Šampion Tvingo kupa Mark Škulj: Voleo bih da 2020. vozim Klio kup, ali sebe vidim kao reli vozača

Slovenački automobilista Mark Škulj osvajač je ovogodišnje titule u Tvingo kupu.

On je u 11 sprintova trijumfovao čak sedam puta, a takav rezultat doneo mu je i titulu najboljeg juniora u svim kategorijama ESET V4 kupa.

Škulj ima tek 15 godina, a već za sobom ima bogato iskustvo u trkanju, pre svega u kartingu, a takmičenje u Tvingo kupu odskočna mu je daska za ozbiljnije bavljenje ovim sportom.

“Počeo sam sa kartingom sa osam godina, prvo u “gazeli fri” od 60 kubika. Do prošle sezone sam se takmičio u Gokartu u klasi juniora, a 2017. i 2018. sam vozio i Svetska akademi trofi kup. Karting karijeru sam završio posle nezgode koju sam doživeo u Italiji dan pre trke”, priča Mark za naš portal.
Susret sa Mirkom Marinšekom iz Lema rejsinga promenila je tok njegove karijere. Upoznao ga je kad je sa ocem otišao da gleda brdsku trku u Ilirskoj bistrici.

“Posle razgovora sa Mirkom, dogovorili smo se da probam “tvinga” i već sledeće nedelje sam se trkao sa njim na stazi Gaj. Osvojio sam četvrto mesto. U kartingu sam naučio mnogo o trkama, šta je idealna putanja, gde su tačke kočenja, kako se pretiče, i sve to mi je pomoglo u “tvingu”, pa mogu da kažem da mi nije bilo posebno teško da osvojim titulu 2019.”, nastavlja mladi Slovenac.

“Karting je mnogo brži od “tvinga”, posebno u krivinama, to mi je pomalo smetalo. “Tvingo” ima i lošije prianjanje, ali je ipak stabilan auto. Kad u nekom sportu uživate kao ja u automobilizmu, ništa nije teško”.

“Titula mi mnogo znači, uvek sam bio najbrži ili među najbržima na svim trkama, bio sam konstantan i isplatilo se. Ova titula je nagrada za ceo tim. To znači da je tata dobar mehaničar, mama dobro kuva, a ja dobro vozim (smeh). Sigurno je ovaj naslov korak napred u mojoj karijeri”.

Škulj ima obaveze i u školi, ali je naišao na ogromno razumevanje kod profesora, što mu mnogo znači.

“U junu prošle godine sam završio osnovnu školu, ali sam već tada imao status sportiste, pa nije bio problem da se sa profesorima dogovorim kad treba da spremim gradivo, kad će me pitati i kad ću pisati testove. Usklađivanje obaveza u srednjoj školi sa trkačkim vikendima je sada ipak malo teže, ali se nadam da će me svi podržati kao i do sada”, priznaje Mark, kome je posebno drago kad se njegovi školski drugovi raduju njegovim uspesima.

Rad sa Lema rejsingom ostavio je snažan utisak na ovog momka, koji je upijao znanja starijih kolega, ali se sa njima i družio.

“Razmenjivali smo iskustva i baš se lepo slagali. Moram da izdvojim Šainovića, Dernovšeka, Gradišeka i Vrečara, sa njima je bilo najzabavnije. Kako moj tim ima i nekoliko “klija”, pratio sam i šta se dešava u Klio kupu. Dosta vremena sam proveo sa Poglajenom i Primožičem, mnogo su mi pričali i o toj seriji. Bilo je zaista zabavno sa svima njima na stazama širom Evrope”.

Kao i u većini zemalja u regionu, ni Slovenija ne podržava finansijski mlade talente u auto-sportu, pa se i Škulj muči sa budžetom i zavisi od svoji roditelja.

“Budžet uvek diktira šta ću i koliko voziti. Slovenija je mala zemlja i auto-sport nije mnogo popularan. Nema medija kao što ste vi, da prate ceo region i sve vozače koji se takmiče u različitim serijama. Imam rodbinu u Beogradu, oni više znaju o mojoj karijeri nego bilo ko u Sloveniji. Do sada me je finansirao tata, porodica i prijatelji pomognu, a od ove sezone imam i sponzore, kompanije Preša i Datalab, kojima se i ovom prilikom zahvaljujem. Od auto-saveza Slovenije sam 2005. dobio licencu, koju sam morao da platim, i to je sve što sam od njih dobio”.

Što se planova za 2020. tiče, Mark je spreman da savlada još jedan stepenik u svojoj karijeri.

“Još je sve otvoreno, ali bih voleo da vozim Klio kup. Krajnji cilj mi je reli, zanimljiv mi je R2, ali tek u maju punim 16 godina, pre toga ne mogu tamo da se takmičim. Mislim da je svakome budućnost zapisana u zvezdama, a da je moja da budem profesionalni trkač”.