Rosi obećao: I ja ću doći u Mizano da vozim DTM

Jamahin MotoGP superstar Valentino Rosi obećao je DTM šefu Gerhardu Bergeru da će i on jednog dana gostovati u popularnoj nemačkoj turing seriji kada bude ponovo došla na Mizano.

Berger je imao plan da na italijanskom DTM trkačkom vikendu suprotstavi Andreu Dovicioza u “audiju” i Valentina Rosija u “BMW-u”, ali se na pisti na jadranskoj obali pojavio samo Dukatijev fabrički trkač.

Prema jednoj pretpostavci, Rosi za svoju BMW avanturu nije mogao da dobije saglasnost Jamahe, a prema drugoj je u poslednjem trenutku odlučio da ponudu u ovom trenutku odbije.

Međutim, DTM će već iduće godine probati da nadoknadi propušteno i da Valentina postavi u kokpit jednog od svojih automobila.

Najpre će čelnici serije analizirati šta je proteklog vikenda dobijeno Doviciozovim učešćem i prelaskom sa prošlogodišnjih noćnih Mizano trka na vožnju u standardnim ranim popodnevnim terminima.

Rosi na Mizanu nije bio ni posmatrač, ali je za nemačku televiziju Sat.1 ispričao da je pratio šta se na trkalištu dešavalo: “Trke nisam gledao, ali znam rezultat i pratio sam šta radi Dovi.”

“Veliko mi je zadovoljstvo što me je Gerhard pozvao za Mizano. Nažalost, ovog puta nisam došao, ali sam obećao da ću jednom doći, u ne tako dalekoj budućnosti.”

Što se tiče Valentinovih četvorotočkaških ambicija, on ove godine neće učestvovati na Monca reliju, što je inače redovno činio, već planira start na trci 12 sati Zaliva na stazi Jas marina 14. decembra i tada će voziti “ferari 488 GT3”.

S druge strane, Doviciozo je svoj debitantski DTM vikend okončao zauzevši pozicije 12 i 15 u subotnjoj, odnosno nedeljnoj trci.

On je na pisti Marko Simončeli nastupio u “audiju RS 5 DTM” ekipe WRT koji inače vozi Pjetro Fitipaldi i zbog toga tehnički čak i nije ispunio kriterijum da se smatra gostujućim trkačem, jer za njega nije bio spreman dodatni automobil.

Italijan je kazao da bi se rado vratio u DTM, ali ne samo kako bi odmerio snage s Valentinom: “Zašto da ne? To može da bude lepo, a realnije je da se borim s vozačima koji su već aktivni u DTM-u.”

Dovicioza nije iznenadilo da je Rosi pratio njegove rezultate u Mizanu: “Njegova strast prema sportu je velika, kao je i moja. Želeo je da shvati i analizira šta motociklisti mogu da postignu u ovom šampionatu i to je lepo.”

Jedan od razloga zbog kojih je Berger želeo italijanske motocikliste na pisti u Mizanu jeste i činjenica da prošlogodišnja DTM runda na toj stazi nije privukla naročitu pažnju gledalaca. Od autodroma na kalendaru, sa sličnom situacijom suočava se i Brends Heč.

Prema pojedinim zapažanjima, publike je na Mizanu ovom prilikom bilo još i manje, iako je vikend 2018. pratilo prilično ružno i kišno vreme.

Berger nije mogao da komentariše da li se osetio uticaj Dovijevog gostovanja: “Prerano je da bi moglo da se kaže. Važno je da pokažemo da nekome ko nam dođe kao profesionalac dajemo najbolje mogućnosti, sredstva i test. Uvek je teško biti konkurentan, a još je teže probiti se sa začelja napred, ali on se sjajno snašao.”

Kako navodi portal Motorsport.com, pravila o DTM gostovanjima postala su komotnija, pa će proizvođači moći da angažuju zvezde iz drugih kategorija ne samo jednom, već dva puta u sezoni.

BMW još nema gotove planove o svom gostujućem takmičaru (ili takmičarima), R-Motorsport Aston Martin potpuno je otvoren za tu ideju, a šef Audi motorsporta Diter Gas potvrdio je da bi njegova kuća mogla da smesti još jedno slavno ime u “RS 5 DTM” tokom 2019.