. Brazilac je startovao na svih 69 trka ove kategorije i osvojio je njih deset. U bilansu ima 32 podijuma i 796 poena, kao i titulu u 2016/17.

“Meni je bilo izuzetno važno da imamo dvojicu vozača koji će jedan drugog podsticati na vrhunske performanse. S Lukasom i Reneom, u tome smo briljantno uspeli”, dodao je Gas.

“Lukas je najuspešniji vozač u disciplini i želi svoju drugu titulu. Rene je već impresionirao u Berlinu, a mi smo zadivljeni njegovom odlučnošću koju u DTM-u ispoljava iz godine u godinu i već se radujemo tome što ćemo je videti i u Formuli E.”

Iduća, sedma sezona Formule E prvi put u istoriji imaće status zvaničnog FIA svetskog prvenstva. Ono treba da počne sredinom januara na ulicama Santjaga, u Čileu.