Vitman: Audi je na Brends Heču odigrao sve igre koje su mu bile potrebne

Posle pobede Marka Vitmana na subotnjoj trci DTM vikenda na Brends Heču, BMW je u nedelju doživeo kvalifikacioni debakl i trkački poraz.

Razočaravajuće i “otrežnjujuće” kvalifikacije smestile su ceo kontingent BMW vozača u donji dom poretka. Devetoplasirani Filip Eng bio je najbolji reprezent marke, ali i on sa zaostatkom većim od sekunde u odnosu na vreme pol-pozicije.

Čelnicima BMW motorsporta bilo je jasno da će s tolikim brojem suparničkih automobila napred, i to na Brends Heču, gde se vrlo teško pretiče, svaki proboj u trci biti ekstremno težak.

Eng je ipak pokazao visok tempo i stigao je do petog mesta, opet kao najbolji BMW pilot. Šeldon van der Linde upisao je bodove za sedmo mesto, a Vitman je završio deseti, ugrabivši poslednji raspoloživi poen.

Vitman je startovao dvanaesti, tokom trke se popeo na šesto mesto, a zatim se kockao sa neuobičajenom strategijom, koja je podrazumevala drugi odlazak u boks i novu zamenu guma u doba “spore zone” u okolini startno-ciljnog pravca. Marko se kockao i izgubio, jer se u završnim krugovima namučio da se vrati u poene, što mu je uspelo samo zahvaljujući okretanju Audi privatnika Džonatana Aberdina.

Vitmanovu pažnju privukla je činjenica da je Audi na početku trke timskim naredbama olakšao život dvojici svojih ove godine glavnih DTM igrača i osigurao im pozicije 1 i 2 na cilju. Rene Rast je loše krenuo s pol-pozicije i u kratko vođstvo dospeo je Loik Dival, koji je odmah propustio lidera šampionata na čelo kolone. Slično se desilo i niže u plasmanu: Niko Miler je startovao šesti, ali mu je u prva dva kruga otvoren put do drugog mesta, opet zahvaljujući kooperativnosti kolega po brendu.

“Zaista nije moglo mnogo da se učini”, kazao je Bavarac. “Videli ste da je Audi odigrao svaku igru koja mu je bila potrebna, mogli su da pariraju svakoj strategiji koju smo mi ciljali.”

“Počeli smo loše u kvalifikacijama, u poređenju s Audijem nismo imali tempo. Očigledno je veliki hendikep kad imate osam “audija” na prvih osam pozicija u startnoj rešetki.”

“Trka je u osnovi bila ista priča. Mogli su da nas “pokriju”, za kakvu god strategiju da smo se opredelili. Kad je osam “audija” ispred, bilo im je prilično lako da me “pokriju”, a ja sam im najveći izazivač u šampionatu. Bilo je jasno šta su uradili – podigli su Rasta i Milera na vrh, vrlo lako i vrlo brzo.”

Vitman je nastavio: “Imali smo dobar prvi krug, popeo sam se sa dvanaestog na osmo mesto. U jednom trenutku sam bio šesti i to je verovatno manje-više maksimum koji smo mogli da postignemo.”

“Kad je proglašena “spora zona”, pokušali smo s drugačijom strategijom i drugom promenom guma, ali na kraju nam to nije upalilo. Taj moj drugi odlazak u boks definitivno je bio greška. U tom trenutku smo bili šesti, a na kraju smo morali da se zadovoljimo desetim mestom. Nismo uspeli da nadoknadimo vreme koje smo zbog boksa izgubili. Svejedno, vredelo je pokušati, ali smo ispustili mnogo poena i to je razočaravajuće.”

Subotnje kvalifikacije vožene su po promenljivim uslovima na pisti i možda je to u BMW redovima stvorilo netačnu sliku o sopstvenim mogućnostima.

Vitman je priznao da je nedeljna kvalifikaciona dominacija Audija po suvom asfaltu Brends Heča šokirala ljude iz Bavarskih motornih radionica: “Imali su tako moćne performanse kakve nikada ranije nismo videli. Svih osam njihovih automobila bili su jaki i najmanje sekund ispred najboljeg “BMW-a”. To je ogromna stvar i to nas je iznenadilo.”

“Ja više ne mogu da učinim. Iscedili smo maksimum na Asenu i na Brends Heču u subotu. Videćemo kako će se nastaviti i gde ćemo završiti. Posle trke kakva je nedeljna na Brends Heču, osećate se donekle žrtvovanim.”

Kao treći u generalnom, Vitman ostaje najbolji BMW adut u bici za naslov, mada zaostaje 59 bodova za Rastom i 22 za Milerom. Da situacija bude još komplikovanija, samo 18 poena iza njega je kolega po brendu Filip Eng. BMW-u sigurno nije lako da među njima dvojicom odredi “sigurnog” aduta za ostatak sezone.

Upitan da li bi BMW trebalo da sve snage usredsredi u njegovu kampanju i značajnije ga podrži u preostale tri runde šampionata, Vitman je odgovorio: “To ne mogu da komentarišem. Ja samo mogu da dam sve od sebe i pokušam da postignem najbolji rezultat. Ostalo nije u mojim rukama.”

Od ostalih pilota Bavarskih motornih radionica, Timo Glok je u nedelju na cilju bio trinaesti, dok su Bruno Spengler i Joel Erikson odustali.

U BMW-u smatraju da im je trkački tempo malo bolji od Audijevog, ali da je tu brzinu moguće pretočiti u rezultat samo posle dobrih kvalifikacija i zadali su sebi zadatak da do iduće runde na Lauzicringu ustanove šta je u nedelju u Kentu pošlo naopako.