Žene: Dve ili tri desetinke dođu same, ali tek kad se naviknete i vozite ne razmišljajući

Trkački veteran Đordi Žene ostavio je trag na evropskoj i svetskoj sceni kao fabrički WTCC vozač Seata, zatim i kao učesnik tek formirane TCR Internacionalne serije.

Posle pet sezona bez takmičarskih nastupa, test vozač Seata i Kupre ponovo će se trkati, i to u duplom programu. U Svetskom turing kupu voziće “kupru leon kompetision” Zenge motorsporta, a u Pure ETCR braniće boje matičnog brenda u “leon e-rejseru”.

Svestan da spada u staru gardu, 50-godišnji Španac namerava da u ovoj zahtevnoj kampanji i sebi i drugima pokaže da je dorastao zadacima. Prvi orijentir za upoređenje mu je timski kolega i zemljak, superbrzi Mikel Askona, o kome Đordi ima samo reči hvale.

Nekoliko godina te nije bilo u vrhunskom turing trkanju. Otkud povratak?
“Najviše zato što stvarno volim da se trkam u turing automobilima. Takođe, zato što sam od 2003. radio za Seat, kasnije za Kupru, i moja veza s brendom sve vreme nije prekidana. Ove godine mnogo češće angažujemo Pure ETCR i WTCR automobil. Od početka sam bio uključen u razvoj “kupre leon kompetision”, nažalost ne i u trkanje. Kad je Mikel prošle godine izvezao stvarno dobru sezonu i kad je postalo jasno da imamo dobar, konkurentan auto, javilo se pitanje: zašto se ne bih vratio trkanju, pokušao da pomognem brendu, da pomognem Mikelu, ali i sebi, da vidim da li još mogu da budem konkurentan u turing automobilu sa prednjim pogonom.”

Kombinovaćeš Pure ETCR i WTCR, što znači i dva potpuno različita tipa automobila, ponekad i istog vikenda. Koliko će to teško biti?
“Ne kažem da su oni potpuna suprotnost jer, konačno, imamo volan i pedale da iz njih izvučemo maksimum. Ali, to su veoma različiti automobili i vozač ih sasvim drugačije oseća. Ako se tokom jednog vikenda trkate samo s jednim automobilom, fokusirate se na njega, odredite reference i ovladate stvarima. Međutim, pravi izazov će doći onda kada se na istom vikendu budemo trkali s oba automobila. To se ne dešava sve vreme, ali će tokom vikenda kada se bude dešavalo biti zanimlivo kako se možemo adaptirati na oba automobila s tako malo vremena između sesija.”

Pored fizičkog, postoji i mentalni izazov. Hoćeš li izdržati?
“Uvek pokušavam da budem fizički spreman, ali će mentalni stres naravno biti veći. Biće mnogo trka koje se voze jedna za drugom, a vi morate da menjate orijentire za tačke kočenja. Kao vozač, mnogo drugačije osećate automobil s motorom s unutrašnjim sagorevanjem jer imate menjač. S električnim automobilom je mnogo veća brzina kojom ulazite u krivinu, pa je sve zaista drugačije između ta dva automobila.”

Tvoja biografija pokazuje koliko si svestran, zar to neće olakšati prelaženje iz jednog u drugi?
“To nije moja glavna briga. Moja glavna briga je što se poslednjih pet godina nisam trkao na ovako visokom nivou. Testirao sam, vozio sam automobile, ali nisam se trkao. Trkački vikend stvarno crpi različite stvari iz vozača. Nije reč samo o vožnji, već o načinu na koji se pripremate za start, za borbe, za postavljanje dobrog vremena u samo jednom krugu u kvalifikacijama. To mi je sigurno falilo. Ne pokušavam da nađem opravdanja, jer ako sam ovde i radim ovo što radim, onda moram da budem dobar od samog početka. Ali, prve tri ili četiri trke sigurno će mi biti pomalo teške. Makar je donekle bilo tako kada sam se poslednji put takmičio, u TCR Internacionalnoj seriji 2015. Tada sam bio izvan trkanja dve ili tri godine i prva polovina sezone bila je teška, ali sam se u drugoj polovini na kraju borio za pobede s Oriolom, Kominijem ili Hafom. Potrebno je neko vreme da se stekne taj ritam. Postoje dve ili tri desetinke koje dođu same od sebe, ali tek onda kada ste toliko naviknuti da stvari radite bez razmišljanja.”

Koliko su ti nedostajala takmičenja?
“Mnogo, zaista mnogo. Uživam u tome, trkao sam se celog života i to mi je stvarno nedostajalo. A kada sam gledao moje prijatelje Gabrijelea Tarkvinija ili Tijaga Monteira na televiziji, ili kada sam pratio njihove rezultate u medijima, to je bilo teško vreme jer sam želeo da i ja budem tu. Nastavio sam da ih intenzivno pratim i razmišljao sam da bi trebalo da budem tu, to volim da radim, to je moja strast. Znam da nemam 25 godina, sada mi je 50 i ovo su poslednje godine moje sportske karijere. Ali, ja zaista toliko volim da vozim i taj osećaj trkačkog vikenda. Borio sam se za to i ovo je sezona čijem se startu zaista radujem.”

Koji ti je lični cilj za ovu godinu?
“Želim da budem konkurentan, to mi je u ovom trenutku glavni cilj. Na osnovu prvih nekoliko testova koje sam s Askonom izvezao u “kupri leon kompetision”, znam da mi još nedostaje malo brzine. Iskreno, treba da skinem još nekoliko desetinki u vremenu kruga. Mislim da sam konkurentniji u “kupri e-rejser” i naša vremena su u ovom času veoma slična. Pokušavam da budem brži za WTCR, ne u ritmu ili trkačkom tempu, već kada se kvalifikujem ili stavim nove gume, jer mi nedostaje iskustvo s Gudjir gumama. Te gume nikada nisam koristio, sve to treba da naučim, a to moram da izvedem ako želim da budem dobar. Ne želim da na svakoj trci budem na začelju kolone. Shvatam da ću ponekad biti bliže vrhu, a ponekad bliže začelju, ali želim da budem konkurentan, pogotovu u odnosu na timske kolege. To je veliki cilj jer mislim da je Mikel verovatno jedan od petorice najboljih u ovom trenutku.”

Po tvom mišljenju, šta ga čini toliko dobrim?
“Ima veliku brzinu, ali sada stiče i mnogo iskustva jer je vozio mnogo trka. Samo u ovoj sezoni već je izvezao 15 ili 20 test dana. On je svakog dana u trkačkom automobilu i istovremeno vozi tri šampionata. Zaista je brz i veoma dobar u trkama jer ne greši i veoma je pametan. U redu, ja imam malo više iskustva od njega u podešavanju i razvoju automobila i to će biti dobro za brend, jer imate nekoga ko je svuda brz i u svakom krugu izvlači 100% iz automobila, a ja imam iskustvo da postavim vrlo dobar setap. Ako uspem da malo popravim svoju brzinu i da postavim dobar setap, mislim da ćemo zajedno činiti veoma dobar tim.”

U WTCR debituješ sa Zenge motorsportom. Šta znaš o ekipi i njenom profilu?
“Kada sam se prvi put susreo sa Zenge motorsportom, to je bio sam početak stvaranja tima. Ja sam se tada trkao sa Seatom kao fabrički vozač u WTCC, a oni su tek počinjali kao privatnici. Međutim, izuzetni su napredak i rast koje je Zenge postigao u poslednjih nekoliko godina. Zengeu ide vrlo dobro i sve je bolji. S ekipom još nisam vozio nijedan test, ali oni su jedan od vrhunskih timova, veoma su profesionalni i nadam se da će to biti prednost jer će nam biti potrebno manje vremena da se razumemo kako bismo brže od drugih timova izvukli maksimum iz automobila.”

Nordšlajfe je prvi na WTCR rasporedu, jesi li srećan zbog toga?
“Ja tu stazu volim jer sam dosad imao dobre rezultate, ali to u isto vreme nije najbolja staza za početak sezone s malo iskustva u vožnji, zato što je tamo – uz Makau – najveća mogućnost da ćete pogrešiti i završiti u ogradi. Da mogu da biram, bilo bi mi draže da je to treća ili četvrta trka jer je staza veoma zahtevna. Ali, u isto vreme, kad sve funkcioniše dobro, jedinstven je i fantastičan osećaj postignuća kada izvezete dobar krug na Nordšlajfeu.”

Ulična staza Vila Real biće ti takođe nepoznata. Da li brzo učiš nove staze?
“Ove godine ima staza na kojima se nikada nisam trkao, Vila Real je jedna od njih. Adrija će svima biti nova. Nisam se trkao na Hungaroringu, ni u Južnoj Koreji, ni u Kini. Poznajem polovinu staza na kojima ćemo se trkati, pa ću to pokušati da kompenzujem s nešto sim trkanja. Kod kuće imam simulator i uvek mu posvetim nekoliko sati kako bi mi bilo potrebno manje vremena za učenje kad dođemo na stazu. Danas nove staze možete delimično da upoznate kod kuće i za sve treba manje vremena. Ranije je bila potrebna polovina dana da biste zaista dobro vozili na novoj stazi.”

Trkaćeš se i kod kuće, na Motorland Aragonu. To ti prija?
“Na Motorlandu sam samo testirao. Ali, kada se trkate kod kuće, uvek postoji taj dodatni podsticaj. Biće zanimljivo, to će biti prva trka na kojoj isto vreme imamo Pure ETCR i WTCR.”

Kad se osvrneš na svoje WTCC vreme, koga se najviše plašiš, ili kome ove sezone u WTCR želiš da se revanširaš?
“Definitivno nema govora o revanšu! WTCR ima toliko mnogo dobrih, talentovanih vozača, izazov će biti da ih sve pobedim. Svi su oni zaista veliki profesionalci, to će biti stvarno zanimljiv miks mladih vozača koji dolaze iz jednoseda i imaju veliku brzinu i nekih veoma iskusnih vozača. Srešću se s ljudima koji su mi prijatelji van piste, ali će na stazi s njima biti vrlo teško, kao što su Ivan Miler u “lynk&co03”, Gabrijele u “hjundaiju”, ili Tijago s “hondom”. Imaću mnogo dobrih rivala, ali moj prvi rival je Mikel u mom timu, jer će mi on biti najbliži orijentir, a znam da će biti ekstremno brz.”