Fajlsu pobeda i zvanje šampiona TCR Evropa, Briše drugi na cilju i u generalnom plasmanu

Engleski trkač Džoš Fajls slavio je na nedeljnom sprintu u Monci i postao je novi šampion TCR Evropa.

Pilot Target „hjundaija“ krenuo je s drugog mesta, a u vođstvo se probio već na drugoj krivini. Trinaest krugova kasnije, Fajls je prošao kroz cilj 1,2 sekunde ispred jedinog konkurenta, Žilijena Brišea u „pežou“.

Francuz je dao sve od sebe, startovao je deveti a dospeo je do drugog stepenika podijuma i obezbedio je sezonsko srebro.

U finišu trke Briše je pokušao da obiđe Fajlsa i makar zabeleži pobedu za čast, ali nije bilo realne pozicije za manevar. Dodatno, Englez je cik-cak vožnjom na pravcu od Askari kompleksa do Parabolike nastojao da poremeti zavetrinu koju je pravio svom glavnom suparniku.

Treći je na cilj dospeo Orelijen Komt u DG sport „pežou“, ali je opravdano kažnjen dodatkom 10 sekundi, pa je ta pozicija pripala Danijelu Lojdu u Brutal fiš „hondi sivik“.

Četvrta pozicija pripala je Tediju Klereu u „pežou“, a peta domaćem veteranu Đaniju Morbideliju u Vestkoust „folksvagenu“.

Santjago Urutija sa WRT „audijem“ nije izveo ništa kolosalno i ofanzivno, ali mu je šesto mesto bilo dovoljno za bronzu u generalnom plasmanu. Urugvajcu je to i bila želja pre poslednje, odlučujuće trke sezone.

Komt je klasifikovan kao sedmi. Prekršaj vredan vremenske kazne napravio je u poslednjem krugu, kada je napadao Lojda za treće mesto. U poslednjem krugu, Komt jeje isekao prvu šikanu, naizgled propustio Engleza, ali je paralelno s njim nastavio kroz krivinu Bjasono sve do druge šikane. To je Komtu dalo prednost unutrašnje putanje na drugoj šikani, kada je i izveo željeno preticanje, ali su sudije reagovale ispravno i pravovremeno.

Do osmog mesta dovezao se Džimi Klere u drugom “pežou” porodične ekipe, a Belgijanac Maksim Poti završio je deveti. On je s „golfom“ krenuo s pol-pozicije, ali je tokom trke samo tonuo u plasmanu jedini koristan potez izveo je kada je propustio timskog kolegu Urutiju, kome je za treće mesto u generalnom bio potreban što bolji rezultat.

Targetov pilot Dominik Bauman predvodio je mini kolonu „hjundaija“ koji su završili na mestima 10, 11 i 12, a činili su je i BRC trkač Luka Filipi i M1RA pulen Luka Engstler.

Viktor Davidovski je s „hondom“ stigao do 13. mesta, što mu je najbolji plasman otkako vozi TCR Evropa, a poslednje bodove osvojili su 14-plasirani Mato Homola u Target „hjundaiju“ i njegov timski kolega Andras Bekman.

Bekman je bio u igri za treće mesto u generalnom, ali je tokom trke dva puta sleteo sa staze, na krivini Lezmo 1 i na Parabolici.

Na visok današnji i ukupni plasman pretendovao je i Belgijanac Žil Magnus. On je startovao treći, ali je to učinio prerano, pa ga je kazneni prolaz kroz boks izbacio iz zone poena.

U konačnom poretku, Fajls je šampion sa 352 boda, Briše ima 314, a Urutija 234. Bekman je tokom sezone skupio 218 poena, što mu je donelo četvrtu poziciju u generalnom, dok je kao ukupno peti završio Nelson Pančatiči (205 bodova), koji je danas odustao posle pet krugova.