Zimska DTM/Super GT serija biće uvod u svetski šampionat Klase 1?

Super GT i DTM uspešno su ovog novembra održali prvu zajedničku “Trku snova” na Fudži spidveju i njihovi čelnici sada razmišljaju o mogućnostima za nastavak konkretnog, takmičarskog partnerstva.

Objedinjeno svetsko prvenstvo, u kojem bi vozili automobili oba šampionata, nije deklarisano kao krajnji cilj zajedničkog tehničkog pravilnika Klase 1, ali ni ta mogućnost nije odbačena.

Promoter japanskog Super GT šampionata Masaki Bando smatra da bi zimska serija mogla biti sledeći korak u saradnji sa DTM-om.

Ta zimska serija sa učešćem Super GT i DTM automobila mogla bi da bude uvertira u pravi svetski šampionat, ali Bando upozorava da se moraju razmotriti troškovi pre nego što u Super GT i DTM kalendare budu dodate nove trke.

“Pre svega, mi tek sada u potpunosti primenjujemo tehnička pravila Klase 1 u Super GT šampionatu, pa još ima mnogo da se nauči i mnogo je tema za diskusiju. Međutim, naravno da je cilj da nastavimo da se trkamo zajedno”, izjavio je japanski promoter.

“Međutim, pitanje je u kakvom formatu. Hoće li to biti tokom sezone, hoće li biti “Trka snova” poput ove na Fudžiju, ili bismo u budućnosti možda mogli da razmišljamo o tome da osnujemo zimsku seriju?”

“Da bismo osnovali zimsku seriju, moramo da stvorimo nešto privlačno proizvođačima iz oba naša šampionata, i u ovom trenutku, ali i za budućnost. Voleli bismo da se priključe i drugi proizvođači, u tom slučaju bismo možda mogli da imamo i svetski šampionat. To u budućnosti takođe treba razmotriti.”

“Na Fudžiju smo imali tek prvu “Trku snova”, sad treba da nastavimo da proučavamo stvar. Ovo je promoterski san, ali je pitanje kako će proizvođači reagovati na taj san.”

“Da bi proizvođači učestvovali, potreban im je godišnji budžet. I ne samo to, pitanje je da li je sve to profitabilno s marketinškog aspekta. Mnogo je detalja potrebno uklopiti da se ostvari jedan veliki san, zato idemo korak po korak.”

Na Fudži spidveju trkalo se 15 automobila domaćih brendova, Leksusa, Honde i Nisana (klase GT500), a iz Evrope je došlo sedam DTM automobila, koje su poslali Audi i BMW. To je manje od polovine od ukupnog broja DTM automobila Klase 1, a Aston Martin je kao treći DTM brend odlučio da propusti gostovanje u Japanu.

Startna rešetka nemačkog premijum šampionata je u 2019. imala 18 automobila.

DTM šef Gerhard Berger voleo bi da se Super GT i DTM timovi ponovo okupe i predložio je više vajldkard nastupa i gostovanja između dveju serija.

“Svakako, tema je šta ćemo dalje, šta ćemo u budućnosti da učinimo sa Klasom 1,” kazao je Austrijanac.

“Zatim, treba da vidimo šta treba da ispravimo, šta da uradimo drugačije, koji su nam sledeći koraci, kada možemo da organizujemo sledeću zajedničku trku. Možda sa više od sedam naših automobila? Svi naši automobili i svi japanski automobili zajedno, to bi po mom mišljenju bio dobar sledeći korak.”

“Zatim, bilo bi sjajno da vidimo neke japanske automobile u Evropi, kako se takmiče u DTM-u, i obratno. Put je još dug i rekao bih da dotle još nismo stigli. A kako ćemo dotle stići, uvek je pitanje finansija, naročito u ovom teškom periodu za proizvođače. Suština je u smanjenju troškova, ne u njihovom povećanju. I u tome je najveći problem”, istakao je Berger.