Rast osvojio i četvrtu uzastopnu trku na Zolderu, Kubici prvi DTM podijum

Photo by Hoch Zwei

Vozač Audija i aktuelni DTM šampion Rene Rast nastavio je belgijsku seriju: on je pobedio i na drugoj trci drugog DTM vikenda na Zolderu ispred kolege po brendu Nika Milera i vozača privatnog “BMW-a” Roberta Kubice, koji je upisao prvi podijum u kategoriji.

Ferdinand Habzburg je nakon osvojenog trećeg mesta u jučerašnjoj trci, danas svoj privatni WRT “audi RS5 DTM” postavio na pol-poziciju.

Među tri najbrža vozača u kvalifikacijama ponovo su bili Rast i Robin Frajns, na drugoj i trećoj poziciji. WRT-ov pilot Fabio Šerer u trku je ušao sa četvrtog mesta, ispred petog “audija” na prvih pet pozicija, onog kojim upravlja Miler.

Ponovo najbolje plasirani vozač BMW-a na startu trke bio je Džonatan Aberdin na šestom mestu.

Rast je na startu pokušao da pretekne Habzburga sa spoljne strane i sišao je sa piste u šljunak, posle čega je ostao iza austrijskog pilota. Miler je odlično startovao i domogao se trećeg mesta, prošavši između Šerera i Frajnsa.

Sigurnosno vozilo je i danas izašlo na stazu kada je na kraju drugog kruga Aberdin “torpedovao” Šerera, koji se zbog toga okrenuo na stazi i usput izbacio i Frajnsa iz trke.

Restart trke je usledio u šestom krugu. Miler je pokušao da pretekne Rasta, međutim, aktuelni šampion se odbranio, dok je Habzburg i dalje predvodio kolonu.

Niže u poretku, Benoa Treluje, zamena za Loika Divala u Audi timu Feniks, imao je kontakt sa “BMW-om M4 DTM” Lukasa Auera. Auer je potom dobio udarac i od kolege po brendu Filipa Enga, a prednji levi kraj Engovog “M4 DTM” se i zapalio pa je na stazu još jednom izašlo sigurnosno vozilo.

Drugi restart se dogodio u 11. krugu, a na stazi je ostalo svega 10 automobila. Milera je nakon restarta napao Audi kolega Majk Rokenfeler, ali dva “RS5 DTM” nisu zamenila pozicije.

Habzburg i Miler su promenili gume u 12. krugu, dok su Rast i Rokenfeler to učinili krug kasnije. U tom trenutku trku je predvodio Džejmi Grin, ispred dvojca BMW vozača, Roberta Kubice i Tima Gloka.

Rokenfeler je na nezagrejanim gumama i uz grešku na kočenju bio laka meta za Habzburga i Milera.

Grin je promenio gume na kraju 14. kruga, i dao je sve od sebe da se odbrani od Milera, ali posle dva kruga borbe ipak nije uspeo da se odupre švajcarskom trkaču.

U 26. krugu, Miler je sustigao Habzburga i preoteo mu drugo mesto, a nakon dva kruga isto je učinio i Robert Kubica i domogao se treće pozicije. Poljak je poslednji obavio svoju promenu guma.

Habzburg se mučio tokom ostatka trke i gubio je mesta, a ekipa ga je u 33. krugu pozvala na još jednu promenu guma.

Rast je prvi prošao kroz cilj i sa 23 DTM pobede, izjednačio se sa Matijasom Ekstremom i Gerijem Pafetom na trećem mestu vozača sa najviše osvojenih trka.

Robert Kubica ispred Ferdinanda Habzburga (Photo by Hoch Zwei)

Miler se vratio na pobedničko postolje, završivši kao drugi, dok je Kubica osvojio svoj prvi DTM podijum, kao trećeplasirani na drugoj trci pretposlednjeg vikenda sezone.

BMW vozač Timo Glok završio je trku na četvrtom mestu, ispred dvojca Audija, Grina i Rokenfelera. Šeldon van der Linde i Marko Vitman su bili sedmi i osmi za BMW, ispred vozača WRT “audija”, Harisona Njuija i Habzburga.

Pred poslednju rundu DTM šampionata na Hokenhajmringu, koja se vozi od 6-8. novembra, Rast je vodeći u generalnom sa 304 poena, 19 više od Milera i 41 ispred Frajnsa. Jedan DTM vikend donosi najviše 56 poena.