Treluje: Nisam očekivao da ću posle tri godine pauze osvojiti šesto mesto za Audi

Piloti Audija nisu bili u prilici da se bore za pobedu na prvoj zajedničkoj Super GT/DTM trci na Fudži spidveju, a najuspešniji pilot Ingolštata i reprezent nemačke serije generalno bio je Benoa Treluje.

Bivši WEC as i nekadašnji Super GT šampion, Francuz je u subotu priredio prijatno iznenađenje. Iskoristio je kasnu intervenciju sigurnosnog automobila i restartu na kom je imao najsvežije gume od svih. U završnoj fazi je napredovao nekoliko pozicija i na cilj stigao šesti, iako mu je to bila prva trka u “audiju RS 5 DTM”.

“Ovo je bilo baš zabavno, a u automobilu je bilo sjajno”, ocenio je Treluje, trostruki osvajač Le Mana i WEC šampion, koji na Fudžiju vozi “audi” ekipa WRT i Hitocujama. “Uživao sam u prvoj trci za volanom “RS 5 DTM, naravno, posebno posle restarta, kada smo bili zaista brzi.”

“Međutim, napravio sam i nekoliko grešaka, a i izgubili smo mnogo vremena u boksu. Mislim da je to otud što tokom nedelje nismo uvežbavali pitstopove. Za njih nisam bio dovoljno dobro pripremljen i najvećim delom je to moja greška. Posle boksa sam bolje iskoristio drugi set guma. U gužvi na restartu sam dotakao Rokenfelera i okrenuo sam ga, zbog čega mi je mnogo žao. Nije me video, a ja jednostavno nisam imao nimalo prostora da ga izbegnem, to je šteta, ali je to deo trke.”

“Sjajno je što smo držali tako dobru brzinu u trci, nisam očekivao ovakav rezultat posle trogodišnje trkačke pauze”, završio je Treluje.

Rene Rast je vozio tradicionalno napadački i svoj prvi nastup na Fudžiju započeo je trinaesti, borio se za šesto mesto, a završio je osmi kada su gume dale sve što su mogle. Rokenfeler se u početku držao najbolje od Audi vozača, ali je tokom trke postepeno tonuo u plasmanu, da bi se pred kraj okrenuo u već opisanom incidentu s Trelujeom. Rokenfeler je u konačnom poretku klasifikovan kao trinaesti.

Možda najbolju priliku da visoko podigne zastavu Ingolštata propustio je Loik Dival. On je na kišnim kvalifikacijama zablistao i postigao drugo vreme, ali je na putu ka prvom redu startne rešetke izgubio kontrolu nad automobilom, skliznuo s piste i udario u ogradu. Tom prilikom terminalno su stradali karoserija i vešanje napred levo, što je Francuza eliminisalo iz trke. Njegov nastup završen je pre nego što je i počeo, a startno mesto ostalo je upražnjeno.

Dival je objasnio da je sa staze sleteo pokušavajući da podigne temperaturu guma: “Izašao sam da na pistu bih razradio jedan set guma. Onda sam izašao još jednom i činilo mi se da je kiša počela da pada malo jače. Početak kruga bio je donekle suv, znao sam da je to pravi trenutak da razradim gume što je moguće bolje, međutim tu sam izgubio automobil.”

“Samo sam vijugao, nisam vozio naročito brzo. To je bila neka vrsta pravca i iznenada mi je pobegao zadnji kraj. Međutim, nije pobegao dovoljno da bih se potpuno okrenuo, pa sam otklizao u stranu. Mislio sam da ću moći da se izvučem, ali sam naišao na spoljni deo piste, a tamo je bilo još klizavije.”

Iako je trebalo da startuje drugi, Dival je smatrao da je plasman u prvih pet u subotnjoj trci najviše čemu je mogao da se nada, jer su Super GT automobili u trkačkom izdanju bili brži od DTM parnjaka.

“Mislim da je u četvrtak moj tempo po suvom bio malo bolji nego kod ostalih DTM momaka. Ali, to je povezano i sa padom performansi guma, nikada ne znate koliko će im performanse opasti. Pre intervencije sigurnosnog vozila Rast je bio negde osmi. Možda sam ja mogao da budem peti ili šesti, ali ne mislim da sam mogao bolje od toga. Možda bih bio i gori, u slučaju da su mi se gume pojačano trošile. Ali, da sam imao čistu trku, verujem da ne bi bilo problema. Kad vidim performanse ostalih, kažem – peto ili šesto mesto.”

“Nadam se da će nedelja biti bolja. U kvalifikacijama možemo da držimo tempo Super GT momaka, dok nam u trci to izgleda ide malo teže”, završio je Dival, čiji će “RS 5 DTM” bez sumnje biti opravljen za trku 2.

Šef Audi sporta Diter Gas opisao je subotnju vožnju kao turbulentnu i fascinantnu, a zatim dodao: “Danas nažalost nismo mogli da se borimo za pobedu. Super GT automobili bili su jednostavno prebrzi da bismo im konkurisali, a i manje su trošili gume. To nam je otežalo život. Svejedno, bili smo najbolji među DTM učesnicima, bilo je mnogo uzbudljivih duela, pogotovu na kraju, posle sigurnosnog vozila.”

“Veoma mi je drago zbog Trelujea, pred kraj je dobro iskoristio prednost svežijih pneumatika. Osećam da je publika bila zadovoljna, atmosfera je bila izuzetna i nadam se da ćemo se sutra pokazati još bolje kako bismo gledaocima priredili još bolju predstavu.”

Drugi sprint “Trke snova” startuje u nedelju u 6:25 po srednjoevropskom vremenu.