Milan Vuković: Moji ciljevi su mnogo veći od TCR Istočna Evropa, želim da budem uspešan na svetskom nivou

Sin Milenka Vukovića, proslavljenog automobiliste i konstruktora “reno megana TCR”, Milan ima 23 godine i već je impresionirao publiku i konkurente u prvim nastupima na internacionalnoj sceni.

On je prošle godine debitovao u Tvingo kupu, sa automobilom koji je servisirao Vuković motorsport i već na prvim kvalifikacijama bio četvrti od 33 automobila.

Veoma brzo su se stvorili uslovi da pređe u TCR auto, gde je takođe pokazao zavidan tempo, a prva pobeda je došla već krajem aprila u TCR Istočna Evropa na Hungaroringu.

Posle nastupa na Red bul ringu, Milenko Vuković je objavio da će povući sve svoje automobile iz ove serije. Ipak, ova uspešna trkačka porodica iz Švajcarske ima mnogo velikih planova za budućnost, o kojima je, uz osvrt na dosadašnju karijeru, za naš portal pričao Milan Vuković.

Kad si kod sebe prepoznao želju da se trkaš?
“Od malih nogu sam znao da želim da se trkam. Moja prva sećanja dosežu do 20 godina unazad, kad je moj otac vozio “ford mondeo BTCC” u Srbiji. Već tada mi je bilo jasno čime ću hteti da se bavim.”

Da li ti je uzor bio otac ili si imao i druge idole?
“Moj otac je bio moj idol od samog početka. Uvek sam bio prisutan na svim njegovim trkama u Evropi, ali sam obožavao i rane godine WTCC. Džejms Tompson u “alfi 156″ mi je takođe bio idol, gledao sam i sve njegove trke.”

Ispričaj nam nešto o prvim trkama na kojima si učestvovao.
“Moja trkačka karijera počela je tek prošle godine. Dobio sam “reno tvingo” i imao sam samo kratak test na autodromu Most pre prve trke. Vozio sam sa trkačima koji su već godinama u Tvingo kupu, ali sam na kvalifikacijama napravio četvrto vreme od 33 automobila. Čak sam prvu trku i poveo, dok me konkurent nije udario i izbacio. Generalno sam u svim nastupima bio u top 5 i, da sam nastavio, imao bih i tu sigurno nekoliko pobeda. Razlog zašto sam napustio Tvingo kup je taj što sam dobio priliku da vozim “megan”, ali i zato sto je moj “tvingo” bio u veoma lošem stanju, sa iskrivljenom karoserijom posle nekoliko sudara, pa nismo imali vremena da promenimo šasiju.”

“Dozvoljeno mi je da učestvujem na TCR Istočna Evropa u Poznanju zajedno sa svojim ocem. Nikada pre toga nisam vozio TCR auto, čak ni auto sa slik gumama, a ipak sam već na treningu zabeležio peto vreme. Nažalost, imao sam problema sa baterijom u kvalifikacijama, ali sam završio trku kao sedmi. Nakon Poznanja, vozio sam dva probna dana s najnovijom evolucijom “megana” i otišao na Hungaroring sa velikim samopouzdanjem, gde sam došao do prve pobede. I na poslednjem nastupu na Red bul ringu sam osvojio pol-poziciju i pobedu.”

Koliko ti je pomogla činjenica da je upravo tvoj otac konstruktor „megana“? Koliko si i sam učestvovao u njegovoj izradi i razvoju?
“Naravno da je velika prednost za mene što sam bio uključen u razvoj automobila sa svojim ocem. Milenko je sam dizajnira sve delove, od vešanja do aero-paketa. Bio sam uz njega od početka, a sada kao vozač imam mnogo benefita od činjenice da sam blisko sarađivao sa našim prethodnim vozačima iz WTCR i TCR Evropa. Odgovoran sam za sve što ima veze sa elektronikom na “meganu”, bilo da se radi o dizajnu delova u CAD-u ili analizi podataka.”

Nadam se da ćemo te ove godine gledati u još nekoj TCR trci, da li u ovom trenutku imaš neki plan?
“Imamo planove, ali uvek je teško bez velikih sponzora, tako da smo još u fazi razgovora.”

Čini se da si mogao da se boriš za titulu u TCR Istočna Evropa. Da li ti je žao što nisi krenuo od prvog trkačkog vikenda?
“Naravno da je šteta što nismo krenuli od početka, posebno kad vidite koliko su dobro prošla dva trkačka vikenda na kojima sam bio. Ipak, naši ciljevi su mnogo veći, želimo da budemo uspešni širom Evrope i sveta.”

Da li je odluka o napuštanju TCR Istočna Evropa konačna?
“Da, prilično je brzo došla ta odluka. Glavni razlog je što smo se trkali tamo je bio da steknemo više iskustva u autu jer nismo imali dovoljno testova tokom zime.”

Šta ti se najviše dopalo u TCR trkama i da li si se u njima sto posto pronašao ili bi voleo još nešto da probaš?
“U poređenju sa Tvingo kupom, TCR auto je mnogo teže voziti, morate da budete mnogo precizniji i uvek da razmišljate o setapu. U utrci uvek mora da se osmisli dobra strategija, jer trošenje guma ima veliki uticaj i može značajno da promeni balans. Dok vozim, stalno brinem kako se oseća diferencijal, kakav je balans kočnica, kakva je amortizacija preko ivičnjaka, kakav je aero i još mnogo toga. Uopšteno gledano, zabavno je voziti ove automobile i osećam se veoma prijatno. Voleo bih da dobijem priliku da vozim GT auto, to bi sigurno bilo lepo iskustvo.”

Da imaš neograničen budžet koju bi seriju izabrao za sebe?
“Moj san je da vozim u Super GT seriji u Japanu, u kategoriji GT 500, ili 24 sata Lemana u Hypercaru”

Gde vidiš sebe za 10 godina?
“Nadam se da ću biti fabrički vozač u nekoj velikoj seriji.”