Rast pobedio 22. put u karijeri i preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu

Aktuelni DTM šampion Rene Rast predvodio je trostruki trijumf Audija na prvoj trci pretposlednje runde sezone, ispred Robina Frajnsa i Ferdinanda Habzburga.

U kvalifikacijama za prvu trku drugog DTM vikenda na autodromu Zolder, Rast je svoj “audi RS5 DTM” dovezao do pol-pozicije ispred Habzburgovog WRT “audija”.

Frajns se kvalifikovao na trećem mestu, dok je najbolje plasirani vozač BMW-a na startu trke bio Džonatan Aberdin, koji je krenuo sa četvrte pozicije.

Rast je zadržao vodeću poziciju na startu, dok su niže u poretku Šeldon van der Linde i Lukas Auer imali blagi kontakt. U duelu fabričkog i privatničkog “audija” Niko Miler je, nakon starta sa osme pozicije, izgubio poziciju od Harisona Njuija, a priliku da pretekne lidera u generalnom je iskoristio i Timo Glok, koji je uz kontakt prošao pored “audija” #51.

Lukas Auer je sišao sa staze i prešao preko ivičnjaka, što je dovelo do oštećenja na njegovom BMW-u, a na stazu je u drugom krugu izašlo sigurnosno vozilo.

Krug kasnije, na restartu, Frajns je pretekao Habzburga za drugu poziciju. Miler, Auer i Marko Vitman su otvorili odlaske na promenu guma u petom krugu, a Miler je uspeo da se domogne 11. pozicije.

Na kraju 11. kruga, Habzburg i Frajns su obavili obavezno stajanje, dok je Rast isto učinio u 12. krugu i izašao na stazu ispred svojih konkurenata.

U 20. krugu, Miler se domogao šestog mesta, dok je Frajs prišao Rastu i počeo da vrši pritisak na aktuelnog DTM šampiona, ali je napravio grešku zbog koje je izgubio tempo i ostao je na drugoj poziciji.

Miler nije uspeo da savlada privatnički “audi” Fabija Šerera za peto mesto, a sustigli su ga Njui i Glok. Trka je ušla u mirnu fazu i nije bilo više preticanja do karirane zastave.

Rast je prvi prešao preko ciljne linije i domogao se svoje pete pobede ove sezone. Frajns je prošao kroz cilj na drugom mestu, ispred Habzburga.

Džonatan Aberdin je svoj “BMW M4 DTM” dovezao do četvrte pozicije, ispred još jednog trojca predstavnika brenda sa četiri prstena, Fabija Šerera, Nika Milera i Harisona Njuija.

Džejmi Grin je u poslednjem krugu pretekao Tima Gloka za osmo mesto. Poslednji poen je osvojio BMW-ov vozač Marko Vitman.

Rast je sada lider u generalnom sa 277 poena, Miler ima 267, a Frajns 262 poena.

DTM akcija se nastavlja sutra, kada su na programu kvalifikacije od 10.30 i druga trka od 13.30.