Luka Engstler: Ove godine želim pobede, sezonu bez grešaka i bolju verziju samog sebe!

Foto: Gruppe C Photography

Luka Engstler jeste najmlađi član Hjundai postave u Svetskom kupu turing automobila 2021, ali je njegova mladost više nego solidno pokrivena takmičarskim iskustvom, prevaljenim kilometrima i osvojenim titulama u TCR kategoriji.

Iako je tek nedavno napunio 21 godinu, momak iz Vigenzbaha bio je TCR šampion Azije, Bliskog Istoka i Malezije, a stekao je i zvanje viceprvaka TCR Nemačka iz 2018.

Luka će ove godine voziti drugu punu WTCR sezonu u ekipi svog oca Franca, u kojoj mu je timski kolega Žan-Karl Verne. Paralelno, pokušaće da obezbedi i nemačku titulu – tu kampanju otvorio je parom pobeda na Ošerslebenu. Na domaćem terenu, oružje mu je dokazani “hjundai i30N TCR”, a na svetskoj sceni trka se u novoj “elantri”.

Sve je bliži start nove WTCR sezone. Kako se osećaš?
“Zaista se radujem što ponovo krećem, svakako je veliko zadovoljstvo što se opet trkam za Hjundai i mislim da će godina biti dobra.”

Ove sezone imaš nov automobil, kako se vozi “hjundai elantra N TCR”?
“Bio sam uključen u razvoj od prvog dana, izveo sam prvi rolaut automobila i bilo mi je veliko zadovoljstvo da pratim ceo proces, takođe i da od drugih vozača učim kako se razvojni posao odvija. Definitivno je velika razlika između jednog brzog kruga u kvalifikacijama i razvoja potpuno novog automobila i bilo je dobro što sam to ispratio. Testovi su tekli dobro, ali nikad ne znate gde ste i ne znate koliko su ostali napredovali dok ne stignete na prvu trku. Baš me zanima da to vidim na prvim kvalifikacijama.”

Ako bi birao jednu karakteristiku novog automobila koja ti se najviše dopada, koja bi to bila?
“Ima ih mnogo! Zaista ga volim u brzim krivinama jer mnogo jače možete da napadate u brzim sekcijama, to mi je omiljena odlika. Zahvaljujući aerodinamici i dužem međuosovinskom rastojanju, možete jače da napadate u brzim krivinama. Naravno, ne možete razviti automobil koji je moćan u svim segmentima, ali mislim da smo s ovim automobilom izveli dobru stvar.”

Nirburgring Nordšlajfe je prvi na WTCR kalendaru, da li je to dobro ili loše?
“Iskreno govoreći, još to ne znam! To mi je domaća trka, ali sam ja verovatno vozač s najmanje iskustva na toj stazi. Naravno, radujem se trkanju u Nemačkoj, ali to je Nordšlajfe i svašta može da se dogodi. To nije kao kada jednom dostignete brzinu na normalnoj stazi, da možete da budete desetinku ili dve brži jer znate svaki njen santimetar. Tamo vrlo lako možete i da se zakucate u zid u svom prvom brzom krugu. Biće to napeta nedelja.”

Tom Koronel kaže da je nemoguće izvesti savršen krug na Nordšlajfeu, slažeš li se s tim?
“Potpuno se slažem s tim, ali je po meni slično na svim stazama, jer nikad nema savršenog kruga, uvek možete da se poboljšate. Ako preklopite podatke svih dvadeset vozača, imaćete savršen krug, dakle uvek se možete poboljšati. Ali, to je i zbog dužine staze. Što je ona duža, to je teže uklopiti sve sektore, sve krivine, sva kočenja, minimalnu brzinu, davanje gasa. Zatim, naravno, to je i prilično rizična staza i u jednom trenutku samo treba da zatvorite oči i da navalite. To nije naročito lako!”

Kako bi se uporedio s timskim kolegom Žan-Karlom Verneom, da li ste na sličnom nivou?
“Ne bih rekao da smo na istom nivou. Naravno, imam mnogo iskustva s ovim tipom automobila, mnogo isksustva s “hjundaijem”, ali je WTCR trkanje druga priča. Moram da kažem da na početku nisam bio sasvim siguran u to. Mislio sam da su to i dalje trkači koji voze u krug, ali nivo vozača u WTCR je lud! A da bih stekao iskustvo koje imaju moje timske kolege, potrebno mi je još nekoliko godina.”

Šta Žan-Karl donosi u tim?
“Već smo radili zajedno tokom test dana, ali moram da kažem da je moja prva fabrička vožnja bila na 24 sata Dubaija sa Folksvagenom. I Džej-Kej je bio tamo i osvojili smo trku, to je dobra osnova za start. Pomaže mi najbolje što može, to činim i ja, sve delimo na veoma fer i dobar način i tako moramo da radimo ove godine da bismo se borili za titulu.”

Koliko te savetuje tvoj otac Franc, na kraju krajeva i on je bio uspešan trkač?
“Ja pokušavam da dođem do svih mogućih informacija, tako da razgovaram s Gabrijeleom, Norbijem, Džej-Kejom, mojim ocem, sa svakim ko ima mnogo iskustva kako bih saznao što je moguće više, ali to želim da izvedem na svoj način. Ne želim da budem drugi Franc Engstler, želim da stvorim sopstveno ime. Naravno, veoma su mi važni svi saveti koje mogu da dobijem od oca i drugih iskusnih vozača.”

Razočarao se u Formuli 4, karijeru nastavio zahvaljujući TCR testu
“Ovu priču nikada nisam ispričao. Posle dve sezone u Formuli 4, želeo sam da prestanem s automobilizmom jer su te dve godine bile zaista frustrirajuće. Išao sam u školu, trudio sam se i pripremao za trkanje što sam napornije mogao, ali nismo imali pravi kapacitet ili pravi budžet i uvek smo bili na začelju kolone. Nakon poslednje trke, vratili smo se kući i moj inženjer, moj otac i ja sedeli smo u motorhoumu. Kazao sam im da tako nema smisla nastavljati i pitao šta je plan, šta možemo da uradimo. Otac je rekao: ‘U sredu ima nekih testova s TCR automobilom, hajde da odemo i probamo i ako osetimo da je to pravi put, onda ostavljamo sve i bacamo se na to’. Taj test je bio zaista dobar, bio sam vrlo brz. Kazao sam: ‘Zaboravimo te dve godine, usredsredimo se i ponovo počnimo od nule’. Imao sam sreće što sam u tom trenutku vozio taj test. Otad je fokus samo na turing automobilima.”

Postoji li razlog za startni broj 8 na tvojoj “hjundai elantri N TCR”?
“Zapravo ima mnogo razloga. Rođendan mi je 8. marta. Kada sam kao dečak počinjao da igram fudbal, broj koji smo moj najbolji drug i ja izabrali uvek je bio osam, u svakom sportu. Takođe, osvojio sam šest TCR titula s tim brojem, dakle to je dobar broj za mene u WTCR ove godine.”

Osam staza je i na kalendaru 2021, koliko njih poznaješ?
“Poznajem neke, ali ne sve. Bio sam u Makauu 2019. i to je bio dobar vikend, dobro iskustvo za mene, osvojio sam bodove. Već sam se trkao na Ningbou, ali niko nije bio na Indžeu.”

Bio je Gabrijele Tarkvini, izvezao je nekoliko krugova u putničkom automobilu 2018…
“Onda ću morati da ga zapitkujem više nego što sam planirao! Ali, Gabrijele se trkao na mnogim stazama još dok se ja nisam ni rodio!”

Najzad, šta bi te na kraju godine učinilo zadovoljnim?
“Ne kažem da ću biti srećan ako završim u prvih pet, ne razmišljam o tome. Ja želim da se dodatno poboljšam. Prošle godine je definitivno bilo teško, ali sam imao i neke moćne rezultate u poređenju s timskim kolegama, tako da samo želim da nastavim da se trudim i da se usavršavam. Mislim da će paket koji imamo biti dobar. Ali, ne bih rekao da me neki broj na kraju godine čini srećnim. Samo želim da se približim svetskim šampionima. Ne kažem da želim da završim u top 10. Želim da se borim za pobede, da izvezem moćnu sezonu bez grešaka, da pokušam da završim sve trke i da odsad budem bolja verzija sebe.”