Dudukalo vozio “u drugoj časovnoj zoni” i slavio u trci 2 na Smolensk ringu

Trofejni Moskovljanin Aleksej Dudukalo dovezao je Lukoil “audi” do ubedljive pobede u drugom sprintu TCR Rusija na Smolensk ringu.

Bivši WTCC vozač startovao je četvrti, izbegao je gužvu na startu i poveo kolonu, da bi ubrzo nestao pratiocima s radara.

Na putu do svog drugog ovosezonskog trijumfa, a 25. u klasi Turing Ruskog šampionata na krugu, Dudukalo je proveo svih 18 krugova u vođstvu i izvezao najbrži krug, a na cilj je stigao “u drugoj časovnoj zoni” – nepunih 12 sekundi pre drugoplasiranog Pavela Kaljmanoviča u “kupri”.

Na treći stepenik podijuma izašao je lider prvenstva Kiril Ladigin u “ladi”, kome se put do te pozicije otvorio jer je imao strpljenja da iskusno sačeka rasplet žestokog dvoboja mlađih kolega, Andreja Maslenjikova i Klima Gavrilova.

S pol-pozicije je krenuo “hjundai” Dmitrija Bragina, ali je bolje startovao Kaljmanovič, a Braginu je sa spoljne strane zapretio i Gavrilov. Ne znajući koju putanju pre da brani, Bragin je preduboko ušao u prvu krivinu, izudarao se s Gavrilovom i privremeno potonuo s prvog na jedanaesto mesto.

Blistav start s četvrte pozicije izveo je Dudukalo, provukao se pored suparnika kao duh i poveo kolonu, nadalje ne dopuštajući ikome da ga ugrozi.

U prva tri kruga pilot Lada sport Rosnjefta Mihail Mitjajev izgubio je dva mesta, savladali su ga Gavrilov i Rustam Fathtudinov, ali ne i Bragin. Mitjajev je svoje propadanje zaustavio na poziciji devet.

U ranoj fazi trke Grigorij Burlucki je ugrožavao Ladiginovo četvrto mesto, njega samog napadao je šestoplasirani Lukaševič, osvajač današnje prve trke u Smolensku.

Do 10. kruga Dudukalo više nije bio u istom kadru s pratiocima, ali se od drugog do sedmog mesta stvorila kompaktna kolona koju su činili Kaljmanovič, Maslenjikov, Ladigin, Burlucki, Lukaševič i Gavrilov. Na tim pozicijama je sve još bilo otvoreno.

Mirnija faza potrajala je do 14. kruga, kada je Lukaševiču (možda i od kontakta) oštećen zadnji desni točak, što je Gavrilov jedva dočekao i preuzeo je poziciju šest. Lukaševič se posle toga dovezao do boksa i odustao.

Usledila je paklena završnica. Ladigin je na prvoj krivini napao trećeplasiranog Maslenjikova, ali je kasno krenuo da zatvara putanju, pa ga je u bok udario Burlucki. Bio je to još jedan poklon za Gavrilova, koji je obišao i Ladigina i Burluckog i dospeo do četvrtog mesta.

Gavrilov se tu nije zaustavio, u finišu je krenuo na podijum i napao Maslenjikova. Njih dvojica su u poslednjem krugu išli na sve ili ništa i nekoliko puta su se dodirnuli. Taj duel iskusno je i pametno iskoristio Ladigin. Dok su se suparnici međusobno usporavali i primoravali jedan drugog na najneobičnije putanje, lider šampionata je pronašao put pored njih i dočepao se trećeg mesta. Maslenjikovu je oštećen zadnji levi točak, pa je do kraja trke samo tonuo u poretku i konačno ispao iz prvih deset.

Dudukalo je prošao kroz cilj kao pobednik, čak 11,7 sekundi ispred Kaljmanoviča, koji je upisao prvi podijum sezone. Ladigin je neočekivano završio treći, 13 sekundi iza pobednika.

Provizorno četvrti je Gavrilov i ostaće tu ako ga sudije ne budu smatrale odgovornim za raspad sistema kod Maslenjikova. Peta pozicija pripala je Burluckom, iza kog su kroz cilj prošli Rustam Fathtudinov u “audiju”, Mitjajev u drugoj “ladi” i Bragin u TAIF “hjundaiju”.

Poredak prvih 10 kompletirali su Anton Nemkin u “hondi sivik FK7” i Lav Tolkačov u “kupri”.

Posle runde u Smolensku Ladigin ima 159 bodova, 29 više od prvog pratioca Dudukala. Mitjajev je treći sa 123 poena, slede Lukaševič i Bragin sa po 116, Burlucki ima 114, a Gavrilov 109.

Sledeći takmičarski vikend TCR šampionata Rusije vozi se 19. i 20. septembra na N ringu u Nižnjem Novgorodu.