Benani: “Pežo” nas je savladao za desetinku

Francuz Tedi Klere dovezao je “pežo 308” do pol pozicije na svojoj domaćoj rundi TCR Evropa na Pol Rikaru.

On je u prvom pokušaju u Q2 kvalifikacionoj rundi postavio krug od 2.12.615, koji do kraja nijedan konkurent nije nadmašio i jedini je vozač u top 5 plasmanu koji se ne nalazi u Hjundai kokpitu.

Tedi je za sobom ostavio četvoročlani konvoj očekivano moćnih “elantri” Sebastijan Leb rejsinga, a od najbližeg pratioca Mehdija Benanija bio je brži za 0.110 sekundi.

Klere je rekao: “Kvalifikacije su bile teške jer su, kao što ste videli, razlike između svih u Q2 bile male. Ovo mi je prva TCR pol-pozicija i zbog toga sam veoma srećan, jer smo se mnogo popravili od prve trke u Slovačkoj. Srećan sam što smo se vratili i što smo ovde na pol-poziciji.”

“Mislim da smo izveli korektne izmene na automobilu, stazu poznajemo, ali nismo znali mnogo o gumama. Pre tri nedelje smo imali loš vikend i pokušali smo da izvučemo pouku iz naših grešaka u Slovačkoj. Biće teško da se ovde pazi na gume, ali su uslovi isti za sve. Napadaćemo i videćemo.”

Branilac evropske titule Benani ima satisfakciju da se pokazao najbržim u SLR konvoju i da je ostvario pobedu u internom timskom četvoromeču.

Marokanac je izjavio: “Kao i svaki put, kvalifikacije su bile velika borba. Neki vozači su nas namučili, to su oni koji dolaze iz WTCR, ali je lepo što je u šampionatu konkurencija ovako jaka. Na kraju smo se mnogo trudili da se smestimo ispred “pežoa”, ali nas je on nadmašio za desetinku. Međutim, tu smo, meni je ovo zabavno, videćemo…”

“Takođe sam srećan zbog svih rezultata ekipe, pogotovu zbog Samija jer imamo skoro identično vreme kruga. U trci je cilj da startujemo dobro i onda ćemo videti gde smo. Želim čist početak jer mislim da će biti velika borba, nas muči podupravljanje i mislim da će biti velikih bitaka do kraja.”

Desetinku i po iza Benanija, Italijan Feliče Jelmini obezbedio je treću startnu poziciju, ostavivši za sobom SLR timske kolege Samija Taufika i Nilsa Langefelda.

Jelmini je pohvalio rezultat kvarteta Sebastijan Leb rejsinga: “Ovo je vrlo moćan rezultat za ceo tim i veoma sam srećan, pogotovu zbog Mehdija jer smo njegov auto smestili na drugu poziciju. Više volim da stavim nove gume napred i da ih zagrejem pre nego što montiram zadnje gume. Mislim da je to bolje za moj stil vožnje, ali mislim da je dosta slično što se tiče vremena kruga.”

“Iskreno, ne znam gde ćemo ovde biti jaki. Naš auto je brz na pravcu, ali isto važi i za “pežo” i za druge momke. Mislim da će Askona biti brz tokom trka, tako da nemam strategiju. U timu moramo da budemo pametni i da se ne borimo među sobom.”

Najbolji vozač “honde” bio je šestoplasirani Džek Jang, dok je lider serije Mikel Askona postavio “kupru leon kompetision” na osmu poziciju.

Kvalifikacije su bile posebno poražavajuće za Komtuju rejsing i Audi, jer nijedan “RS 3 LMS” nije preskočio prvu kvalifikacionu preponu. Tom Koronel startuje s pozicije 13, Nikola Bart je petnaesti, Klim Gavrilov sedamnaesti, a Dušan Borković dvadeseti.