Rast još jednom slavio za Audi, Baton sa “hondom” završio deveti na DTM gostovanju

Vozač Audija, Rene Rast, pobedio je treći put zaredom na DTM finalu na stazi Hokenhajmring, ispred Marka Vitmana i Majka Rokenfelera.

Prvu trku finala DTM sezone na stazi Hokenhajmring u Nemačkoj sa pol-pozicije je započeo Rast, ispred Vitmana, najbolje plasiranog BMW vozača u generalnom. U trku sa treće pozicije ušao Rokenfeler, Rastov kolega po brendu. Džonatan Aberdin je nastavio sa odličnim partijama za privatnički Audi WRT i kvalifikovao se kao četvrti.

Od gostiju iz japanske Super GT serije, najuspešniji u kvalifikacijama je bio Dženson Baton, koji je svoju “hondu NSX GT” dovezao šeste startne pozicije. Najbolji predstavnik Aston Martina je bio Danijel Hunkadelja na 12. pozciji, iza drugoplasiranog u generalnom, Audijevog Nika Milera. Predstavnici Leksusa i Nisana su se našli u poslednjem, desetom startnom redu, a Rio Hirakava bio brži od Cugija Macude. Ferdinand Habzburg zbog problema sa motorom nije ni započeo trku.

Macudin “nisan” nije uspeo da krene u formacijski krug i odvučen je na pitlejn, odakle nije uspeo da bude pripremljen za start trke.

Rast se održao na prvom mestu na startu, Timo Glok je uspeo da se probije sa sedme na četvrtu poziciju, dok je Rokenfeler pretekao Vitmana u ukosnici posle Parabolike. Vozač Leksusa, Hirakava, posetio je pitlejn u prvom krugu kako bi odmah obavio promenu guma.

Miler je u prvoj krivini prešao granice staze i stekao prednost u odnosu na BMW Joela Eriksona, sa kojim je morao da zameni poziciju. Međutim, do četvrtog kruga se Miler domogao sedmog mesta, Erikson je tada bio tek jedanaesti. Zato je Švajcarac morao da propusti i sve konkurente između, pa se vratio na poziciju sa koje je i započeo trku. Kao rezultat ovog propuštanja, Baton se domogao osmog mesta.

U šestom krugu, Džejmi Grin je uspeo da sa spoljne strane u ukosnici pretekne van der Lindea i di Restu za 13, a potom i Spenglera za 12. poziciju.

Miler je ponovo započeo da se probija i u osmom krugu se već vratio na devetu poziciju. U devetom krugu, Glok je imao problem kada je vozio sa blago otvorenim vratima. Bivši F1 pilot je posetio pitlejn u 10. krugu za redovnu promenu guma, ali i zamenu vrata.

Krug kasnije, Miler je pretekao Batona za sedmu poziciju, dok je u 12. krugu Vitman uspeo da se vrati na drugo mest.

U duelu “audija” Robin Frajns je uspeo da pretekne Loika Divala za petu poziciju. Filip Eng je imao problem u 18. krugu i parkirao je svoj “BMW M4 DTM” pored staze, zbog čega je na stazu izašlo sigurnosno vozilo i do kraja 19. kruga svi vozači su posetili pitlejn radi promene guma, dok su se Macuda i “nisan” konačno pojavili na stazi.

Tokom perioda vožnje iza sigurnosnog vozila, Danijel Hunkadelja je takođe odustao od trke. Na restartu je Rast zadržao prvo mesto, a Rokenfeler je uspeo da pretekne Gloka, koji je prethodno obišao vozača “audija” u prvoj krivini. Baton je izgubio duel sa van der Lindeom i pao je na začelje, uz svoje kolege iz Super GT šampionata.

Usledio je i duel dvojca ekipe WRT, Fitipaldija i Aberdina, u kojem su oba automobila završila pored staze. U 24. krugu, Frajns i Miler su u tromeču uspeli da preteknu Gloka u ukosnici. Krug kasnije, na istom delu staze, Vitman je preoteo Rastu vodeću poziciju, ali se novi šampion već u narednom krugu vratio na čelo kolone.

U 30. krugu, Baton je prestigao Grina za 12. mesto. Usledio je četvoromeč za 9. poziciju između Džejka Denisa, Bruna Spenglera, Batona i Van der Lindea, iz kog je Spenglerov “BMW M4 DTM” izašao kao pobednik. Baton je vršio ozbiljan pritisak na Denisov “aston martin”, koji je kasnije i obišao.

U 33. krugu je usledio nepotreban potez ekipe Audi ABT sportslajn. Tada trećeplasirani Miler ponovo je posetio pitlejn, uz komentar tima da je “dokazao koliko može”, kako bi promenio gume za potencijalni ponovni izlazak sigurnosnog vozila na stazu. Međutim, pri povratku na pistu, Švajcarac je prekoračio brzinu zbog čega je morao na još jedan, ovog puta kazneni prolaz kroz pitlejn. Van der Linde je kažnjen zbog guranja Batona van staze, takođe prolaskom kroz pitlejn.

Rene Rast je prvi prošao kroz cilj ispred Vitmana i Rokenfelera. Šampion je time upisao 24. pobedu za Audi na Hokenhajmringu. Frajns je završio četvrti, ispred Divala i Gloka. Sedma pozicija je pripala Polu di Resti, koji je ponovio svoj najbolji rezultat ove sezone. Spengler je svoj “BMW M4 DTM” dovezao do 8. mesta ispred Batona, koji je svoj prvi DTM nastup krunisao pozicijom koja bi mu donela poene da poput svih Super GT kolega ovog vikenda nije transparentan. Poslednji bodovi pripali su Joelu Eriksonu i Džejku Denisu, na cilju desetom i jedanaestom.

Rast je dodatno povećao prednost u šampionatu sa 307 osvojenih poena. Miler je drugi sa 223, dok Vitman ima 202 poena. Rokenfeler je četvrti sa 161 poenom, dok je Frajns preskočio Enga na tabeli i petoplasirani je sa 151 bodom.

Poslednji DTM trkački vikend nastavlja se sutra kada su na programu kvalifikacije od 10:30 i trka od 13:30 časova.